Search
Joi 11 August 2022
  • :
  • :

Criza COVID aduce oportunități și riscuri în piețele financiare

Criza COVID-19 a accelerat tendința digitalizării din ultimii ani, aducând în prim plan o serie de oportunități, dar și de riscuri, arată cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), companiile din domeniul financiar folosesc analizele de date și machine learning pentru o serie de activități cum ar fi: administrarea riscului, detectarea fraudelor, cercetarea în zona clienților și stabilirea de strategii de investiții.

„Oportunitățile digitalizării sunt clare, serviciile financiare devenind mai rapide, mai ieftine, mai transparente și mai eficiente. Cu toate acestea, există riscuri, fiind dificil de explicat clienților o investiție sau un împrumut bazate pe algoritmi”, au declarat oficialii ASF.

Un prim efect al digitalizării  accentuate este intrarea firmelor BigTech în zona financiară, beneficiind de avantaje competitive cum sunt rețelele vaste de clienți, accesul la finanțări ieftine și capacitatea de a gestiona valul de digitalizare. O altă tendință observată în timpul pandemiei COVID-19 a constat în creșterea tranzacționărilor online de către investitorii de retail, mulți dintre aceștia încercând să profite de volatilitatea piețelor financiare.

ESMA împreună cu autoritățile naționale competente monitorizează atent noile evoluții și analizează oportunitatea implementării unor noi acțiuni de supraveghere. La nivel european, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a început să folosească datele disponibile, raportate în baza prevederilor legale, pentru a monitoriza riscurile piețelor financiare. De asemenea, Comisia Europeană a inițiat anumite propuneri legislative în zona activelor cripto și tehnologiilor DLT.

În acest context, activitatea investițională pe piața de capital locală parcurge un trend ascendent. Datele Bursei de Valori București (BVB) indică o creștere de 6,1% în ianuarie 2021 comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Capitalizarea bursieră totală la 5 februarie 2021 se cifra la circa 168 miliarde de lei. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor în perioada 1-5 februarie 2021 a fost de peste 35 milioane de lei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *