Search
Vineri 20 Septembrie 2019
  • :
  • :

Deloitte: Cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea în Europa Centrală cresc, dar e nevoie de un sprijin mai mare din partea autorităților

Eficiența și claritatea sistemului de stimulente destinate cercetării-dezvoltării (R&D) derulate de companii și abilitatea de a identifica cu ușurință activitățile de R&D eligibile pentru stimulente fiscale și granturi se numără printre factorii cei mai importanți care influențează cheltuielie cu R&D în Europa Centrală.

Această concluzie a rezultat în urma raportului R&D realizat de Deloitte Europa Centrală menit să susțină analiza tendințelor curente și să identifice obstacolele majore din calea investițiilor mai mari cu R&D. Studiul din acest an a cuprins răspunsurile unor respondeți reprezentând 329 de companii din nouă țări din regiune (Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

“Dacă gradul de inovație al unei economii se află în legătură strânsă cu cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea, succesul unei țări în domeniul inovației este influențat de finanțarea indirectă prin intermediul stimulentelor dedicate”, a spus Dinu Bumbăcea, Partener coordonator consultanță Deloitte România.

În privința cheltuielilor cu R&D, studiul arată că puțin peste jumătate dintre respondenți (52%) anticipează că firmele pentru care lucrează vor cheltui mai mult în viitorul apropiat (următorul an sau doi) față de 2017, o creștere de șapte puncte procentuale față de ultima ediție a studiului din 2016. Abordarea pro-inovație pare să fie mai puternică dacă ne referim la o perioadă pe termen lung. Două treimi (67%) din companiile intervievate au în plan să-și crească investițile în R&D în următorii trei până la cinci ani (în creștere cu 10 puncte procentuale față de ediția anterioară).

 Alte concluzii ale raportului:

  • Similar ultimei ediții, politicile de confidențialitate ale companiilor (67%) au fost cele mai folosite metode pentru protejarea IP-urilor; 12% din companiile din regiune nu folosesc nicio formă protecție a IP-urilor
  • La fel ca în 2016, existența unui sprijin de orice natură (63%) și cercetătorii cu experiență (62%) sunt principalii facoti care îi pot determina pe aceștia să-și crească investițiile în R&D.

Versiunea integrală a raportului se regăsește aici https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/ro/Documents/Deloitte-research-development-2018.pdf?logActivity=true

 

În România, serviciile sunt prestate sau susținute de către Deloitte Audit SRL, Deloitte Tax SRL, Deloitte Consultanta SRL, Deloitte Fiscal Representative SRL, Deloitte Tehnologie SRL, Deloitte GES Support Services SRL și Deloitte Shared Services SRL. Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de pe piața din România și prestează, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, servicii de consultanță fiscală, servicii juridice, servicii de consultanță și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii externalizate și consultanță în tehnologie și alte servicii adiacente prin intermediul a peste 1100 profesioniști. Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *