Search
Sambata 11 Iulie 2020
  • :
  • :

Apetitul pentru tranzacții în Europa Centrală este foarte puternic

Activitatea de private equity din Europa Centrală prinde avânt, cu un index al încrederii mai puternic decât la ultima ediție a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey.

Declinul activității de private equity în perioada post-Brexit a pare a fi mai degrabă o pauză decât o paralizie, în special în Europa Centrală, unde activitatea de la sfârșitul anului trecut a pus din nou regiunea pe radarul investitorilor.

Acest lucru se datorează unui număr ridicat de tranzacții (inclusiv exit-uri) înregistrate, tendința fiind în creștere: aproape jumătate dintre respondenți (47%) se așteaptă la o creștere a activității de tranzacționare, față de numai o treime înregistrată cu șase luni în urmă.

Apetitul pentru tranzacții este puternic, 63% dintre respondenți fiind mai interesați să cumpere decât să vândă în lunile următoare. Optimismul de pe piață și puterea economică merg mână în mână, iar rezultatele studiului reflectă acest lucru: 16% dintre respondenți se așteaptă la o îmbunătățire a situației economice din regiune în lunile următoare, dublu față de acum șase luni.

Încurajator este faptul că doar unul din zece respondenți se așteaptă la o deteriorare a condițiilor față de 30% în octombrie 2016.

”Performanța economică generează încredere, iar creșterea recentă a PIB, la nivel regional, se traduce în optimism, astfel că numărul celor care se așteaptă la o îmbunătățire a situației de pe piață s-a dublat (16%), iar cei care se așteaptă la o deteriorare a contextului economic din regiune a scăzut cu  două treimi (10%) ”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Deloitte România.

”Cred că rezultatele macroeconomice bune într-un număr mare de țări din regiune (tendință care ne așteptăm să continue) sunt un bun indicator al existenței unor oportunități, dar și un stimulent pentru firmele mari de private equity să se orienteze către regiune și să își continue investițiile aici.

Cred că vom vedea firmele de private equity concentrându-și investițiile în companii românești din domeniul tehnologiei, producției și serviciilor.

Cu siguranță, companiile controlate în prezent de fondurile de investiții vor continua să achiziționeze afaceri mai mici din regiune , lucru care va accelera activitatea de M&A și mai mult.

Atâta vreme cât lichiditatea în exces este în continuare un fapt, mă aștept ca fondurile de investiție să devină și mai active în a identifica companii cu potențial care să genereze o creștere semnificativă în viitor”.

Liderii pieței continuă să fie cei mai competitivi din regiune, cu toate că percepția din  piață se schimbă, iar companii de mărime medie țintesc aceeași piață: 42% dintre respondenți se așteaptă ca acest segment să fie cel mai competitiv din punct de vedere al investițiilor în lunile care urmează, mai mult decât dublu față de sondajul precedent (20%). Acest lucru justifică numărul în creștere al afacerilor mature din regiune.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați: http://www.deloitte.com/ceprivateequity

Numele Deloitte se referă la organizația Deloitte Touche Tohmatsu Limited (“DTTL”), o companie cu răspundere limitată din Marea Britanie, rețeaua globală de firme membre și persoanele juridice afiliate acestora. DTTL și firmele sale membre sunt entități juridice  separate și independente. DTTL (numit în continuare și “Deloitte Global”) nu furnizează servicii către clienți.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, va rugam să accesați: www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizează clienților din sectorul public și privat din industrii variate servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și de managementul riscului, servicii de taxe și alte servicii adiacente. Patru din cinci companii prezente în Fortune Global 500®  sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a rezolva probleme de business complexe.

Pentru a afla mai multe despre modalitatea în care cei 244.000 de profesioniști Deloitte creează un impact vizibil în societate, vă invităm să ne urmăriți pe Facebook sau LinkedIn.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *