Indicatorii din caietul de sarcini sunt greu de realizat pentru 29% dintre firme

“Indicatorii din caietul de sarcini privind achizițiile publice sunt greu de realizat pentru 29% dintre firme”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, într-o conferință de specialitate.

“Avem un sondaj al Camerei de Comerț și Industrie a României, realizat cu instituții independente. Din acel sondaj reiese că 29% dintre cei care participă la licitațiile publice consideră câte o dată caietul de sarcini – sau indicatorii din caietul de sarcini – greu realizabil. 43% încă au percepția că acel caiet de sarcini este făcut după chipul și asemănarea câștigătorului. Sunt date pe un eșantion mai mult decât reprezentativ din mediul de afaceri.

Cele 4 legi ale achizițiilor publice totalizează 676 de articole și mai sunt încă 344 de norme metodologice, vă dați seama că agenții economici trebuie să aibă un microbuz de avocați la poartă ca să fie în deplină cunoștință de cauză când accesează o achiziție publică”, a spus Mihai Daraban.

Potrivit acestuia, caietul de sarcini este important mai ales pentru capitalul românesc.

“Prin caietul de sarcini se pot crea avantaje dezavantaje și eliminări din start. Dacă noi începem în ceea ce privește capitalul românesc cu <<minim 100 de milioane de euro cifră de afaceri>>, <<câte sute de kilometri de autostradă>>, <<câte corvete ați făcut la viața voastră>>, trebuie să fim perfect realiști că nu ne calificăm din punct de vedere al capitalului autohton.

Dacă suntem mai permisivi, relaxați în aceste clauze pe care le introducem în caietul de sarcini dăm șansă pentru că una din problemele capitalului românesc este să oferi transparență și șansă, nimic altceva. Nu se cere o legislație specială pentru capitalul românesc”, a explicat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acesta a participat la o conferință dedicată achizițiilor publice organizată de Camera de Comerț și Industrie a României și INACO.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *