Search
Miercuri 15 Iulie 2020
  • :
  • :

ANSPDCP a aplicat anul trecut amenzi în valoare de 870.500 lei

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat anul trecut amenzi în valoare de 870.500 lei, se arată în raportul de activitate pe anul 2017, publicat pe site-ul Autorității, www.dataprotection.ro.

În 2016 cuantumul total al amenzilor a fost de 1,008 milioane lei, iar în 2015 de 679.700 lei.

 

O componentă importantă a activității Autorității naționale de supraveghere o reprezintă monitorizarea și controlul legalității prelucrărilor de date personale, prin intermediul investigațiilor efectuate fie din oficiu, fie în scopul soluționării plângerilor și sesizărilor primite.

În anul 2017, investigațiile din oficiu au urmărit cu prioritate obiective legate de respectarea dispozițiilor legale aplicabile în cadrul prelucrării datelor cu caracter personal atât în sistemul public, cât și în cel privat.

Investigațiile efectuate au avut ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 677/2001, precum şi a dispoziţiilor Legii nr. 506/2004.

 

Care sunt entitățile pentru care se fac mai multe plângeri și sesizări

În ceea ce privește soluționarea plângerilor și a sesizărilor, pe fondul unei creșteri exponențiale a numărului acestora (3543 plângeri și 191 sesizări), în anul 2017 au continuat să fie sesizate în principal încălcări ale legislației din domeniul financiar-bancar, cu precădere, cele care vizează prelucrarea datelor personale de către birourile de credit, dar și cele din cadrul sistemelor ce utilizează mijloace de supraveghere video sau din sectorul comunicațiilor electronice.

Numărul total de investigații efectuate de Autoritatea națională de supraveghere în 2017 este de 818, în creștere față de anul anterior, precizează Raportul.

Raportul de activitate al ANSPDCP aferent anului 2017 este disponibil spre consultare publică, inclusiv la secțiunea rapoarte anuale http://www.dataprotection.ro/?page=Rapoarte%20anuale&lang=ro.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *