Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Entitatea de management a Clusterului de la Magurele a obtinut eticheta de bronz

clusterELI-NP Cluster Inovativ, enitatea de management a clusterului de la Magurele a obtinut Eticheta de BRONZ in urma evaluarii de catre European Cluster Excellence Initiative (ECEI). Aceasta se acorda entitatilor de management ale clusterelor care au participat la un exercițiu de benchmarking – evaluare urmand o procedura europeana standard.

MHTC a fost infiintat in 2013 in jurul proiectului major Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) – cea mai mare investitie in infrastructura de cercetare din istoria Romaniei. ELI-NP, in curs de implementare de catre IFIN-HH la Magurele (2012-2018), reprezinta pilonul romanesc al infrastructurii europene distribuite ELI proiect evaluat la 300 de milione de Euro (fara TVA) si finantat de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei din Fonduri Structurale, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. ELI-NP va avea ca instrumente științifice principale un sistem laser de mare putere și un echipament pentru producerea unui fascicul foarte intens de radiație gama. Datorită combinației unice pe plan mondial a acestor instrumente, care prefigureaza ca ELI-NP va fi un centru de cercetare la frontierele cunoasterii actuale, aici se vor putea efectua atât cercetări de frontieră în fizică fundamantala – fizica laserilor, fizica nucleara, astrofizica s.a – cât și cercetări aplicative în domenii ale științei de mare impact societal: stiinta materialelor, științele vieții, managementul materialelor nucleare s.a.

Constructia MHTC a fost pornita de  jos in sus de un grup de initiativa format din institute nationale de cercetare – dezvoltare – inovare, IMM-uri, administratia publica locala, ONG-uri. Astazi clusterul de la Magurele numara 55 de membrii dintre care 2 sunt autoritati locale, 13 institute de cercetare dezvoltare, 33 de IMM-uri, 5 ONG-uri 2 agentii de finantare.

Pentru obtinerea etichetei de bronz echipa de management a clusterului a fost analizata pe baza unui interviu realizat de un expert ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis). Interviul se refera la 36 de indicatori privitori la structura clusterului, managementul clusterului, finanțarea managementului, servicii furnizate de conducere membrilor, contactele și interacțiunea în cadrul cluster-ului precum și realizările și recunoașterea de catre membrii clusterului.

Eticheta de BRONZ reprezinta prima recunoastere a Clusterului la nivel european.

In Uniunea Europeana evaluarea clusterelor se face pe trei niveluri prin acordarea de etichete de bronz, argint si aur. In acest moment pe continentul nostru eticheta de bronz este detinuta de un numar de 660 clustere, cea de argint a fost acordata unui numar de 3 clustere, iar 45 de clustere au obtinut eticheta de aur.

In Romania, cu exceptia ELI – NP Cluster Inovativ, alte 5 clustere au fost evaluate cu eticheta de bronz.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *