Search
Duminica 5 Iulie 2020
  • :
  • :

Directorii consiliilor administrative, lipsiți de interes față de talente, succesiune și inovație

delloitteMai mult de jumătate din directorii companiilor din România (58%) pun accent pe strategie și performanță, potrivit unui raport Deloitte – Global Director 360°: Growth from all Directions.

Remunerarea executivilor (21%), pe de o parte, și criza financiară globală alături de anti-corupție și anti-fraudă (16%), pe de altă parte, sunt pe primele locuri în preocupările directorilor din România.

Studiul Deloitte oferă perspectiva a 317 directori din consiliile administrative din companii publice și private din 15 țări din regiune. Studiul evidențiază evoluția preocupărilor legate de guvernarea corporativă, reglementare și conformitate, pe care companii din întreaga lume o au, în contextul provocator al mediului de afaceri actual.

La polul opus, printre problemele care ii preocupă cel mai puțin pe directorii consiliilor administrative se numără talentele, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurența și mediul, întrucât niciunul dintre respondentii români nu au arătat interes față de aceste subiecte. Mai mult, aceste subiecte nu reprezintă priorități nici în viitorul apropiat.

În următoarele 12 până la 24 de luni, perspectiva se schimbă ușor: în timp ce strategia și performanța rămân în topul priorităților directorilor (58%) alături de reglementare, guvernanță și conformitate (37%), creșterea afacerii câștigă teren în agenda acestora (de la 5% la 37% în viitor). În mod suprinzător, remunerarea executivilor este ștearsă complet din agenda directorilor, întrucât niciunul nu o mai ia în calcul. Mai mult, anti-corupția/anti-frauda nu mai sunt teme atât de importante, procentul respondenților interesați de aceste teme scăzând de la 16% la 5%.

Structura operațională câștigă teren semnificativ pe agendele viitoare ale directorilor, întrucât 16% dintre respondenți consideră că este o arie de interes.

Și cu toate că 5% din cei chestionați au răspuns inițial că sunt preocupați de diversitate, niciunul din directori nu s-a mai arătat interesat de această temă, în perioada următoare.

Aspecte reliefate de studiu în România:

  • Procesele de evaluare ale consiliilor administrative nu sunt suficient de solide: Mai puțin de jumătate din directorii chestionați sunt de părere că procesele de evaluare a performanțelor consiliilor administrative sunt suficient de solide. Impresia generală este că evaluările reprezintă o arie care trebuie îmbunătățită.
  • Rezultatele evaluărilor performanțelor consiliilor administrative nu influențează schimbarea: Respondenții din România cred, în bună măsură, că rezultatele evaluării performanțelor nu influențează schimbarea, însă o minoritate puternică (37%) este de altă părere.
  • Diversitatea în consiliile administrative. În România, politicile privind diversitatea în consiliile administrative sunt implementate mai puțin decât media globală (26% în Romania vs. 37%, la nivel global), similar cu majoritatea statelor membre UE. Totuși, acest aspect este de așteptat să se schimbe întrucât, la nivelul UE, sunt adoptate directive cu privire la acest aspect.
  • Interacțiunea acționarilor cu consiliile administrative este de așteptat să crească: Majoritatea copleșitoare a respondenților din România cred că nivelul lor de interacțiune cu acționarii va crește, în perioada următoare. Această tendință ar putea obliga consiliile administrative să adopte proceduri și politici mai transparente, permițând astfel acționarilor să acceseze informații disponibile până acum doar pentru consiliile administrative și management.
  • Social media nu este folosită de majoritatea consiliilor administrative: Aproape două treimi din directorii chestionați afirmă că nu folosesc social media, lucru care coincide cu tendința globală. Cu toate acestea, directorii sunt aparent interesați de folosirea social media ca instrument de marketing.
  • Criza financiară nu mai reprezintă o preocupare majoră: Directorii sunt mai încrezători că piețele vor ieși din criza financiară globală.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *