Search
Joi 18 August 2022
  • :
  • :

Firmele private au o radiografie a restructurării, cele de stat mai întârzie. Cîțu: criza secolului

Cum vom ieși din criza Covid-19, care va fi viitorul sectorului bancar, al companiilor de stat și private, sunt probleme care preocupă deopotrivă autorități, antreprenori, angajați. Dezbaterea „Confidex: Recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie” a reunit, joi, reprezentanți ai Guvernului și mediului de afaceri care au analizat rezultatele celui mai recent studiu efectuat de Impetum Group. Printre concluzii, firmele private au o radiografie clară a restructurării, ceea ce nu se poate spune despre cele de stat.

Cercetarea arată că încrederea managerilor în economia românească a crescut în trimestrul al patrulea al anului trecut (Q4 2020), în condițiile în care scăderea cifrei de afaceri este la jumătatea așteptărilor pesimiste de la începutul pandemiei. Indicele Confidex, care măsoară încrederea managerilor în economie, crește de la 41 în Q2 și Q3 2020 la 45, dar este mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.

Studiul Confidex Q4 2020, integral aici

„Este cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Mă bucură să văd o evoluție pozitivă a încrederii și că managerii pun presiune pe guvern pentru a le susține mai mult”, a declarat premierul Florin Cîțu (foto), prezent la întrunire. „Companiile care accesează aceste facilități sunt cele care cred că vor rămâne în picioare după această criză. Și nu susținem companii care sunt neproductive. Fără IMM Invest ar fi fost dezastru în economie anul trecut”, a mai spus Cîțu.

Comentând nivelul bancabilității la momentul actual, premierul consideră că există „o diferență mare” între percepție și realitate. „Avem totuși o problemă de bancabilitate, deoarece sunt companii care nu se califică la creditare, de aceea anul trecut am adoptat o ordonanță de urgență și am creat motivație pentru companii să-și crească capitalurile proprii și să se poată împrumuta”, a explicat Florin Cîțu. El a arătat că intermedierea financiară atinge 26% din Produsul Intern Brut (PIB) și a subliniat că în această privință „există mult potențial de creștere”.

Managerii români, cultura și experiența managerială ne fac să fim pesimiști privind viitorul. Chiar și când am văzut că revenirea este mai rapidă, suntem în continuare pesimiști, chiar dacă vedem o recuperare într-un V destul de optimist.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Prim-ministrul a menționat că unele zone ale economiei sunt afectate de criză, care au acces mai greu la finanțare, și din acest motiv a fost necesar programul IMM Invest. „Sunt sectoare ca transporturi, HORECA, agricultură, pentru care riscul e mai mare, iar noi venim lângă antreprenori cu o garanție, ca împreună să facem lucrurile mai bine. Bineînțeles că nu toată lumea are acces la credite, pentru că trebuie să existe și capacitate de rambursare”, a punctat șeful Executivului.

La rândul său, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, a arătat că 70-75% din credite au venit direct din IMM Invest. În opinia acestuia, România a avut un an mai bun decât multe state europene, cu toate că am avut o scădere de PIB. „Creditele pentru IMM-uri au crescut cu 20%. În această criză, spre deosebire de criza anterioară, toate băncile au anunțat că vor să facă parte din soluție și au avut lichiditate. Avem o linie specială de creditare pe Agribusiness, plecăm de la o bază bună”, a afirmat Omer Tetik.

Șeful BT a subliniat că nu toate sectoarele sunt afectate similar, unele resimțind șocurile pandemiei structural, altele conjunctural. „Cei afectați conjunctural trebuie ajutați. În cazul sectoarelor afectate structural trebuie să ne gândim ce facem cu companiile, cu antreprenorii și cu angajații. Trebuie să adresăm problemele mai profund”, a spus Tetik. El crede că HORECA este afectată conjunctural, așa că probabil își va reveni rapid.

Sursa: Confidex/Impetum

Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a arătat că încă nu avem avem o situație a companiilor de stat care au restructurat, dar există o radiografie clară a felului în care au acționat managerii privați la acest capitol. „20% dintre manageri au trimis oamenii în șomaj tehnic, 17% dintre manageri care au operat concedieri, 14% dintre ei au redus salarii, 55% dintre companii s-au digitalizat, 40% manageri români au redus salarii, iar 20% dintre ei au renunțat la spațiile de birouri ca măsuri de restructurare operațională”, a detaliat Cionca. El a spus că „în pasul următor al Confidex” ar putea fi realizat un studiu similar pe companiile de stat, „să vedem ce măsuri operaționale au luat acestea și să vedem cum operează cu datoriile istorice” care s-au creat.

„Am ales 31 de companii de stat aflate în dificultate (rezultat operațional negativ în ultimii 3 ani), acestea au  în total pierderi de 31 miliarde de lei/an, datorii totale de 11 miliarde și cifră de afaceri de 9 miliarde de lei și 65.000 de angajați și familii care depind de ele. Dintre toate acestea, doar 5 au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară disponibile în legislația românească: 2 au apelat la dispozițiile OG6 pentru reducerea datoriilor la bugetul de stat, 1 a intrat în concordat preventiv și 2 au luat ajutor de stat de salvare sau restructurare”, a punctat șeful Impetum Group.

Sursa: Confidex/Impetum

Inițiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală și are scopul de a crea repere concrete pentru business-uri și de a sprijini mediul de afaceri în luarea unor decizii adaptate realității.

Impetum Group este format din reunirea CITR, liderul pieței de insolvență din România, cu ROCA, soluție de private equity care urmărește consolidarea IMM-urilor românești care au un viitor valid, dar traversează un moment dificil, și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *