Search
Marti 22 Ianuarie 2019
  • :
  • :

“Relația Operator de date – Împuternicit”: Din perspectiva noului regulament european privind protecția datelor

Noul Regulament de Protecție a Datelor cu Caracter Personal îi resposabilizează tot mai mult pe reprezentanții mediului de afaceri, în condițiile în care amenzile aplicabile o dată cu intrarea în vigoare, începând cu data de 25 mai 2018, vor putea ajunge și la zeci de milioane de euro.

În acest context, Mușat & Asociații, în parteneriat cu Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics (CARMAE) și European Ethics & Compliance Association, au organizat joi, 26 aprilie, o nouă conferință din seria de evenimente Ethics & Compliance Hub pe tema GDPR. Evenimentul a avut loc la sediul Mușat & Asociații din B-dul Aviatorilor, nr. 43 și a reunit zeci de reprezentanți ai mediului de afaceri din diferite domenii de activitate, precum: bănci și instituții financiare, sănătate, construcții, logistică, IT și tehnologie.

Una dintre temele principale abordate în cadrul conferinței a fost “Relația Operator de date – Împuternicit”,  prezentare susținută de Bogdan Mihai, Partener în cadrul casei de avocatură Mușat & Asociații, specialist cu peste 17 ani de experiență în avocatura de business. El a vorbit despre noul set de reguli cu care vine GDPR în reglementarea acestei relații și despre problemele ce vor trebui depășite atât de către operatorii de date, cât și de către împuterniciți. Pentru o mai bună clarificare a conceptelor discutate, Bogdan Mihai a prezentat audienței mai multe exemple practice referitoare la implicațiile relației operator de date – împuternicit. Un subiect de mare interes pentru participanții la eveniment a fost acela al sancțiunilor aplicabile în cazul în cazul în care reglementările Regulamentului sunt încălcate.

O altă temă dezbătută în cadrul conferinței a fost “Conformitatea cu reglementările europene și americane privind sancțiunile și controlul exporturilor”, prezentare susținută de Carmen Dumitru, Export Control Officer în cadrul companiei Siemens. Ea le-a vorbit participanților la eveniment despre baza legală a controlului exporturilor și despre modul în care cadrul de reglementări existent poate afecta companiile. De asemenea, au fost prezentate și riscurile pe care le presupune controlul exporturilor și care pot duce la amenzi și la publicitate negativă.

Pe parcursul conferinței, participanții au adus în discuție numeroase probleme cu care se confruntă în activitatea lor și au dezbătut împreună cu speakerii evenimentului opinii și soluții adaptate domeniului lor.

Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics (CARMAE) este o organizație non-guvernamentală care promovează integritatea în mediul de afaceri, în sectorul public, precum și în rândul societății civile. Centrul oferă programe de formare pentru specialiștii în Etica & Conformitate, Sustenabilitate, precum și servicii de consultanță specializată și audit de integritate. Evenimentele din seria EthicsComplianceHub :: Bucharest, 2017 sunt găzduite de casa de avocatură Mușat & Asociații. La conferințe sunt invitați să participe profesioniști din domenii precum: Etică și Conformitate, Studii Juridice, Anti-Fraudă și Prevenirea Spălării Banilor, Managementul Riscurilor, Managementul Integrității / Anti-Corupție, Resurse Umane, Responsabilitate Socială Corporativă / Sustenabilitate / Dezvoltare Comunitară, Guvernare Corporativă, Protecția și Securitatea Datelor, Afaceri Publice / Afaceri Guvernamentale / Lobby / Advocacy, dar și profesioniști din instituții si agenții publice care au legatură cu Spălarea Banilor, Anti-Corupția, Justiția, Dreptul Muncii, Administrare Fiscală.

MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în Romania, dupa 1 ianuarie 1990. Avand 16 parteneri şi peste 100 de avocati şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII acordă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din Romania, iar publicaţiile internaţionale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocatiale, multi dintre avocaţii firmei fiind la randul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca facând parte din elita avocaturii de business din Romania.

In 2015, MUŞAT & ASOCIAŢII a caştigat premiul “Firma de avocatură a anului în Romania”, distincţie acordată anual de reputata publicaţie britanică “The Lawyer” firmelor de avocaţi din Europa care au obţinut performanţe deosebite în anul de referinţă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *