Search
Miercuri 23 Octombrie 2019
  • :
  • :

Despre măsurile BCE pentru stimularea creditării

bceBanca Centrală Europeană a redus joi dobânda de referință la un minim istoric de 0,15%, marcând, în același timp, și o altă premieră pentru o bancă centrală majoră: dobânzi negative la depozitele pe care le constituie la aceasta băncile comerciale. Instituția studiază și diferite metode de a injecta lichiditate nou creată în arterele sistemului financiar – 400 de mld. de Euro vor fi la dispoziția băncilor pentru a oferi credite către ”economia reală”, la o dobândă extrem de redusă, de 0,25% (0,1 puncte peste dobânda de referință). Operațiunile de creditare pe termen lung (LTRO), de aproximativ 4 ani, au primit particula T (targeted, dirijate), fiindcă banii vin cu obligația de finanțare a economiei reale, iar dacă nu vor fi respectate condițiile de dirijiare către instituții non-financiare, aceștia vor trebui returnați în termen de cel mult doi ani, în septembrie 2016.

Încercarea de a stimula acumularea de datorie, pentru a ajuta companiile europene însetate de cash și pentru a dezmorți consumul, are șanse mai bune de reușită pe măsură ce timpul șterge amintirea anilor de criză, apreciază Claudiu Cazacu, Analist-șef XTB România. BCE are în vedere chiar operațiuni pe scară mai largă, care să ofere lichiditate abundentă instituțiilor financiare. Rețeta operațiunilor neconvenționale a funcționat în SUA, ajutând la obținerea unei creșteri ale PIB de 2,3% între 2010 și 2013, în medie, în timp ce zona Euro, trecând cu intervenții masive de o criză existențială, a avansat neglijabil cu 0,65% anual (date Banca Mondială și Eurostat). Șomajul de 6,3% este aproape la jumătate în SUA față de cel din zona Euro, de 11,7%.

Piețele financiare sunt primele care au salutat atitudinea monetară foarte relaxată: indicele german DAX a depășit 10.000 de puncte pentru prima oară în istorie. Entuziasmul dublat de o volatilitate scăzută, cu piețe de acțiuni la maxime și așteptări de la Frankfurt ca băncile să ofere din nou credite facile: este un tablou care pare foarte asemănător cu 2006 – 2007.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *