Search
Miercuri 19 Iunie 2024
  • :
  • :

Țuca Zbârcea & Asociații obține resesizarea CJUE pentru a lămuri legalitatea monopolului național pe piața de energie electrică

Curtea de Apel București a admis o sesizare a echipei de avocați a Țuca Zbârcea & Asociații privind o retrimitere preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cadrul aceluiași litigiu național, bazată pe nevoia de a lămuri legalitatea unui monopol național în funcție de prevederile dreptului primar al Uniunii Europene.

Într-o speță care privește funcționarea piețelor de energie electrică europene, respectiv legalitatea existenței unui drept special și exclusiv asupra administrării acestor piețe într-un Stat Membru, Curtea de Apel București a realizat o primă sesizare preliminară în cursul anului 2021. Curtea de Justiție a Uniunii Europene și-a pronunțat hotărârea în primăvara anului 2023, litigiul fiind apoi redeschis pe rolul instanței bucureștene.

Subsecvent, avocații Țuca Zbârcea & Asociații au solicitat resesizarea Curții de Justiție a UE argumentând nevoia unor lămuriri asupra conformității legislației naționale cu prevederile Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene, raportat la elemente de fapt suplimentar relevante pentru Curte. Această solicitare de retrimitere preliminară a fost încuviințată de Curtea de Apel București, care a admis cele 3 noi întrebări preliminare propuse și a dispus resesizarea Curții de Justiție a UE.

Strategia legală și reprezentarea entității reclamante a fost coordonată de o echipă de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializată în contencios administrativ, condusă de Dan Cristea, avocat partener, și avându-l în componență pe Șerban Sârbu, avocat colaborator. Echipa a fost sprijinită și de colaborarea cu avocatul Andrei Georgescu, partener în cadrul 360Competition.

„Retrimiterile preliminare – formularea unei trimiteri preliminare subsecvente în aceeași speță – reprezintă un procedeu mai rar în cadrul procedurilor de dialog dintre instanța națională și cea unională, ba chiar cu extrem de puțin precedent pentru România. Cu atât mai mult ne bucură hotărârea Curții de Apel București de a opta pentru acest instrument legal, mai ales că decizia este puternic justificată de circumstanțele factuale din speță, dar și de faptul că interpretul suprem al Tratatelor este întotdeauna instanța Uniunii Europene, iar nu cea națională. Echipa noastră de contencios administrativ are acum în derulare 2 proceduri diferite de sesizare preliminară în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, una în domeniul achizițiilor publice, alta în domeniul energiei, și privește cu încredere folosirea acestei pârghii legale atunci când complexitatea speței și drepturile legitime ale clienților noștri o impun”, a declarat Dan Cristea (foto), avocat partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

 

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

###
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *