Search
Duminica 5 Iulie 2020
  • :
  • :

Este important să reușesc să reproduc abilitățile de manager și în viața personală

aronInterviu cu Cosmina Aron, Partner, Director for Romania, PETERKA & PARTNERS

De ce ați ales avocatura de business și de ce societatea de avocați PETERKA & PARTNERS?

Încă de la începutul carierei am lucrat în avocatura de business și experiența primilor ani de avocatură m-a determinat să îmi doresc o carieră în această direcție. Este adevărat că, de cele mai multe ori, începuturile carierei de avocat nu îți oferă suficiente provocări profesionale, fiind mai mult vorba despre o perioadă de acumulare de cunoștințe și experiență care, ulterior, se dovedesc a fi extrem de utile.

Motivul principal pentru care am continuat în această ramură este caracterul complex al avocaturii de business. Acesta presupune să stăpânești mai multe domenii de drept, fiecare constituind un element important în orice operațiune de business. În plus, fiecare tranzacție/operațiune are particularitățile sale și necesită o abordare personalizată.

Colaborarea cu PETERKA &PARTNERS a însemnat pentru mine revenirea la o structură internațională după trei ani de muncă într-o societate de avocatură locală. Am ales PETERKA & PARTNERS pentru că era o societate ce urma să intre pe piața din România, ceea ce pentru mine a constituit o provocare.

 Cât de dificil este managemen tul unei societățimultinaționale de avocatură? Care sunt provocările, dar și avantajele?

Managerul unei societăți de avocatură trebuie să îmbine calitățile unui avocat profesionist cu abilitățile de conducere și organizare. În acest context, am preluat managementul biroului din România în noiembrie 2012, la doi ani de la începerea colaborării cu PETERKA &PARTNERS.

Comparativ cu alte domenii, nu consider că nivelul de dificultate al managementului unei societăți multinaționale de avocatură este mai scăzut sau mai ridicat, întrucât avocatura este, în fond, un business care depinde întotdeauna de contextul economic, oferind unui manager atât provocări cât și avantaje.

Pentru un manager, echipa este foarte importantă, una dintre provocări fiind construirea unei echipe închegate care să fie capabilă să răspundă cu profesionalism tuturor necesităților unei societăți multinaționale de avocatură. O altă provocare, este, în viziunea mea, gestionarea unei situații de criză precum momentul în care un avocat senior părăsește societatea. Aceste cazuri nu trebuie să afecteze în niciun fel relația societății de avocatură cu clientul și transferul dosarelor trebuie gestionat cu maximă atenție și diplomație de către manager.

Referindu-mă la contextul pieței actuale, managementul unei societăți multinaționale de avocatură reușește să punămanagerul în rolul de strateg, fiind nevoit să aibă capacitatea de a înțelege toate aspectele afacerilor clienților din medii economice foarte variate și de a adapta particularitățile legislației din România în vederea alegerii celei mai bune variante pentru acestea.

Alături de cele menționate mai sus, provocările zilnice sunt reprezentate atât de creșterea portofoliului de clienți, într-o economie destul de volatilă și un mediu de afaceri competitiv pe piața avocaturii, precum și păstrarea relațiilor cu clienții existenți nu doar prin oferirea de servicii juridice de calitate ci și printr-o abordare personalizată și înțelegerea business-ului fiecărui client.

Printre avantajele unei poziții de management în cadrul unei societăți multinaționale de avocatură, aș aminti, apartenența la o corporație cu o structură organizațională bine determinată care îți oferă toate instrumentele necesare dezvoltării unei cariere profesionale solide cât și șansa de a-ți clădi o imagine în concordanță cu nivelul profesional atins.

Poziția de manager al PETERKA & PARTNERS România, ca o încununare a celor zece ani de carieră, îmi oferă o satisfacție profesională care reușește să mă determine să tratez provocările fiecărei zi la birou într-o notă pozitivă.

Cât de importantă este creativitatea în cazul managementului unei societăți de avocatură?

Când vorbim despre creativitate, de cele mai multe ori, ne gândim la domenii precum media, producție și industrie, în general la acele domenii unde promovarea este foarte puternică. În ultimii ani, piața avocaturii de business a devenit nu doar extrem de competitivă cu privire la diversitatea și calitatea serviciilor, dar și surprinzător de schimbătoare, tranzitând spre un mediu în care inovația și creativitatea fac diferența în relația cu clienții.

Din acest punct de vedere, PETERKA & PARTNERS este un model de creativitate în rândul societăților de avocatură din CEE. Concentrată în nouă țări din sud-estul Europei, PETERKA & PARTNERS promovează un model de business unic, fiind o societate de avocatură complet integrată, cu adevărat regională, complet ndependentă, activând ca o corporație cu management local. Pentru clienți, produsul inovativ PETERKA & PARTNERS prezintă următoarele avantaje principale: structura uniformă de onorarii la nivel de regiune (exceptând cazul particular Rusia); un singur avocat ca persoană principală de contact și servicii stabile și de aceeași calitate.

Cât de dificil este pentru un manager al unei societăți de avocatură să găsească echilibrul între viața profesională și cea personală?

În contextul mediului de afaceri în care îmi desfășor activitatea, păstrarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală devine de cele mai multe ori o misiune greu de îndeplinit. Zilnic sunt nevoită să iau decizii care dezavantajează viața personală sau măcar îngreunează îndeplinirea atribuțiilor de familie. Cu toate acestea, mă consider o persoană care a reușit, mai mult sau mai puțin, să îmbine partea profesională cu viața privată, cariera neîmpiedicându-mă să am o familie și activități extraprofesionale.

Provocările zilnice și situațiile neașteptate care presupun complexitatea unei funcții de management sunt, în mod evident, factorii care determină ca timpul petrecut în familie să fie limitat. În acest sens, este important să reușesc să reproduc abilitățile de manager și în viața personală, neprivind acest timp limitat ca pe un minus, ci consumându-l la un nivel mult mai concentrat.

Cariera de avocat implică destul de multe sacrificii dar, ca în orice alt domeniu, este important să îți placă ceea ce faci.

Interviu apărut în revisa Lady Lawyer, aprilie 2014Mircea Agrigoroaie este administratorul site-ului de concursuri de fotografie PxlShot.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *