Search
Vineri 6 Decembrie 2019
  • :
  • :

Mediul de afaceri are nevoie de etică, integritate și conformitate

Legal Magazin a organizat joi, 01 februarie 2018, la sediul Camerei de Comerț și Industrie București, a doua ediție a conferinței cu tema Soluții eficiente de luptă împotriva corupției și a fraudei.

Sorin Dimitriu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie București a subliniat că multor antreprenori români le lipsește cultura managerială și cultura juridică care pe termen lung îi împiedică să se dezvolte. Totodată, el a evidențiat că popularizarea excesivă a cazurilor de fraudă și de corupție este dăunătoare pentru mediul de afaceri, sugerând reprezentanților sistemului juridic o mai mare discreție atunci când anchetează / investighează dosare și anunță arestări spectaculoase. “Popularizarea excesivă a acestor cazuri este dăunătoare pentru mediul de afaceri. Investitorii sunt reticenți să vină într-o țară în care la știri sunt prezentate zilnic arestări. Dacă România nu atrage investiții străine de 7-8 miliarde de euro pe an, economia se va bloca”, a menționat Sorin Dimitriu.

Silviu Iona Popa, Secretar General al Agenției Naționale de Integritate a arătat că focusul instituției pe care o reprezintă s-a mutat de la combaterea corupției, spre prevenție. În acest context, el a prezentat sistemul PREVENT gestionat de ANI.

132.619 persoane au fost luate în analiza PREVENT (reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților).  În sistemul PREVENT au fost 9.000 de proceduri analizate (4% contracte fonduri europene), în valoare totală de 5,3 miliarde de euro.

Rodica Aida Popa, Judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a prezentat cartea Integritatea în spațiul public și privat; Prevenție și necesitate în asigurarea încrederii în raporturile sociale, apărută la editura C.H. Beck. Autorii acestei lucrări sunt: Rodica Aida Popa, judecător la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Bogdan Dima, doctor în drept al Facultății de Drept, Universitatea din București, unde predă Drept Administrativ din 2007; Cristian Ducu, Senior Ethics & Compliance and Sustainability Consultant și General Manager al Centre for Advanced Research în Management and Applied Ethics; Ștefan Deaconu, Preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CA-CCIR) şi arbitru pe lista de arbitri ai CA-CCIR; Mihai-Adrian Hotca, avocat, profesor universitar doctor, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Administrative, Universitatea Nicolae Titulescu; Maria Maxim, Partner în cadrul Wolf Theiss;
George-Mihai Popa, Director Juridic și de Conformitate în cadrul companiei Bayer pentru Grupul de țări România, Bulgaria și Moldova; Oana-Raluca Bănăţeanu, expert în conformitate, sprijinind operațiunile din regiunea Europa şi Comunitatea Statelor Independente în cadrul unei companii private prezente în peste 190 de ţări0 ;Mihai Acsinte, avocat, formator în materia contencios administrativ și contravențional la Institutul Național al Magistraturii, de Consultant de Resurse Umane, de Consultant Juridic pentru IT/IS; Ianfred Silberstein,  consilier juridic, consultant strategie  în cadrul Băncii Naţionale a României.

Maria Maxim, Avocat Partener, Wolf Theiss a subliniat necesitatea ca toate companiile și instituțiile trebuie să adopte programe de conformitate și să angajeze un ofițer de etică și de conformitate, care să fie independent, distinct de departamentul juridic sau de cel de HR. Partenerii de afaceri și subcontractorii trebuie verificați din punctul de vedere al integrității. Mediul de afaceri are nevoie de etică, integritate și conformitate”, a menționat Maria Maxim.

Mihai Popa, Country Head of Law, Patents and Compliance, Bayer Romania / Bulgaria / Moldova s-a referit la costurile imense pe plan global ale corupției și fraudelor (un dolar din 30 de dolari, la valoarea PIB-ului mondial este fraudat). Corupția poate îmbrăca forme diverse – plăți indirecte, cadouri, donații, nepotism, etc., a precizat Mihai Popa. O soluție pentru diminuarea corupției este verificarea riguroasă a eficienției cheltuielilor de către instituțiile publice, a mai spus Mihai Popa.

Răzvan Boștinaru, expert în cadrul Direcției de Prevenire a Criminalității din cadrul Ministerului Justiției a vorbit despre Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020. Din experienţa monitorizării implementării SNA, s-a observat lipsa personalului de specialitate în domenii precum integritatea, prevenirea și combaterea corupției în administraţia publică. Pentru a răspunde acestor cerințe,  Ministerul Justiției a comunicat instituţiilor publice că, la cerere, poate organiza cursuri de pregătire profesională pe teme de integritate, la care să fie invitați să participe responsabilii din structurile de integritate sau asimilate acestora.

Pentru finanțarea activităților din SNA ce revin în sarcina Ministerului Justiției, instituția a depus, având ca partener Direcția Generală Anticorupție, cererea de finanţare prin POCA pentru proiectul Consolidarea capacității administrative a secretariatului tehnic al Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 de a sprijini implementarea măsurilor anticorupție. Prin acest proiect, se urmăreşte, printre altele, organizarea și derularea a misiunilor de tip „peer review” pentru evaluarea  modului în care sunt implementate măsurile de transparență instituțională și de prevenire a corupției (măsuri preventive anticorupție) în cadrul instituțiilor și autorităților publice de la nivel central.

Mihai Acsinte, Director Executiv Juridic, Group Renault România a vorbit despre sistemele de avertizare etică.

Avertizarea anonimă trebuie acceptată pentru că:

  • Interesează în principal utilizabilitatea conținutului acesteia și mai puțin persoana avertizorului;
  • Avertizarea anonimă poate fi însoțită de probe pertinente;
  • Autoritatea trebuie să-și asume un rol activ, verificând indiciile conținute de avertizare și căutând probe pertinente pe baza informațiilor primite;
  • Anonimatul asigură o protecție foarte eficientă pentru avertizor;
  • Exemplu: sistemul implementat de Consiliul Concurenței acceptă avertizări comunicate pe platforma web a autorității de către utilizatori neînregistrați la https://portal.consiliulconcurentei.ro/solicitari/sesizare-neinregistrat.

Ramona Rusu, Șef Serviciu Antifraudă, Direcția Antifraudă și Control, CEC Bank a evidențiat importanța tehnicilor de prevenire  și detectare a corupției.

Au mai avut prezentări Cristian Ducu, Senior Ethics & Compliance Consultant, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics și Adrian Dragomir, CEO, Termene.ro.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *