Search
Vineri 24 Septembrie 2021
  • :
  • :

CMS: Volumul de tranzacții în România, în creștere

CMS-07.02Așa cum au estimat anul trecut experții CMS și DealWatch, 2013 a înregistrat o creștere a volumului tranzacțiilor pe piața de M&A românească, determinată în mare parte de operațiunile din domeniul serviciilor financiare, din industria manufacturieră, energie, agricultură și sectoarele TMT. Caracteristica generală a pieței românești rămâne însă creșterea volumului tranzacțiilor cu valoare redusă. Potrivit datelor DealWatch, piața M&A a rămas la cifra de aproximativ un miliard de euro, cu o valoare totală a tranzacțiilor de circa 1,18 miliarde de euro în 2013, această valoare fiind foarte asemănătoare cu cea din 2011 și cu puțin mai mică decât cea din 2012. Investitorii își îndreaptă atenția și către marile tranzacții, însă aceștia au o atitudine rezervată, planificându-și cu atenție acțiunile pentru anii următori.

În sectorul energetic, interesul atât pentru petrol și gaze, dar și pentru sursele alternative de energie, a continuat să genereze o cantitate considerabilă de operațiuni pe piața M&A în 2013, la fel ca în ultimii ani. Cu toate acestea, dezvoltarea sectorului a înregistrat și întârzieri: în iunie 2013, Guvernul român a adoptat o ordonanță de urgență care a amânat eliberarea unui număr considerabil de certificate verzi pentru proiecte ce implică energii regenerabile în România. Acest lucru a avut, bineînțeles, un efect de domino asupra procesului de încheiere a tranzacțiilor în acest sector și un număr mare de tranzacții sunt momentan blocate în timp ce investitorii așteaptă, pentru a avea o mai mare certitudine și predictibilitate asupra modului de implementare a proiectelor de energie regenerabilă din România în următorii ani. Cu toate acestea, există în continuare o importantă activitate în domeniul surselor regenerabile de energie, menținându-se în special interesul pentru proiectele eoliene și fotovoltaice. Samsung a achiziționat recent un proiect fotovoltaic de 45MW din sudul României.

În 2013, piața de M&A a depins de privatizări mai puțin decât se estimase. Mult așteptatele privatizări ale întreprinderilor deținute de stat – cum ar fi vânzarea operatorului național de servicii de poștă, Poșta Română, uzina petrochimică Oltchim și pachetul majoritar al companiei feroviare de marfă, CFR Marfă – au fost pe lista tranzacțiilor pentru o bună bucată de timp, ca parte a programului de privatizare convenit cu FMI și era de așteptat ca 2013 să fie anul în care aceste privatizări să aibă loc. Totuși, o caracteristică a pieței tranzacțiilor anul trecut, a fost numărul de tranzacții preconizate (în special, privatizările) care nu s-au materializat. În timp ce progresele privatizărilor au fost limitate, s-a avansat considerabil în sectorul energetic, datorită IPO-urilor de succes ale producătorilor de gaze naturale și energie nucleară de stat, Romgaz și Nuclearelectrica, ambele având loc în toamna lui 2013.

Continuând tendința din ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a investițiilor strategice – nesurprinzătoare, având în vedere situația economică globală – iar nivelul investițiilor de capital privat (PE) a rămas scăzut ca urmare a lipsei de finanțări a datoriei. Din nou, peisajul M&A în 2013 a fost modelat în mare măsură de tranzacțiile de restructurare, întrucât întreprinderile s-au adaptat la noile presiuni economice și s-au axat pe creșterea veniturilor. Restructurarea și reorganizarea vor continua să fie o prioritate pentru multe companii și în 2014.

Creștere modestă preconizată pentru 2014

Anul 2014 va aduce din nou un flux constant de tranzacții, experții CMS fiind optimiști în privința menținerii unei creșteri modeste a pieței M&A, ca urmare a consolidării acestui trend în ultimele luni ale anului trecut. România rămâne atractivă pentru investitori și are potențialul de a deveni extrem de atractivă în următorii ani. Îmbunătățirile semnificative în următorii ani aduse infrastructurii de transport din România, alături de angajamentul față de programul de privatizare și absorbția mai eficientă a fondurilor UE ar trebui să încurajeze investițiile în România, stimulând astfel piața.

Cele mai atractive sectoare pentru achiziții în 2014 vor fi probabil cele ale energiei și resurselor naturale, TMT, infrastructură și agricultură, toate atrăgând investițiile strategice. A existat recent un val al investitorilor străini interesați de sectorul agricol din România și acest lucru va continua cu siguranță în 2014. Există un potențial semnificativ de creștere pentru domeniul agro-business din România și sunt necesare investiții majore în acest domeniu. Proiectele sunt încurajate atât de UE, cât și de subvențiile guvernamentale românești disponibile pentru sprijinirea investițiilor în acest sector.

Trebuie avută în vedere, desigur, dezvoltarea pieței M&A în România în contextul mai larg al menținerii incertitudinii economice la nivel european. România continuă să rămână vulnerabilă, având în vedere legăturile financiare puternice și cele comerciale cu zona euro. Situația economică europeană va avea cu siguranță un impact asupra anului/anilor ce urmează. Cu toate acestea, experții CMS și DealWatch consideră că acest lucru nu va avea un impact prea mare asupra tranzacțiilor – mai ales dat fiind faptul că România se bucură de o recuperare mai alertă comparativ cu celelalte state ale UE, ceea ce ar putea însemna că România va fi văzută ca o țară europeană tot mai atractivă pentru tranzacții.

Mai mult decât atât, există un interes tot mai mare din partea altor piețe, cum ar fi China și Coreea. S-a văzut un interes sporit din partea companiilor chineze în special, care pare să continue și în 2014. Faptul că guvernul chinez a deschis o linie de credit de 10 miliarde de dolari special pentru proiecte de investiții comune în programe de infrastructură și de tehnologie din Europa de Est este o dovadă în plus a interesului serios al Chinei în promovarea cooperării economice cu această regiune.

În concluzie, în timp ce se așteaptă o creștere modestă pe piața M&A din România în 2014, se observă un potențial de creștere semnificativ pentru anii următori.

TRANZACȚII ÎN ROMÂNIA: 2010-2013

(DUPĂ VALOARE ȘI VOLUM)

cms1

tabla

 

tabel6

 

PONDEREA SECTOARELOR DE ACTIVITATE ÎN VALOAREA TRANZACȚIILOR ÎN 2013

tabel7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *