Search
Joi 11 August 2022
  • :
  • :

Complexul Energetic Oltenia riscă penalități de la Bruxelles

Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană referitor la cazul Complexului Energetic Oltenia (CEO), se arată într-un comunicat dat publicității de autoritatea de concurență.

„Având în vedere că până la sfârșitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor, se aplică o penalitate de 100 euro/certificat”, precizează comunicatul.

Guvernul a acordat CE Oltenia (CEO), în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania avînd obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul, menționează documentul citat.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societătii, pentru o perioadă de 5 ani, care cuprinde măsuri tehnice și organizatorice, închiderea/conservarea unor capacități de producție, măsuri investiționale, măsuri organizaționale și financiare, măsuri de protecția mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3.537,6 de milioane de euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CEO urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1.326,7 de milioane de euro, la care se aduagă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

Declanșarea procedurii de investigație este o etapă procedurală în analiza cazului, care permite CE să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat. CE va examina în cadrul procedurii argumentele autorităților romane și ale celorlalte eventuale părți interesate, pentru definitivarea planului de restructurare.

„Autorităţile române şi compania vor depune diligenţele necesare astfel încât efortul de restructurare să fie sprijinit nu doar de stat, ci şi de acţionarii privaţi şi creditorii societăţii”, precizează comunicatul transmis de Consiliul Concurenței. În cadrul procesului de restructurare, CEO se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze si energie regenerabilă (fotovoltaic). Se intenţionează ca, în aceste proiecte, să fie atraşi noi investitori alături de stat. Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilității CEO, accelerarea investițiilor necesare în capacități de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie și gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice și menținerii stabilității sistemului electroenergetic național.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *