Search
Vineri 14 Iunie 2024
  • :
  • :

Interviu cu Mihaela Rișco-Martin, Accounting Senior Partner, Soter & Partners: Dorim să ne extindem în principalele orașe din țară

Interviu cu Mihaela Rișco-Martin, Accounting Senior Partner, Soter & Partners

Dorim să ne extindem în principalele orașe din țară

 

Soter & Partners este o companie prestigioasă, înființată în anul 1993, care asigură o consultanță integrată – contabilitate, fiscalitate, audit și recrutare de persoane din afara Europei. Cum este structurat grupul în prezent și câți angajați aveți?

Compania a fost înființată într-adevăr în urmă cu 25 de ani, pe când nu existau reglementări, reguli, corpuri profesionale, legislație în sectorul privat, profesioniști obișnuiți să lucreze independent, nu exista experiență.

Puținele firme private apărute erau conduse de regulă de întreprinzători a căror ultimă preocupare era contabilitatea în partidă dublă. Deciziile se luau …la inspirație, sau în cel mai bun caz pe baza evidențelor organizate în… “agendă”.

În prezent suntem 7 parteneri și 70 de soterici deosebiți și unici.

Cristian Scafa a fondat compania pornind de la contabilitate și de la pasiunea pentru programare, creând un program de contabilitate – care a constituit temelia afacerii mulți ani. Pasiunea sa pentru cai stă la baza conceptului logo-ului Soter. Și cum ne place să glumim…și-a câștigat reputația de  “cel mai bun călăreț dintre contabili”.

Talentul și viziunea sa au făcut să atragă și parteneri de excepție, profesioniști desăvârșiți pe fiecare domeniu. Suntem toți atât de diferiți și cu siguranță viziunile variate au condus la progres și dezvoltare dinamică. Și mai presus de toate, ne simțim toți ca o familie.

Luminița Obaciu –  Partener Salarizare – face parte din echipă încă din anul 1996. Având în vedere sensibilitatea operațiunilor de salarizare dar și multiplele modificări în domeniul legislativ, mulți dintre clienții noștri aleg să externalizeze către noi acest serviciu delicat.

Dan Manolescu – S-a alăturat grupului Soter & Partners în anul 2001, ca Tax Partner. Din 2007 este Consultant Fiscal, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, unde în prezent deține funcția de Președinte. În ianuarie 2013 a fost numit Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice unde a coordonat procesul de rescriere a Codului Fiscal și a Codului de Procedura Fiscală care au intrat în vigoare începând cu anul 2016..În 2016 a primit titlul de Eisenhower Fellow. A revenit în echipa Soter în octombrie 2015 în calitate de Tax Partner.

Romulus Badea – S-a alăturat Departamentului de Consultanță Fiscală de la Soter & Partners în 2005, ca specialist în probleme de fiscalitate a expatriaților. Colaborează cu expatriați din întreaga lume, abordând şi analizând aspecte fiscale internaționale complexe. Recrutează lucrători din Asia de Sud-Est, mai exact Vietnam și Sri Lanka pentru a aduce forță de muncă necesară în construcții, hoteluri și restaurante (HoReCa), fabrici din industrii diferite, cum ar fi prelucrare carne și altele.

Monica Ștefan –S-a alăturat grupului Soter & Partners ca Partener de Audit în Septembrie 2001. Monica este membru ACCA – Association of Chartered Certified Accoutants începând cu aprilie 2004, iar din septembrie 2009 și membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din România.

Leonard Scafa – are statutul  de cel mai vechi dintre Partenerii Soter, fiind în grup încă de la începuturile sale, din 1994. Din 1994 coordonează cu succes Departamentul Administrativ şi de Trezorerie.

Eu m-am alăturat echipei Soter&Partners pe când eram încă studentă în anul III la Academia de Studii Economice – Facultatea de Finanțe Bănci și Burse de Valori. La început ai doar speranță, ambiție și perseverență, însă adăugând pasiune, fiecare  pas și fiecare zi este o bucurie și o plăcere, și astfel au trecut mai bine de 18 ani pe o succesiune normală: junior, senior, manager, partener și încununând toate calitățile din domeniu: expert contabil, consultant fiscal, expert evaluator, programul de afaceri Executive MBA și alte certificări și participări la cursuri, pe drumul formării profesionale și manageriale.

Am început drumul cu ambiție și determinare, fiind în primul rând un profesionist în domeniul contabilității. Însă în drumul spre management am realizat că nimic din ceea ce îl face pe un medic să fie un chirurg de excepție nu îl pregătește să conducă un spital. Am început să devin tot mai atentă și preocupată în a dezvolta competențele manageriale necesare într-un mediu atât de dinamic.

Am norocul că nicio zi nu seamănă cu alta și că atunci când ești înconjurat de oameni frumoși și buni totul pare o bucurie și provocările le rezolvi cu ușurință. Am alături de mine un excelent manager pe contabilitate, Ilinca Militaru, care s-a alăturat nouă din primul an de facultate și în prezent avem peste 12 ani împreună.

Încă nici nu știu ce iubesc mai mult, cifrele sau oamenii, pentru că în fapt tot drumul în viață este despre oameni, fie că vorbim de colegi, fie că vorbim de clienți sau de toți cei cu care interacționăm, și de aici și frumusețea și bucuria drumului profesional.

Soter derivă din epitetul grecesc Σωτήρ, care înseamnă “salvatorul”. Câte afaceri au salvat și consolidat specialiștii din cadrul Soter & Partners?

Mă faceți sa zâmbesc. Încă mulți din parteneri sau potențial colaboratori mai cred că există un domn Soter. Nu știu cât de mulți cunosc faptul că Soter derivă într-adevăr din epitetul grecesc Σωτήρ, care înseamnă pe de-o parte “salvatorul”, iar pe de altă parte este pseudonimul generalului lui Alexandru Macedon, întemeietorul de mai târziu al dinastiei Ptolemeilor din Egipt și care a construit Farul din Alexandria. Să nu considerați că am salvat afaceri….am fost alături de companii și de clienții noștri în relația lor cu autoritățile fiscale, în dialogul cu partenerii lor și am reușit să îi reprezentăm cu încredere – ceea ce a condus la relații de peste 10 sau 15, chiar 20 de ani împreună.

Serviciile de externalizare contabilă urmează exemplul celor de salarizare și administrare de personal și apelează din ce în ce mai mult la soluții tehnologice pentru a veni în sprijinul clienților. De la ce număr de angajați este oportun să apelezi la astfel de tehnologii?

Nu  există un număr minim de angajați pentru care este oportun să apelezi la externalizare sau la soluții tehnologice…pot fi companii cu un angajat sau cu mii de angajați, pot fi companii care au de la doar câteva facturi de contabilizat, până la mii și zeci de mii de facturi. Având în vedere răspunderea, dar și contextul forței de muncă în continuă restrângere, asistăm la o tendință tot mai mare de externalizare a serviciilor și la o presiune tot mai mare asupra noastră de a găsi resursele umane, oameni care să aibă stabilitate și dorința de a construi un drum profesional pe termen mediu și lung.

Cum apreciați impactul deselor modificări ale Codului fiscal și ale altor acte normative importante asupra activității contabililor, consultanților fiscali, auditorilor și evaluatorilor?

În ultimii ani, modificările au fost mult mai puține decât în alți ani. Din păcate, în mediul nostru actual, modificările în fiscalitate se fac fie atunci când se schimbă Guvernul, fie atunci când se face Bugetul. Principala problemă pare că vine mai mult din zona politică, și nu din zona Ministerului de Finanțe, unde am constatat creșterea continuă a nivelului profesional și competențelor personalului administrativ. Se simte o abordare total diferită a autorităților fiscale în cadrul inspecțiilor fiscale și ne bucurăm. În ultimii zeci de ani ne-am obișnuit cu schimbările frecvente – așa că le luam ca pe niște provocări frumoase ale unei profesii în continua schimbare.

Fiscalitatea rămâne una dintre principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din țara noastră. Ce așteptări aveți în privința reducerii poverii fiscale de la viitorul guvern?

Într-adevăr, fiscalitatea, prin nivelul taxelor și prin modificările frecvente, la care se adaugă birocrația, poate rămâne o provocare pentru mediul de afaceri însă și o soluție, cu un consultant fiscal bun și un contabil excelent alături.

Analizând programul actual de guvernare și ce s-a declarat în media, apare așteptarea de reducere a poverii fiscale, cel puțin prin eliminarea supra-accizei.  În practică, așteptările mele sunt ca la un moment dat, în timp, povara fiscală să crească.

Execuţia bugetară a rezultat într-un deficit de 1,8% din prognoza oficială de PIB a anului 2019 în perioada ianuarie-iulie, depăşind cu mult nivelurile înregistrate în perioada similară din anii anteriori. Dacă analizăm prin comparație, deficitul la 7 luni este cel mai mare deficit din ultimii 7-8 ani.

În ultimii ani, în timp ce deficitele au crescut la noi, sunt țări din jur care au reușit să reducă deficitul bugetar. Ponderea în PIB a veniturilor publice s-a diminuat considerabil ca urmare a reducerii taxelor, fiind foarte mică comparativ cu ţările membre UE. Daca se preconizează în continuare reducerea taxelor, acestea vor atrage o reducere a ponderii veniturilor în PIB, în timp ce se preconizează creșteri de cheltuieli din sectorul public. Deci, o creștere a deficitului. În timp ce acoperirea deficitului de cont curent prin capitaluri străine care nu generează datorie externă – transferuri de capital din Uniune sau care au caracter stabil – investiţii străine directe – s-a deteriorat ușor. Prin urmare apreciez că pe termen mediu, o soluție de echilibru va fi creșterea veniturilor în PIB, prin o creștere de taxe. Însă este doar o estimare.

În același timp, îmi aduc aminte de un clasament realizat de Banca Mondială  pentru anul 2019, clasament prin care România a fost plasată pe locul 55 în ușurința de a face afaceri în general, în scădere continuă față de anii precedenți. În anul 2015 România a urcat pe locul 48, ca urmare a introducerii declarațiilor on-line și a plăților electronice de taxe.

Podiumul acestui clasament realizat pentru anul 2019 este ocupat de: Noua Zeelandă – locul 1, Singapore – locul 2 și respectiv Danemarca -locul 3.

Ultimele locuri sunt ocupate de țări precum Somalia, Venezuela, Yemen. Înaintea noastră se regăsesc țări precum Estonia, Austria, Lituania, Germania, Franța, Spania, Olanda, Rusia, Italia. Însă sunt ți țări după noi, precum Bulgaria, Ungaria, Croația și chiar Luxemburg.

Cota impozitului pe profit de 16% ne situează peste țări ca: Bulgaria -10% Cipru -12,5% dar și sub state ca Germania -30%, Franța -33%.

Cota de TVA standard de 19% ne situează peste țări ca Luxemburg – 17% și Malta -18%, dar sunt și multe țări cu o cotă ușor peste noi: Bulgaria  -20%, Austria -20%, Danemarca -25%, Ungaria având cota cea mai ridicată, 27%.

Deci avem și lucruri bune și avem și lucruri de îmbunătățit.

Cum colaborați cu cabinetele și societățile de avocatură din București și din marile orașe ale țării?

Atunci când profesioniștii se unesc pentru a fi aproape de un beneficiar comun  – relațiile nu pot fi decât excelente, de sprijin și cooperare în ambele direcții. Privim ca pe un parteneriat esențial colaborarea cu cabinetele de avocatură, dezvoltând împreună pentru clienții noștri comuni, cele mai bune strategii juridice și /sau fiscale, mai ales când vorbim de reprezentare în  fața instanței sau în relația cu alte autorități fiscale.

Care este strategia pe termen mediu și lung a companiei Soter & Partners?

Unul din planurile pe termen mediu este să ne extindem cu birouri în principalele orașe din țară. Diversificarea serviciilor actuale prin dezvoltarea mai largă a evidențelor pentru persoane fizice, este o altă componentă a strategiei de dezvoltare. Sigur suntem și vom fi atenți să ne adaptăm  la noua eră digitală prin automatizarea cât mai multor procese actuale.

O altă mare provocare este cum să răspundem nevoii clienților de a avea parte de o flexibilitate cât mai mare atât în procesul de colectare date / documente / informații prin cloud, cât și în a primi rapoarte personalizate prin email sau chiar prin sms pe telefon, menținând în același timp nivelul de protecție și securitate. Și chiar dacă nu suntem companie de IT, departamentul de resurse IT este unul tot mai semnificativ în grup și ar fi imposibil ca celelalte paliere de servicii să poată funcționa corespunzător, în absența acestuia.

Într-o lume în care informația este de neprețuit dar și timpul și claritatea informațiilor oferite, înțelegem nevoia unei raportări corecte și clare, în timp util, în baza căreia să se poata lua decizii de către management. Punem la dispoziție clienților noștri rapoarte specifice în funcție de nevoile lor. Formatul și informațiile cuprinse în astfel de rapoarte sunt flexibile și adaptate la nevoile de raportare de afaceri ale fiecărui client și livrate la termene tot mai strânse.

Ne dorim totodată să creștem în următorii 25 de ani. În echipa Soter&Partners lucrează alături de mine oameni deosebiți, oameni cu mult suflet, cu competențe și abilitati profesionale excepționale, parteneri care privesc compania ca a doua casă. Și cum oamenii sunt cea mai de preț resursă a unei companii, mai ales în domeniul serviciilor, sunt convinsă că obiectivele noastre de creștere, extindere și diversificare vor deveni realitate.

Cum se îmbină în cazul dumneavoastră viața de familie cu dedicația pentru o carieră și un drum în afaceri în domeniul contabilității?

Viața profesională mereu am fost atentă să o echilibrez cu viața personală. În primii 10 de ani, de la 20 până la 30 de ani, împlinirea a venit mai mult din succesul profesional și din carieră, însă mereu îmbinată armonios cu viața socială. Am avut mereu suportul familiei mele și al părinților mei dragi. Pe la 30 de ani, într-o căutare continuă de evoluție și schimbare, mi-am spus mie…că…. “Succesul îți poate aduce o mulțime de satisfacții, dar nu și acea împlinire sufletească pe care doar iubirea ți-o poate da”.

În următorii 10 ani, de la 30 de ani până la 40 de ani, am continuat călătoria alături de soțul meu, care mereu m-a încurajat și susținut, ocrotit și echilibrat. Am descoperit bucuria infinită de a fi mămica a doua minuni de îngerași  Mihaela – 3 anișori și Gabriel – 7 anișori. Sunt rodul credinței că minuni și miracole se întâmplă. Și ori de câte ori privesc în ochișorii lor – sunt copleșită de bucurie și recunoștință. Aș putea scrie romane întregi despre arta de a fi părinte, despre bucuria și magia drumului, despre vise care se împlinesc atunci când crezi cu adevărat și ai răbdare. Probabil când voi fi pe un alt drum al vieții, voi scrie cărți și voi picta, pentru că nu știu câți știu că de curând, am terminat Școala Populară de Arte – secția pictură.

În viață dacă cele două laturi – profesională și personala- se îmbină armonios, ai aripi să zbori cât mai sus.. pe toate planurile.

“Sunt două daruri pe care ar trebui să le oferim copiilor noștri: aripi pentru a zbura și rădăcini pentru a se întoarce acasă”. Și poți face acest lucru cu timp și dăruire și iubire infinită.

Cred că cu toții simțim că timpul zboară repede. Timpul pare a fi cea mai de preț resursă a noastră. Așa că oferind timp, iubire și bunătate celor de lângă noi cred că sunt cele mai frumoase daruri ale vieții. Să visăm. Să dăruim. Să fim plini de bunătate. Să ne bucurăm și să călătorim pe aripile vieții cu încredere și speranță.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *