Search
Miercuri 28 Iulie 2021
  • :
  • :

Criza COVID-19 nu i-a oprit. Investitorii români au crescut sprijinul acordat startup-urilor

Suma totală a rundelor de investiții conduse de către investitori români în startup-urile din România a crescut, indică o analiză ROCA X, de la 14,7 milioane de euro în perioada martie 2019 – martie 2020, anul de dinainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, până la 25,3 milioane de euro în perioada martie 2020 – martie 2021. Aceasta pe baza datelor oferite de EY România și Crunchbase privind startup-urile care au obținut cel puțin o rundă de investiții.

Scoase din context, aceste cifre pot induce în eroare, arată analiza realizată de Bogdan Pașca, Investment Analyst și Theodor Genoiu, Research Analyst la ROCA X, vehicul investiţional local, component al Impetum Group. O parte din tranzacțiile încheiate imediat după aplicarea măsurilor restrictive au fost în proces de due dilligence și de planificare încă dinaintea izbucnirii pandemiei.

“Deși inerția oferită de anul 2019 joacă un rol important în ceea ce privește creșterea înregistrată în urma aplicării măsurilor de restricție, ideea principală rămâne următoarea: în loc să își reducă activitatea de investiții atunci când s-au confruntat cu nesiguranță și instabilitate, investitorii români au profitat de ocazie și au crescut sprijinul acordat startup-urilor din România”, menționează documentul citat.

“Cele mai mari tranzacții au fost coordonate de către VC-uri, inclusiv cele cu Druid, Questo, Soleadify, Milluu și CODA Intelligence“, se arată în analiză. Pe de altă parte, investitorii de tip “Angels” au susținut cele mai multe dintre rundele cu valoarea mai mică de 500.000 de euro. Mai jos regăsiți o comparație a valorilor tranzacțiilor încheiate înainte și după apariția COVID-19.

Dincolo de limite

Întrucât nu au mai fost limitați de capacitatea și energia investită pentru a obține deal flow nou, capitalul angel investor-ilor a fost alocat unor verticale care anterior au fost ignorate de către VC-uri. Înainte de COVID-19, finanțarea viza în mare măsură startup-urile din domeniul eCommerce (din cele cinci runde mari de investiții, trei erau legate de eCommerce). Cu toate acestea, în ultimul an, Digital Health-ul si EdTech-ul au atras considerabil mai multe investiții decât în anul  anterior, iar Enterprise SaaS și eCommerce au înregistrat creșteri solide.

Ecosistemul este suficient de matur încât să permită apariția unor povești de succes, însă este prea tânăr pentru a putea defini modele clare ale acestor povești. Spre exemplu, dacă luăm în considerare Series E a UiPath de 225 milioane de dolari, putem concluziona că România a înregistrat o scădere de 60% în activitatea investițională între 2019 și 2020. Această concluzie reflectă realitatea din perspectiva cifrelor, însă dacă analizăm mai în profunzime, povestea efectului Covid-19 se va contura diferit.

UiPath, Fintech OS și TypingDNA sunt companii inovative născute în România, ce demonstrează potențialul ecosistemului nostru de a crea startup-uri. Cu toate acestea,  rundele lor relativ mari conduse de către investitori externi distorsionează setul de date. Dacă privim ecosistemul făcând abstracție de rundele conduse de către investitori externi, datele conturează o imagine diferită și mult mai optimistă, una în care ecosistemul românesc de startup-uri se află în creștere și își susține companiile în aceste vremuri dificile.

Cererea sporită de soluții digitale, pe o piață cu un nivel relativ scăzut de digitalizare, în combinație cu disponibilitatea mai mare a capitalului și cu un apetit  mai mare pentru investiții în etape early-stage, a permis ecosistemului startup-urilor din România să prospere, în ciuda nesiguranței și a dificultăților din economie

Analiza ROCA X

Marcăm un an de când România a declarat stare de urgență. Confruntându-se cu răspândirea rapidă a acestui nou virus, guvernele au urmărit să „aplatizeze curba” prin perioade de inactivitate și măsuri de atenuare. Unii dintre noi am avut privilegiul de a lucra de acasă, în timp ce alții și-au văzut amenințate mijloacele de trai ori s-au confruntat cu neliniștea pe care au resimțit-o zi de zi cu privire la riscurile pe care și le-au asumat în calitate de personal esențial.

Între timp, atât politicienii, cât și antreprenorii, au încercat să înțeleagă ce aveau să însemne aceste schimburi dificile dar necesare dintre activitatea economică și sănătatea publică pentru viitorul apropiat și pe termen lung.

În aprilie 2020, FMI a prognozat o contracție puternică, de 3%, a economiei mondiale, cu mult mai severă decât contracția de 0,1% resimțită în criza financiară din 2008-2009. Așa cum observa FMI-ul în Perspectiva economică globală din aprilie 2020, această criză s-ar manifestat, de fapt, sub forma mai multor crize: „o criză sanitară, o criză financiară și o prăbușire a prețurilor produselor de bază, cele trei interacționând între ele în moduri complexe”. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu o criză pluridimensională, care generează un  declin fără precedent, atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea, afirmă experții de la ROCA X. Chiar și  experții au fost nesiguri în ceea ce privește modul în care va arăta peisajul economic după eliminarea acestor măsuri restrictive.

Acești factori urmau să determine adoptarea soluțiilor digitale, explică specialiștii de la ROCA X. Pe de altă parte, semnalele din prima jumătate a anului 2020 au indicat un volum redus al tranzacțiilor, al IPO-urilor și al activităților de M&A, generând îngrijorări că startup-urile aflate în toate etapele s-ar confrunta cu efectele unor criterii mai stricte pentru finanțare din partea investitorilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *