Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Standarde europene în definirea conflictelor de interese la ANRE

anreDepartamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Modificarea vizează introducerea unor standarde europene în privința definirii conflictelor de interese pentru angajații ANRE.

Principalele elemente de noutate ale propunerii legislative vizează definirea incompatibilității în mai multe cazuri:

– Funcționarii ANRE nu au voie să dețină acțiuni în companii care fac afaceri cu societăți din domeniul energetic;

– Funcționarilor ANRE le este interzis să dețină acțiuni în companii/fonduri care dețin acțiuni în companiile din energie care intră în sfera de reglementare a autorității, iar prevederea li se aplică inclusiv soțiilor și rudelor până la gradul al doilea;

– Funcționarii ANRE nu pot să lucreze în cadrul companiilor din domeniul energetic decât după trei ani de la expirarea contractelor de muncă semnate cu ANRE.

Modificările legislative propuse s-au elaborat având la bază modul de definire a conflictelor de interese în cadrul altor autorități europene de reglementare în domeniul energetic și în cadrul Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), precum și o serie de recomandări în materie ale Parlamentului European.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *