Comerțul este extrem de riscant pentru creditori

Comerțul este domeniul în care activează cele mai multe companii din România și cel unde se înregistrează cea mai mare creștere a cifrei de afaceri.

Deși firmele din sectorul comerțului devin tot mai profitabile, cele mai multe companii din țară aflate în faliment provin din acest sector, cu o creștere de 5%.  Acest fapt, precum și solvabilitatea redusă a acestora, mențin comerțul în continuare extrem de riscant pentru creditori, arată un studiu realizat de Creditinfo Romania, care compară datele financiare ale ultimilor doi ani fiscali incheiați . 

Mai mult, jumătate din companiile care activează în comerț nu au capital propriu. Potrivit datelor, alte sectoare cu probleme sunt cel al transporturilor, unde peste 44% dintre firme au capital propriu negativ și construcțiile cu peste 39%.

“Capitalul propriu negativ este unul dintre primele simptome care indică riscul ridicat de  intrare în insolvență al unei companii.  Din această cauză, societățile cu capital propriu negativ sunt riscante pentru creditori, aceștia putând rămane cu creanțe a căror recuperare este de multe ori dificilă.”, a declarat Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

Record de firme nou înființate în 2017

Trendul înființării de noi companii este unul crescător. În primele 7 luni ale anului 2017 s-au întemeiat aproape la fel de multe companii ca în anul 2016, iar creșterea estimată până la finalul anului este de 30% raportat la acesta. Însă mai multe firme nou înființate înseamnă și riscuri mai mari, atrage atenția Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

“Companiile nou-inființate prezintă riscuri pentru creditori în special din cauza lipsei capitalului și a activelor, care se acumulează în timp.

Astfel, este mult mai simplu pentru o companie aflată la început de drum să intre în insolvență comparativ cu o companie cu vechime, care pe lângă faptul că are un istoric financiar in baza caruia poate fi evaluata, deține active mult mai valoroase pe care le poate pierde într-un astfel de demers.”

Și numărul de companii nou infiintate diferă de la regiune la regiune. Cel mai mare număr de companii au fost inființate în regiunea București-Ilfov, peste 18.000 în anul 2017, urmat de Nord-Vest cu peste 16.000. La polul opus se află regiunea Sud-Vest Oltenia și Vest cu mai puțin de 8.000 respectiv 9.000 companii nou inființate.

Estimarile Creditinfo Romania indică un an 2017 în care se vor inființa cu 30% mai multe companii comparativ cu anii 2015 și 2016.

A crescut și cifra de afaceri

Cu excepția regiuniilor Sud-Est si Sud-Vest, toate regiunile României au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de companiile din regiunea Vest- aproximativ 8% comparativ cu anul 2015, urmat de Sud-Muntenia cu 6% și București-Ilfov cu 5,1%.

În cazul profitului, companiile din regiunea Bucuresti-Ilfov și-au crescut acest indicator cu peste 70%, urmat de Nord-Est cu 38% și Vest cu 32% La polul opus, companiile din regiunea Sud-Vest au înregistrat scăderi ale profitului cu 13%.

În ceea ce privește companiile falimentare, cele mai multe se regăsesc în sectoarele comerțului (29%, în creștere față de iulie 2016 de la 24%) ,  producției (în creștere continuă și constantă din iulie 2015, de la 18%, la peste 20%) și construcțiilor (ușoară scădere în iulie 2017 față de iulie 2016, de la 20%, la 19%). Aceste companii au cel mai mare risc pentru creditorii săi, aceștia nemaiputând să-și recupereze debitele restante.

 Construcțiile și agricultura, domeniile cu cei mulți rău platnici

Cea mai buna viteză de plată a datoriilor o au companiile din domeniul comerțului cu 140 de zile, urmat de transport cu 190 zile. La polul opus, companiile din domeniul construcțiilor înregistrează în medie peste 2 ani în vederea plății datoriilor. În cazul recuperarii creanțelor, cele mai rapide companii sunt cele din domeniul comerțului cu 53 zile, urmat de  producție cu  83 zile.

Domenii în care creanțele se recuperează dificil sunt construcțiile și agricultura.

Ziua Informației de credit 2017

Marți, 12 septembrie, rapoarte financiare gratuite au fost distribuite de Creditinfo tuturor companiilor din România care au disponibile datele de contact.

Un lucru esențial pentru mediul de afaceri românesc este educația financiară. Deși progresele sunt vizibile, rămân în continuare ingrijorator de multe situații unde afaceri au ajuns în prag de faliment tocmai din cauza incapacității de a-și recupera creanțele, situații  care ar putea  fi evitate cu ușurintă prin simpla informare cu privire la riscul de credit pe care o companie cu care se colaborează, îl are.” a declarat Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

Demersul este unic în țara noastră și face parte din proiectul internațional ‘Ziua Informației de credit 2017’, implementat de Creditinfo în 13 țări. În România, este cea de a doua ediție consecutivă. Inițiativa are drept scop educația financiară care să minimizeze riscul de credit pentru cei care solicită raporturi. Companiile interesate de a primi aceste informații pot solicita acest lucru accesând acest link.

Creditinfo România este lider în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.  Compania este specializată în colectarea și furnizarea informațiilor de management al riscului, necesare companiilor care vor să aplice pentru un credit, să negocieze cu furnizorii condiții de plată avantajoase, să aplice pentru fonduri europene sau împrumuturi de la stat.

Acest demers vizează toate companiile care au datele de contact disponibile și care în cursul zilei de azi au primit din partea Creditinfo un e-mail prin care își pot descărca gratuit raportul de credit. În cazul în care nu ați primit acest e-mail, puteți solicita la adresa myinfo@creditinforomania.ro obținerea acestui raport.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *