Search
Sambata 11 Iulie 2020
  • :
  • :

ANCOM a înmânat câștigătorilor licențele pentru spectrul radio licitat în 2012

ancom_logo_12211319Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a înmânat luni licențele de utilizare a frecvențelor radio reprezentanților Cosmote, Orange, RCS&RDS,  Vodafone și 2K Telecom, operatori care au obținut resurse de spectru în urma licitației organizate în 2012. Cei 5 operatori au primit licențe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz, frecvențe radio destinate comunicațiilor mobile de voce și  date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029.

Licențele alocate operatorilor reflectă obligațiile prevăzute în caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații și calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, în cazul operatorilor care dețin rețele 2G/3G sau 3G și au obținut spectru în benzile de 800 MHz și/sau 900 MHz, și respectiv 30% din populație în cazul 2K Telecom, care a obținut spectru în banda de 2600 MHz. Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcția descendentă (downlink) de cel puțin 2 Mbps și cu o probabilitate de 95% a recepției indoor a unor zone locuite de cel puțin 60% din populație (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.

De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvențe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – au obligația de a acoperi cu prioritate un număr de localități nedeservite în prezent de rețele de comunicații de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localități rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcția descendentă de cel puțin 384 kbps, până la data de 5 aprilie 2016. În plus, licențele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea rețelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

În plus, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria rețea de acces radio atinge 30% din populație, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicații electronice în ariile geografice neacoperite de rețeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming național.

Trei dintre operatorii cărora ANCOM le-a atribuit licențele de utilizare a frecvențelor radio, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telecom, și-au asumat obligația găzduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile și proporționale în raport cu serviciile furnizate. Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere în vederea încheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licențelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel încât furnizarea serviciilor de comunicații electronice să poată începe în termen de 4 luni de la data încheierii acordului.

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat licitația prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800, 900, 1800 și 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licențele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecție competitivă. Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licență stabilite în urma licitației având o valoare totală de 682.136.036€.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *