Peste 1.100 de manageri și antreprenori din România au participat la seminariile organizate de Casa de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență din România, în cadrul programului național de educare și informare a mediului de afaceri român, privind restructurările în și în afara insolvenței – “Redresarea business-urilor aflate în dificultate”.
”Greșelile de management sunt una dintre principalele cauze pentru care companiile intră în insolvență. Din analizele noastre, 43,1% dintre companii intră în insolvență pentru că managerii lor nu au știut să diagnosticheze semnele insolvenței la timp și să intervină eficient asupra cauzei. În acest moment, societățile iau măsuri abia după 18 luni de la apariția primelor semne. Am început acest program național de educare în ceea ce privește insolvența tocmai pentru a îi ajuta pe manageri să înțeleagă mai bine pe de o parte procedura, pe de alta cum pot interveni la timp, cum pot reorganiza societatea în afara insolvenței, astfel încât să crească șansele de redresare a afacerii. Impactul deciziilor corecte luate la timp nu se limitează doar la societatea ce întâmpină dificultăți, ci și la mediul de afaceri în sine, pentru că un număr mai mare de societăți însănătoșite poate duce la creștere și stabilitate economică”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea (foto), managing partner al Casei de Insolvență Transilvania, coordonatorul Departamentului de Pregătire Profesională al societății.
Programul a demarat cu o fază pilot, desfășurată în intervalul mai-iulie 2013, la nivel național, în trei județe și municipiul București. În această etapă, programul are două componente distincte: un workshop dedicat companiilor ce ar putea avea la un moment dat dificultăți și o serie de training-uri adresate creditorilor. Începând cu toamna acestui an, programul va fi dezvoltat cu noi arii și alte componente.
Sesiunile sunt inițiate de Departamentul de Pregătire Profesională al Casei de Insolvență Transilvania și ținute de specialiști CITR, cu experiență de peste 10 ani în administrarea insolvențelor și restructurări de business.
În cadrul workshop-urilor adresate managerilor și directorilor financiari, specialiștii CITR au discutat și analizat motivele insolvenței, explicându-le celor prezenți când și cum pot acționa pentru salvarea business-ului, fie în cadrul procedurii insolvenței, fie în afara ei.
Training-urile destinate creditorilor au avut rolul de a explica avantajele pe care le au aceștia în diverse soluții de redresare a business-ului, pe termen scurt, mediu și lung. Participanții la training-uri au provenit din rândul băncilor, autorităților statului sau companiilor private.
Casa de Insolvență Transilvania, liderul pieței de insolvență din România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de 100 de specialiști, 35 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, Casa de Insolvență Transilvania a gestionat procedura insolvenței a peste 650 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracția și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.
Casa de Insolvență Transilvania este societatea corespondentă a societății civile de avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.