Search
Miercuri 21 August 2019
  • :
  • :

Ne concentrăm tot mai mult pe zona de Corporate, Commercial and M&A

Interviu cu Cătălin-Radu Pavel, Managing Partner, Pavel, Mărgărit și Asociații

 

Cătălin-Radu Pavel, managing partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații: Suntem de părere că „este mai bine să previi decât să tratezi”, astfel faptul că suntem avocaţi specializaţi atât pe consultanţă cât şi pe litigii, ne-a adus un plus de valoare în fața clienților noștri și recunoașteri la nivel internațional.

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una relativ tânără, care a obținut rezultate remarcabile în cei doisprezece ani de experiență ai avocatului fondator Cătălin-Radu Pavel. Rezultatelor profesionale ale echipei de avocați Pavel, Mărgărit si Asociații, coordonată de Av. Cătălin-Radu Pavel, au fost confirmate de cele mai prestigioase directoare juridice din lume, precum Legal 500, care a poziționat societatea de avocatură în topul clasamentului, excelând în arii de practică precum Corporate, Commercial and M&A, Restructuring and Insolvency și Real estate and Construction. Artizanul acestui business este Av. Cătălin-Radu Pavel, partenerul fondator al societății, care s-a lansat în consultanța de business încă din anii stagiaturii. Vă invităm să aflați povestea carierei sale și principiile de management după care se ghidează, în interviul de mai jos.

Ați intrat în Baroul București în anul 2005. Ce v-a determinat să îmbrățișați profesia de avocat și să înființați o firmă de avocatură?

Preocuparea pentru rigoare, atenția la detalii, dar și conceptul dreptate și adevăr, m-au făcut să-mi doresc încă din adolescență să devin avocat. De altfel, pasiunea pentru rigoare, pentru studiu și aprofundare și de asemenea creație intelectuală științifică m-au determinat ca în anul 2011 să încep și studiile de doctorat în drept public.

În ceea ce privește cariera în avocatura de business, am demarat-o încă din anii de stagiatură.  Eram pe atunci avocatul unei mari firme ce activa pe piața locală care, în schimbul serviciilor juridice, mi-au oferit un birou în cadrul unei clădiri de birouri. Aveam proprii clienți, în special firme de construcții, dezvoltatori imobiliari si investitori straini, care derulau proiecte imobiliare de talie mare, respectiv investiții de peste 100 de milioane de euro. Era vorba despre proiecte ambițioase, care implicau multe aspecte juridice în diverse arii de practică, de la revizuiri de contracte, opinii juridice, rapoarte de due-dilligence, până la acțiuni în instanță, acțiuni în revendicare, rezoluțiuni  de contracte și antecontracte, litigii cu antreprenori generali, cu subantreprenori, acțiuni în daune contractuale, asigurări de dovezi si nu numai, iar la finalizarea proiectelor imobiliare mă ocupam de înființarea asociației de proprietari a condominiului, a regulamentului de organizare și funcționare și ulterior le ofeream servicii de „day to day consultancy”. În calitate de avocat stagiar am avut ocazia să învăț și să practic avocatura de business, studiind foarte mult, zile și nopți pot spune pentru a dobândi experiența si pregătirea necesară gestionării proiectelor clienților.

Ulterior prin recomandări, acestor clienți li s-au adăugat firme de construcții, retaileri, firme din industria grea și metalurgică, pharma, energie, producători interni și distribuitori atât interni cât și internaţionali, cărora le-am oferit consultanță juridică, raportat la nevoile industriei din momentul respectiv, precum și asistență și reprezentare în diverse litigii. Firma de avocatură s-a dezvoltat progresiv,  respectiv în stagiatură biroul meu de avocatură avea doar un angajat, o secretară, iar în câțiva ani am ajuns la o echipă de 15 angajati, avocați și personal administrativ  – este vorba despre societatea de avocatură al cărei partener fondator sunt, Pavel Mărgărit și Asociații.

Totodată încă din anul 2007, am avut oportunitatea să lucrez cu clienți din rândul societăților aflate în procedura insolvenței, care reprezentau provocări pentru un avocat de business. Pe atunci, erau doar câteva dosare pe rolul Secției a VII – a, a  Tribunalului București. A fost o experiență care mi-a folosit extrem de mult în cadrul firmei pe care am înființat-o ulterior, în special în perioada de criză financiară, când am avut de gestionat multe dosare de insolvență.

Către practica juridică m-a îndrumat tatăl meu, care este profesor universitar, doctor în drept și autor al multor studii de specialitate. De la el am deprins rigoarea în studiu. Am vrut să adaug acestei moșteniri și latura practică. Am avut încă de la o vârstă fragedă înclinații spre zona antreprenorială și vroiam mereu să fiu la curent cu ce se întâmplă în lume, „să iau pulsul pieței”.

Nu m-am desprins ca profesionist dintr-o casă de avocatură, nu provin dintr-un „spin – off”, ci prin munca și persuasiune mi-am creat propria afacere timp de 12 ani. O parte dintre principiile avocaturii de business, le-am deprins studiind principiile de organizare şi funcţionare ale firmelor de avocatură din Statele Unite ale Americii. În urmă cu 8-9 ani am studiat managementul firmelor de avocatură, ale cărui principii le-am aplicat și urmat în propria societate de avocatură.

Ulterior am cunoscut un redutabil profesor universitar și doctor în drept, Dl. Nicolae Mărgărit, alături de care am devenit partener în societate și împreună cu care am dezvoltat societatea de avocatură. De asemenea, colaborăm împreună în diverse proiecte științifice.

Cum este organizată echipa pe care o coordonați?

Organizarea societății are la bază un sistem piramidal de autorități și competențe, echipa fiind alcătuită din parteneri, avocați seniori, avocaţi asociaţi, avocați juniori și personal administrativ. Ca regulă generală, fiecare avocat are o listă de activități de realizat, respectiv un „to do list”. Lista este actualizată zilnic cu activități de efectuat astfel încât atât avocații seniori cât şi echipa de conducere a societăţii, au conoștință de gradul de încărcare al biroului. Suntem foarte atenţi în respectarea termenelor de livrare a lucrărilor către clienţii noştri, obiectivul final fiind acela de a le oferi consultanţă juridică peste asteptări. De asemenea acordăm atenție deosebită dosarelor și proiectelor pe care le gestionăm, respectiv ne focusăm pe soluționarea acestora într-un timp optim și adoptăm strategii cât mai eficiente pentru a obține câștig de cauză.

În același timp, acord atenție deosebită nevoilor echipei pe care o coordonez. Dincolo de rigoarea ce se impune în organizarea activității fiecărui membru al echipei, încurajez activitățtile de team building și socializare. De exemplu, avem o „procedură” prin care sărbătorim fiecare caz câștigat în parte. Mai mult, colegii organizează de ziua lor un moment festiv, organizăm ieșiri la diverse evenimente, atât culturale cât și recreative. Nu am achiesat niciodată la ideea de a impune distanță între coordonator și echipă, din contră – suntem apropiați ca și vârstă, preocupări, valori, suntem oameni pozitivi și consider că timpul petrecut împreună este unul de calitate și solidifică echipa.

Ce momente cheie au existat în dezvoltarea societății?

La momentul maturității societății a apărut și criza financiară, iar mulți clienți au început să aibă probleme financiare. A fost pentru noi o provocare de a deveni  mai buni, pentru a putea continua activitatea în același ritm. Multe firme au intrat în insolvență și am început să lucrăm pe această arie de practică și să ne specializăm și în insolvență. Aici mi-a fost de mare ajutor experiența dobândită în anii de stagiatură, când m-am ocupat de câteva firme intrate în insolvenţă sau faliment. Cazurile de care ne-am ocupat în domeniul insolvenței, în timpul crizei, dar mai ales restructurările de succes, ai căror artizani am fost, au contribuit la consolidarea renumelui societății de avocatură. Astfel am ajuns ca în anul 2017, Legal 500, cel mai prestigios ghid de avocatură din lume, să ne poziționeze pe locul 2 în România, în domeniul Restructuring and Insolvency, alături de cele mai mari firme de avocatură de la noi. În perioada crizei financiare am muncit mult și ne-am specializat în mai multe domenii precum recuperări creanţe, litigii civile, administrative și nu numai. Am lucrat atât pe parte de dreptul afacerilor, respectiv Corporate, Commercial and M&A, cât și Drepturi de autor, Citizenship and Immigration, Pharma, Energie, Mining şi altele.

Care sunt ariile de expertiză pe care mizați în următorii ani și ce domenii intenționați să consolidați?

Domeniile pe care le vom încuraja vor urma tendințele care există la nivelul mediului de afaceri, dar vom exploata și oportunitățile de business care se vor ivi. Cred că termenul de „consolidare” definește momentan mediul de business de la noi. E adevărat, suntem în plin elan al economiei, însă firmele poartă încă amprenta crizei financiare, care a trecut. Totodată, vedem tot mai multe fuziuni și achiziții la nivelul pieței, realizate de investitori, private equity funds și alți jucători  care doresc să își întăreasca poziția pe piață. De asemenea, există firme care dezvoltă o politică de expansiune și care găsesc pe piața locală oferte de achiziție la prețuri convenabile.

Prin urmare, ca arii de business, am vrea să ne concentrăm tot mai mult pe zona de Corporate, Commercial and M&A. Lucrăm foarte mult cu companii internaționale, listate la bursă, care fac achiziții pe piața locală. Pe zona aceasta de business avem deja experiență în toate etapele procedurii de achiziție, atât de active cât și de părți sociale, transfer de active, asocieri de tip „joint venture”, fuziuni sau divizări de societăţi cu active mari, chiar și fuziuni cu societăţi aflate în insolvenţă sau faliment, pentru care asigurăm consultanță juridică începând de la faza de due-diligence, realizarea contractelor de vânzare-cumpărare, emiterea de opinii juridice şi până la “day to day consultancy”.

Suntem avocaţi specializaţi pe litigii, am gestionat de-a lungul timpului dosare de litigii complexe. De asemenea, suntem specializaţi pe recuperări creanţe, litigii în domeniul proprietăţii intelectuale, administrative şi nu în ultimul rând civile.

Practica exercitată atât în aria consultanței cât și a litigiilor ne-a ajutat să dobândim o imagine de ansamblu asupra proiectelor clienților și astfel să preîntâmpinăm apariția unor situații mai dificil de gestionat ulterior. Suntem de părere că „este mai bine să previi decât să tratezi”, astfel faptul că suntem avocați specializați atât pe consultantă cât și pe litigii, ne-a adus un plus valoare în fața clienților noștrii și recunoașteri la nivel internațional.

Ne vom concentra și pe aria de practică „Citizenship and Immigration”. La ora actuală, suntem singura societate de avocatură de business din România care are avocaţi specializați în obţinerea cetăţeniei române, în obţinerea de permise de şedere pentru oamenii de afaceri străini, care investesc în România, sau pentru cei care ocupă poziţii cheie de conducere în companii multinaţionale, în România, fiind recunoscuți de Legal 500 în zona de Corporate Immigration.

De asemenea, ne dorim să fim tot mai implicați pe partea de Restructuring and Insolvency. E drept că numărul firmelor care intră în procedura insolvenței a scăzut, dar ponderea acestora din totalul companiilor rămâne una considerabilă.
Anul 2018 va include cel puțin două momente cheie, care îmi vin în minte acum. Mai precis în luna mai, va intra în vigoare regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal, dar va sosi și termenul limită pentru soluționarea a zeci de mii de dosare de restituire a proprietății. Prin urmare, ne vom concentra atât pe zona de consultanță privind Data Protection, cât și pe partea de litigii care vizează restituirea proprietăților. Pe ambele segmente avem deja personal specializat și proiecte în derulare.

Cred că fiind la fel de dedicați ca şi până acum, vom reuşi să oferim clienţilor noştri, servicii peste aşteptări, ca şi până acum. Ne mândrim cu faptul că majoritatea clienților pe care îi avem au venit la noi pe bază de recomandări, iar gradul de client retainer este de aproape 100%.

Intenționați să faceți noi recrutări?

Ca societate de servicii de avocatură, avem mereu deschisă ușa pentru profesioniști în domeniul juridic, avocati dedicați și care împărtășesc valorile noastre. Recrutăm constant, pentru a ne extinde echipa, care de altfel crește de la an la an. Suntem atenți la gradul de încărcare pentru fiecare membru al echipei, astfel încât să existe întotdeauna un mediu de lucru armonios.

Ce strategie aveți pentru stimularea și fidelizarea angajaților?

Cred ca un mediu de lucru organizat este definit prin reguli clare și sisteme de evaluare eficiente, ce se caracterizează prin transparență și profesionalism. Fiecare membru al echipei își cunoaște atribuțiile și procedura de lucru, astfel încât în funcție de performanțele obținute se bucură de bonusuri şi promovări.

Pavel, Mărgărit și Asociații s-a poziționat anul trecut pe primele locuri în mai multe dintre topurile realizate de Directoarele internaționale de profil. Cât de mult contează aceste clasamente pentru dumneavoastră și pentru clienții dumneavoastră?

Majoritatea clienților pe care îi avem, fie au venit pe calea recomandărilor, fie ne-au ales după ce ne-am cunoscut în diverse medii. Prezența în fruntea ierarhiilor realizate de aceste prestigioase directoare globale de avocatură, nu fac decât să întărească încrederea clienților în societatea noastră, ale cărei rezultate au fost recunoscute, de altfel la cel mai înalt nivel. În ceea ce ne privește, participarea la aceste concursuri a fost un mod de a ne testa competențele, iar rezultatele au fost extraordinare.

Am reușit să concurăm de la egal la egal cu cele mai mari firme de avocatură din țară, cu peste 20 – 30 de ani de experiență. Să fii nominalizat de cel mai prestigios director juridic din lume, Legal 500, pe locul doi în România, în aria de practică Restructuring and Insolvency, pe locul patru, tot la nivel național în domeniul Real estate and Construction și pe poziția a cincea în aria de practică Commercial, Corporate and M&A este un rezultat extraordinar, care ne-a bucurat foarte mult. Celebrul director juridic Legal 500 din Londra, Marea Britanie, a acordat societății noastre de avocatură titulatura de „Leading Firm” în România în anul 2017 -2018, iar mie mi-a acordat titulatura de „Leading Lawyer” tot pentru perioada 2017 – 2018, de altfel, am și acordat un interviu în anul 2017, pentru celebra publicaţie londoneză.

De asemenea, societatea noastră de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul londonez International Financial Law Review, IFLR 1000 Financial and Corporate, care reuneşte cele mai bine pregătite societăți de avocatură din lume, în aria de practică Financial and Corporate, atât în 2017 cât și în 2018, IFLR acordându-mi titulatura de „Rising Star” în domeniul Real Estate and Construction, Energy and Natural Resources și nu în ultimul rând M&A. Suntem totodată singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra, în aria de practică Dispute Resolution – avocați specializați în aria de practică litigii.

Cum apreciați nivelul de conștientizare și gradul de cunoaștere al managerilor români în privința regulilor și standardelor impuse de Legea concurenței?

Din ce în ce mai mulți manageri apelează la serviciile noastre pentru a le proteja interesele în fața concurenței neloiale, pe care o practică alți jucători din piață. Cred că gradul de conștientizare la nivelul mediului de afaceri este unul adecvat nivelului de dezvoltare al economiei locale.

În ce privește activitatea societății noastre de avocatură, pot spune că am reprezentat societăți de dimensiuni mai mici care riscau să fie păgubite de mari jucători ce profitau de poziția lor dominantă, iar prin consilierea și reprezentarea oferită, am reușit să contracarăm aceste inițiative, și să facilităm încheierea unor înțelegeri pe cale amiabilă, din care ambele părți au avut de caștigat.
De asemenea, am reprezentat mari companii, care comercializau anumite produse pentru care erau unic distribuitor, companii ce au descoperit că alți jucători încercau să introducă în piață produse similare. Și aici am intervenit, reușind să stopăm concurența neloială.

Cum percepeți apetitul investițional al clienților dumneavoastră în anul 2018?

Apetitul pentru investiții cred că va fi în creștere în acest an, lucru care se reflectă și în activitatea societății noastre. Până acum, în 2018 am finalizat deja o tranzacție importantă, pe care o vom face publică în curând. Alte tranzacții la care lucrăm vor fi încheiate în prima jumătate a acestui an.

La nivelul mediului de business există relaxare fiscală, lucru apreciat de altfel de către investitori. Dacă ar exista stabilitate și la nivel politic, atunci apetitul pentru investiții ar fi și mai mare.

Piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și presiunii continue pentru reducerea costurilor. Cum vedeți evoluția pieței de avocatură din România în acest context?

Transformările legislative marchează toate domeniile de business. Din fericire, prin formație profesională, suntem cei mai în măsură să ne adaptăm noilor cerinţe şi modificări. Ca practică de zi cu zi, orice firmă de avocatură este la curent cu noutățile legislative ce apar. Dat fiind că suntem și consultanți și ajutăm multe companii pe partea de compliance, ne vine destul de ușor să ne trasăm nouă înșine reguli pentru a ne adapta schimbărilor legislative din domeniul consultanței juridice.

Riscul aferent ariilor de practică, la care vă referiți, am încercat să îl diminuăm la minimum, prin faptul că ne-am înconjurat de avocaţi profesioniști, care au oferit cele mai bune soluții clienților, astfel încât nu am avut clienți nemulțumiți. În ceea ce privește riscurile informatice, am încercat să le contracarăm prin încheierea unor contracte cu firme de specialitate, care ne asigură un mediu de lucru securizat, în special pe partea de baze de date și infrastructură, emailuri, comunicații, etc.

Referitor la costuri: costurile de funcționare au rămas aceleași, sau au crescut chiar, pe măsura creşterii necesităților firmei, pentru că mi s-a părut mereu important să păstrăm cele mai bune condiții de lucru pentru echipă și o relație în condiții optime cu clienții noștri. Nu am promovat ca soluție scăderea de costuri, ci am preferat să acoperim necesitățile financiare lărgind portofoliul de clienti.

Ca o concluzie, aș spune că pentru noi schimbările în piața de servicii de avocatură de business au avut un efect pozitiv, le-am primit cu deschidere și nu cu aversiune și cred că acesta ar trebuie să fie modul de abordare al firmelor de avocatură din acest domeniu.

Ce hobby-uri aveți? Cum vă relaxați după o săptămână intensă de lucru?

Printre pasiunile mele se numără călătoriile, îmi place să descopăr locuri, oameni și culturi noi. Când nu există timpul necesar pentru un sejur îndelungat, este binevenit și un city break. Aceste experiențe culturale noi m-au ajutat să mă dezvolt ca om și s-au întrepătruns cu alte pasiuni pe care le am, cum ar fi aceea pentru o alimentație sănătoasă.  La nivel gastronomic, am încercat să preiau tot ce am găsit bun în culturile cu care am intrat în contact: m-am inspirat din dieta mediteraneană și am introdus în propria alimentație pește de captură, ulei și măsline de proveniență grecească și nu numai. Din cultura asiatică am ales nucile de cocos, condimentele şi diverse feluri de mâncare. Din cultura arabă prefer houmus, kafta, falafel și alte preparate culinare tradiționale. Pentru a-mi îmbogăți cunoștințele din domeniu, am participat chiar şi la câteva conferințe de medicină integrativă.
Sunt pasionat de lectură: îmi place să studiez cărți de dezvoltare personală, marketing, management, dar și cărți de spiritualitate, etc. Aceste lecturi se îmbină perfect cu înclinația spre introspecție și meditație.

Ca activități de natură fizică practic jogging, dar și schi și înot, în funcție de sezon.

Ca orice avocat de business, am destul de puțin timp liber. Ne ocupăm de multe proiecte care necesită un efort intens din partea mea și a echipei, zi de zi, oră de oră, așa că aceste sesiuni de recreere nu sunt foarte dese, dar atunci când le organizăm, ajută la menținerea unui echilibru între viața personală și cea de business, echilibru în care cred cu tărie.

Per ansamblu sunt un om pozitiv și-mi place să cunosc oameni asemeni mie. Cred că asta m-a ajutat de-a lungul anilor să mă înconjor de oameni frumoşi și sunt adeptul ideii că în viață nimic nu este întâmplător.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *