Search
Duminica 25 August 2019
  • :
  • :

Interviu cu Alina Popescu, Co-Managing Partner, Maravela & Asociații

AlinaPopescu

“Practica de concurență este în continuă creștere”

 

Ce v-a determinat să vă specializați în Dreptul Concurenței?

În primul rând, este una din materiile care mi-au plăcut încă de pe timpul facultății. După cursurile Universității din București, am avut ocazia să o aprofundez serios la cursurile de master în dreptul Uniunii Europene pe care l-am absolvit în Franța, ceea ce mi-a oferit un mare avantaj. La acel moment m-a atras faptul că este un domeniu de nișă, având o logică proprie, care merge mână în mână cu teoria economică, și pe care în România destul de puțini avocați o stăpânesc. Ulterior, am și avut norocul să mă lovesc în practică de dosare la cel mai înalt nivel, incluzând investigații ale Comisiei Europene (care este autoritatea de concurență “supremă” în cadrul UE). Cu această ocazie, am realizat nu numai că îmi place dreptul concurenței dar că este și un domeniu pe care îl “simt”.

Cum este organizată echipa pe care o coordonați? Care au fost momentele cheie în dezvoltarea departamentului?

Echipa de concurență cuprinde numai avocați specializați, la toate nivelurile. După cum spuneam, fiind un domeniu de nișă, nu pot face concurență decât acei avocați care l-au studiat cu temeinicie și care îl înțeleg. Altfel, răspunderea este uriașă (reglementările de concurență prevăd amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală la nivel de grup a clientului, fiind posibile chiar și consecințe penale). Cele mai importante momente au constat în aprecierile deosebite primite de la clienți, care ne-au încurajat să mergem mai departe în acest domeniu extrem de dificil. De exemplu, după ce am asistat unul dintre clienții noștri – companie multinațională – într-o investigație a Consiliului Concurenței, aceasta a avut încredere să ne încredințeze redactarea politicii de compliance în materie de concurență europeană, la nivel de grup. Un alt exemplu foarte frumos îl reprezintă faptul că un partener al unei importante firme de avocatură din SUA ne-a mărturisit că, din toate firmele de avocatură cu care a lucrat timp de 15 ani în diverse țări cu privire la un contract de distribuție care ridica probleme substanțiale de concurență, noi am fost firma care a făcut cea mai bună analiză. Astfel de momente îți dau aripi.

Mulți avocați de la Maravela & Asociații care lucrează cu dumneavoastră în cadrul departamentului de Competiție/ Dreptul Concurenței au activat anterior în cadrul unor mari companii, fiind la curent cu toate procedurile din acest sector sofisticat. Cum vedeți dezvoltarea acestui departament, ținând cont de volumul de muncă din ultimii ani și de investigațiile tot mai numeroase ale Consiliului Concurenței?

Practica de concurență este în continuă creștere, pe fondul aprecierilor clienților, al intensificării activității de business în România și al creșterii constante a activității autorităților de concurență. Prevedem că în viitorul apropiat va fi necesar să recrutăm noi membri pentru echipa de concurență.

Lucrați în special cu clienți străini. Care au fost principalele provocări ale echipei de dreptul concurenței, în ultimii ani? În ce proiecte ați asigurat consultanță?

Am avut multe proiecte frumoase, din toate domeniile dreptului concurenței. Menționăm în mod deosebit investigațiile în materie de concurență neloială și antitrust, conceperea de politici de compliance în materie de concurență la nivel național și european, analiza mai multor sisteme de distribuție exclusivă și selectivă și a contractelor aferente din perspectiva concurenței, analiza a numeroase mecanisme contractuale și practici comerciale pentru validare din perspectiva dreptului concurenței, asistență în legătură cu controlul concentrărilor economice (în cadrul tranzacțiilor M&A), asistarea beneficiarilor și autorităților publice în legătură cu diferite forme de ajutor de stat etc.

În ultima perioadă a crescut numărul dosarelor de fuziuni și achiziții (M&A) pe care le-ați gestionat, sector complementar/ integrat cu cel al dreptului concurenței. În ce industrii credeți că va crește nevoia de consultanță cu specific concurențial?

Nu există industrii cu o nevoie mai mica sau mai mare de consultanță, toate având nevoie de prevenție în egală măsură. Chiar presupunând că un anumit domeniu de activitate nu se află sub lupa autorității de concurență (care în investigațiile sectoriale se axează preponderent pe acele domenii susceptibile de restrângeri majore ale concurenței care afectează un număr mare de consumatori/utilizatori finali), este oricând posibil ca un partener/potențial partener de afaceri sau un concurent să adreseze o plângere autorității pentru pretinse fapte anticoncurențiale. Chiar dacă investigația nu se soldează cu o amendă (și cu atât mai mult atunci când întreprinderea chiar este sancționată), disconfortul și costurile atrase de o posibilă investigație depășesc, în cele mai multe cazuri, cu mult costurile măsurilor de prevenție.

Cum apreciați nivelul de conștientizare / gradul de cunoaștere a managerilor români în privința regulilor și standardelor impuse de Legea Concurenței?

Deși pare greu de crezut (având în vedere potențialele riscuri), nivelul de conștientizare a regulilor de concurență antitrust este în continuare scăzut, și nu numai în rândul managerilor români. Sunt în continuare și companii internaționale mari care nu acordă suficientă atenție acestui domeniu. Iar companiile românești stau cu atât mai prost, cu cât cele mai multe nu sunt dispuse să plătească pentru prevenție și în general nu recurg la avocați specializați în acest domeniu decât atunci când au Consiliul Concurenței la ușă. De multe ori acest lucru se datorează faptului că unele practici anticoncurențiale, chiar și din cele considerate grave, pot părea unui om de business absolut normale și legitime pentru domeniul său de activitate. Astfel, mulți manageri se gândesc mai degrabă la concurența neloială, care este un subiect total diferit (și de principiu, mult mai puțin usturător) de normele de concurență antitrust.

Foarte multe companii românești au criticat modul în care Ministerul Finanțelor Publice a realizat selecția/ punctajul pentru alocarea fondurilor din schemele de ajutor de stat, în sesiunea 11 iulie – 22 august 2016. Cum comentați?

Până să ajungem la selecție, avem probleme mult mai mari. În primul rând, schemele de ajutor în sine sunt reglementate defectuos – actele normative sunt lacunare și/sau conțin contradicții, ghidurile utilizatorilor emise pe baza schemelor de ajutor de către autoritățile de resort ajung să adauge substanțial la schemele de ajutor (ceea ce, din punct de vedere al tehnicii legislative și al ierarhiei actelor normative, nu este permis), condițiile de acordare a ajutorului și monitorizare ulterioară a proiectelor presupun o muncă enormă din partea unui potential investitor interesat la dosarul și procedurile aferente etc. În al doilea rând, investitorii dispuși să facă toată această muncă se lovesc de o anumită lipsă de previzibilitate cu privire la procedura de acordare și perioadele în care pot aplica, pentru a se asigura că există fonduri disponibile. Faptul că statul român a publicat o schema de ajutor nu înseamnă neapărat că are și bani să o implementeze. În al treilea rând, ajutoarele de stat acordate sub alte forme decât finanțările nerambursabile sunt, mai ales la nivel local, implementate fără a fi verificate în prealabil sub aspectul dreptului concurenței. Acest lucru poate să ducă, în cazul unui ajutor nelegal, la recuperarea lui de la întreprinderile beneficiare. Și acestea sunt numai câteva din problemele existente. După cum vedeți deci, discuția din ultima perioadă este doar cireașa de pe tort.

Susțineți constant ELSA România și derulați campanii de formare pentru avocații stagiari. Cum vedeți interesul tinerilor absolvenți de drept pentru sectorul dreptului concurenței?

Interesul tinerilor profesioniști pentru acest domeniu este din ce în ce mai ridicat, cu atât mai mult cu cât oportunitățile de a practica în această materie nu sunt la fel de dese ca în cazul altora.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *