Search
Marti 7 Iulie 2020
  • :
  • :

Vosganian: Creșterea economică trebuie să depășească 2%

Risk-ManagementMinistrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, în cadrul conferinței „Risk Management în finanțarea companiilor românești”, organizată de Revista Legal Magazin și Business Mark, în parteneriat cu Ministerul Economiei,
că România trebuie să aibă o creștere mai mare de 2% a PIB pentru a înlătura decalajele față de alte țări europene.

Ministrul a mai spus că austeritatea nu merge mână în mână cu creșterea economică, că prin creștere economică, la sfârșitul mandatului actualui govern (2016) va fi posibilă reducerea TVA la 19% și a contribuțiilor sociale la 39,5%.

„Avem două paliere pe care economia românească funcționează și două pe care prezintă vulnerabilități. Ea funcționează pe zona industriei și pe zona exporturilor și are vulnerabilități pe zona consumului și pe cea a investițiilor. Vă întrebați cum se poate una fără cealaltă. (…) Imaginați-vă că față de 2008 exportăm, ca ordin de mărime, vreo 13 – 14 miliarde euro în plus. Până în 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astăzi sunt 45 – 46 miliarde euro și se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Vă întrebați cum merge industria fără investiții. Industria merge astăzi ca remanență pentru ce s-a întâmplat până în 2008”, a spus Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, exporturile se datorează investițiilor străine care au venit până în 2008, iar în ceea ce privește menținerea și dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investițiile făcute până atunci.

„Înseamnă că a doua jumătate a anului 2013 trebuie să însemne o mutație majoră în îndeplinirea sa. De ce? Pentru că 2013, a doua jumătate, are o importanță copleșitoare pentru economia românească în acest deceniu. Acum România reintră în ciclul de creștere. Între ’98 și 2003 a fost în faza negativă ciclului economic, din 2003 până în 2008 în faza pozitivă a ciclului, din 2009 până în 2013 am intrat iarăși în faza negativă, a doua jumătate a lui 2013 până probabil spre 2018 România va fi iar în fază pozitivă”, a afirmat ministrul.

Absorbția fondurilor europene va duce la creșterea PIB cu 4%

În același timp, răspunzând unei întrebări, ministrul Vosganian a arătat că dacă România absoarbe fondurile europene într-un ritm mulțumitor creșterea economică tinde spre 4%.

„Maximul spre care putem merge fără să existe un risc de încălzire economică și de periclitare a echilibrelor externe cont curent – cont comercial este 4%. Pentru România, dacă socotim PIB-ul potențial în condițiile absorbirii fondurilor europene, este 4%. Dacă absorbim fondurile europene într-un ritm mulțumitor și având în vedere și dimensiunea structural românească, PIB-ul structural, creșterea economică pentru România spre care trebuie să tindem este de circa 4%”, a spus Varujan Vosganian.

Pe de altă parte, ministrul s-a referit și la noua legislație privind insolvența. El a precizat că noul Cod al Insolvenței vrea să scoată insolvența din zona evitării onorării obligațiilor de plată. „Adică, dintr-o modalitate de a salva ce se mai poate salva dintr-o companie aflată în dificultate se transformă într-o modalitate de a evita pe cât se poate obligațiile către ceilalți. Aici se impune o anumită rigoare și în ceea ce privește condițiile de a se cere starea de insolvență și în ceea ce privește procedura ulterioară de urmat”, a explicat demnitarul.

Conform lui Vosganian, s-a observat că există o anumită disproporție în raportul dintre debitori, firme aflate în insolvență, și creditori. „Cel puțin la companiile pe care le gestionează Ministerul Economiei și care se află în insolvență, procentul de recuperare a datoriilor de către creditori nu se ridică la peste o treime în cazurile optimist moderate”, a precizat ministrul.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *