Search
Duminica 21 Iulie 2024
  • :
  • :

eFAST GAMING ȘI SPORT – un pas mai departe în itinerariul UNBR de educare juridică a tinerii generații

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), în parteneriat cu Institutul Sportiv Român, au organizat, în premieră, manifestarea eFAST GAMING ȘI SPORT, o reuniune inedită, desfășutată cu succes în după amiaza zilei de 15 februarie 2024, în Sala de festivități a Colegiului Naţional Tudor Vianu din București.

Evenimentul a fost conceput ca o reuniune vie, interactivă, pe subiecte de interes pentru liceeni, în cadrul căruia profesioniști din diverse domenii au avut intervenții convingătoare și aplaudate de asistență pe tema gaming-ului și sportului, a regulilor performanței, influenței jocurilor pe calculator și implicațiilor juridice ale gaming-ului, dar și a bunei forme pshice, conforme cu performanța, în deplină cunoaștere a normelor juridice de bază.

Evenimentul a reprezentat o nouă secvență a proiectului FAST (”Fii Avocat în Școala Ta – FAST III”), un demers articulat din zona de responsabilitate socială a comunității de avocați în domeniul educației juridice în rândurile tinerilor din gimnazii și licee, inițiat în 2021 la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România și dezvoltat în plan local la nivelul fiecărui barou, în colaborare cu diverse organizații de profil.

Manifestarea, moderată de av. Luminița Ioana, coordonatorul Departamentului de Educație Juridică al UNBR și prodecan al baroului Argeș, s-a derulat pe parcursul a aproape trei ore, într-o manieră proactivă și dinamică, având ca parteneri media Radio România Actualități, Agerpres și Grupul editorial Universul Juridic.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Monica Anisie – președintele Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, Cătălin Popescu – procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Claudia-Emilia Anghel – director al Colegiului Național Tudor Vianu și George-Octavian Iosif – director adjunct al respectivei insituții de învățământ.

Momentul inaugural a fost onorat și de către avocatul și senatorul Daniel Fenechiu, vicepresedinte al UNBR, cel care a s-a dovedit convingător în comunicarea sa cu tinerii liceeni prezenți.

”Evenimentul organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România pe zona de educaţie juridică, intitulat Fii avocat în şcoala ta, îşi propune să atragă tinerii către educaţia juridică, să interfereze atât cu profesioniştii dreptului, cât şi cu principalele probleme pe care noi le identificăm şi pe care unii dintre ei ni le semnalează şi cu care se confruntă. Ne dorim să ştie de la ce vârstă sunt infracţiunile uzuale pe care le pot săvârşi sau cum pot să preîntâmpine anumite infracţiuni, unde pot deveni foarte uşor victime, să le oferim nişte informaţii în legătură cu nişte instituţii pe care noi le considerăm importante cum ar fi spre exemplu datele personale, elementele de protecţie a persoanei şi în ultimă instanţă elemente patrimoniale, care sunt extrem de importante”, a spus domnia sa.

”Cu siguranţă, există un pericol al gaming-ului în viaţa tinerilor. Psihologii, şi nu doar ei, au relevat faptul că această activitate (pasiune – n.n.) poate să creeze dependenţă în momentul în care este utilizată iraţional. Pe de altă, parte poate fi şi o formă de educaţie, pentru că sunt foarte multe lucruri care pe sistemul jocului le înveţi mai uşor.”, – a adăugat av. Silvana Racoviceanu, consilier UNBR, invitată în eveniment.

Preşedintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu, de deplâns statulul României, cea de-a 5-a cea mai sedentară ţară din lume, dar cu 7,9 milioane de români care joacă pe platforme online. La rândul său, Theo Zeciu, câștigător al distincției de creator de conținut al anului la Gaming Video Awards 2023, a vorbit despre ce înseamnă să fii gamer, despre pasiunedar și despre efortul pe care trebuie să-l depui pentru a deveni performant.

În al doilea panel de discuții, Andreea Răducan, campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică, a împărtășit elevilor Colegiului Naţional Tudor Vianu experiența sa despre pasiune, disciplină și determinare în viața unui sportiv de elită.

Av. Carmen Radu a adus în discuție noua dimensiune a sportului internațional și importanța avocatului în acest context. De asemenea, Eniko Georgescu, psiholog și expert în neuroștiințe, a evidențiat importanța antrenamentului mental în performanța sportivă, la fel ca în orice domeniu de activitate.

La sfârșitul evenimentului, moderatorul  zilei, av. Luminița Ioana, a concluzionat: Gaming-ul și sportul pot funcționa ca acceleratoare ale educației juridice pentru tineri. De aceea am inițiat un concept inovator al proiectului FAST (Fii Avocat în Școala Ta), ce aduce împreună profesioniști din diverse domenii și elite ale sportului și gaming-ului, ca modele de performanță, reziliență și fair-play, prin promovarea valorilor etice și respectarea regulilor”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *