Search
Miercuri 19 Decembrie 2018
  • :
  • :

Studiu Knight Frank: Populaţia ultra-bogată a lumii a crescut cu 10% în 2017

  • Asia depaseste Europa si devine numarul doi din lume la numarul persoanelor ultra-bogate

Knight Frank, cea mai mare retea globala detinuta privat in domeniul imobiliar, a lansat The Wealth Report, cel mai prestigios studiu asupra averilor private globale. Editia a 12-a a raportului prezinta o perspectiva asupra proprietatilor de lux si a bogatiei.

Publicatia din acest an contine date privind performanta preturilor pentru 100 de piete imobiliare globale de lux, rezultatele unui studiu de atitudini (The Wealth Report Attitudes Survey), precum si un indice al oraselor globale (Knight Frank Global Cities Index). Noul raport arata ca numarul persoanelor ultra-bogate (cei cu active nete de 50 milioane de $ sau mai mult) a crescut cu 10% in 2017, numarul total ajungand la 129.730 de persoane cu o avere combinata de 26.4 trilioane de $.

Datele furnizate de Wealth-X evidentiaza faptul ca populatia ultra-bogata a crescut intr-un ritm semnificativ mai rapid in 2017 decat in ultimii cinci ani, cand cresterea cumulata a fost de 18%. Aceasta tendinta in crearea averilor reflecta avantul economiei globale de la inceputul lui 2017. Previziunile solide ale specialistilor in averi estimeaza o crestere cu 40% pana in 2022 a averilor persoanelor ultra-bogate.

Daca analizam modul in care au evoluat populatiile ultra-bogate intre 2012-2017, observam o imagine mixta. In timp ce numarul persoanelor cu active nete de 50 milioane de $ sau peste a crescut in America de Nord (+31%), Asia (+37%) si Europa (+10%), celelalte cinci regiuni au experimentat scaderi, mai ales in America Latina si Caraibe (-22%) si in Rusia si spatiul CIS ( -37%).

America de Nord ramane cea mai bogata regiune a lumii, ea gazduind aproximativ 34% din ultra-bogati, adica peste 44.000. Cu toate acestea, Europa (cu 35.180 de persoane ultra-bogate) a pierdut locul doi, care a fost preluat de Asia (cu 35.880 de persoane ultra-bogate), potrivit Wealth X.

Datele au mai aratat ca numarul persoanelor din lume cu active nete de 5 milioane de dolari sau mai mult a crescut cu 9% in 2017, iar numarul celor cu active nete de peste 500 milioane de dolari a urcat cu 11%. Romania are cu 13% mai multi milionari in dolari (cu active nete de/peste 5 milioane de $), numarul acestora ajungand in 2017 la 3.720 de persoane, iar prognoza ne spune ca pana in 2022 numarul va ajunge la 5.630.

Metodologia de calcul a Wealth X a luat in considerare cresterea PIB, performantele pietelor bursiere si a altor investitii, precum si tendintele de distributie a averilor. Moneda joaca, de asemenea, un rol important. Datele sunt exprimate in dolari americani si, ca urmare, schimbarile monedelor locale in relatie cu dolarul au avut si ele un impact.

Piata mega-tranzactiilor (1 miliard de dolari sau peste) se schimba rapid, anul trecut 43% din aceste tranzactii comerciale au fost facute de investitori privati, in timp ce doar 31% de catre investitori institutionali. Daca in 2012 s-au inregistrat mega-tranzactii in valoare de 5 miliarde USD, in 2017 a avut loc o crestere cu 300%, ajungand la 5 miliarde USD.

Indicele de investitii de lux al Knight Frank (KFLII) a crescut cu 7% in ultimele 12 luni, pana la sfarsitul anului trecut, arta ocupand locul intai, cu o crestere record de 21%* pe parcursul lui 2017 (*datele Art Market Research). Aceasta performanta puternica vine dupa cativa ani in care arta a fost depasita de masini clasice si vinuri insa vanzarea record de 450 milioane de dolari de anul trecut a lucrarii Salvador Mundi, de Leonardo da Vinci, ne arata revenirea artei pe locul intai.

Vanzari record au avut loc, de asemenea, si pentru o serie de alte categorii incluse in indice:
– Pe piata autoturismelor clasice s-a licitat un Aston Martin DBR1 din 1956, cu 22.5 milioane de dolari – record pentru o masina britanica
– Ceasul Rolex Daytona a lui Paul Newman s-a vandut cu 17.8 milioane de dolari, fiind ghidat la 1 milion de dolari
– Bijutierul din Hong Kong, Chow Tai Fook, a platit 553 milioane de dolari HK pentru diamantul roz de 59.6 carate, Pink Star – un record Mondial pentru un diamant sau o bijuterie
– Estimate la 200.000 lire sterline, un set de patru scaune rare din China, sec. XVI sau XVII, s-au vandut unui comparator din Asia cu 5.3 milioane de lire sterline

Knight Frank Wealth Report 2018
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *