Search
Vineri 10 Iulie 2020
  • :
  • :

Avocat Corina Floruţ: Avem o contribuție benefică în viața clienților noștri

Interviu cu doamna Corina Floruț, Avocat Partener, Cabinet Individual Floruț Daniela – Corina

Cum a evoluat Cabinetul dumneavoastră în ultimul an?

Biroul de avocatură pe care îl conduc a avut și are o perioadă de creștere, atât în ceea ce priveste numărul de clienți dar și în privința colaborărilor. Am avut mai multe litigii în țară iar solicitările vin din toate zonele dreptului  – Civil, Comercial și Penal.

Interacționăm cu multe situații noi și fiecare caz are provocarea și particularitatea sa. Empatia și tenacitatea sunt două ingrediente importante cu care venim în întâmpinarea nevoilor clienților noștri dar și în soluționarea  problemelor cu care aceștia se confruntă. Încercăm să avem o contribuție benefică în viața clienților noștri și să îi ajutăm să-și cunoască drepturile, mai ales atunci când instituțiile statului acționează abuziv, iar pregătirea noastră este într-o continuă  perfecționare. Nivelul actual de dezvoltare al biroului de avocatură pe care îl conduc ne permite să fim mai flexibili. De asemenea, ne putem adapta cu ușurință la cerințele impuse de piață și avem responsabilitatea de a avea un impact pozitiv și util în societate.

Cum apreciaţi calitatea actului de Justiţie (Tribunale, Judecătorii, Curţi de Apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), în 2018?

Schimbările în sistemul judiciar se produc într-un ritm lent pentru nevoile pe care noi, ca națiune le avem. Deși avem de-a face cu o schimbare în ultimii anii prin introducerea noilor coduri și o transparență mai mare în ceea ce privește actul de justiție, totuși implicarea judecătorilor și a procurorilor în aflarea adevărului și aplicarea corectă a legilor ar trebui să fie mai mare și cu mai multă seriozitate. Trebuie menționat că și în anul 2018 sălile de judecată sunt aglomerate și există o creștere semnificativă a dosarelor înregistrate spre a fi soluționate. De aceea, consider că la calitatea actului de justiție trebuie să participăm cu toții: avocați, mediatori, judecători, procurori, executori judecătorești și chiar justițiabilii.

Pentru a avea o încredere mai mare în actul de justiție trebuie să ne preocupe climatul legislativ ancorat la realitatea în care trăim și la modul cum evoluează societatea românească prin care să se asigure liberul acces al cetățeanului la o justiție imparțială și egală cu respectarea drepturilor omului.

Guvernul va modifica din nou Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cum privesc avocații aceste schimbări?

Sistemul judiciar nu a fost evitat niciodată de instabilitatea legislativă. Legile au suferit numeroase modificări și poate că este normal, deoarece viața cotidiană se schimbă foarte repede, apar și dispar unele infracțiuni iar revizuirea legislației este absolut normală. România continuă aplicarea și transpunerea aquisului comunitar, acesta fiind și el într-o permanentă evoluție și schimbare. Astfel că unele modificări aduse Noului Cod Penal și Codului de Procedură Penală sunt necesare prin  punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale (CCR) dar și pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumția de nevinovăție, a  dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale dar și obligațiile impuse de CEDO. Obiectivul prioritar al tuturor factorilor decisivi și responsabili din România trebuie să fie apărarea drepturilor fundamentale ale omului dar și siguranța națională.

Cum apreciați condițiile existente în penitenciare?

Statul român fost sancționat de nenumărate ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nerespectarea condiţiilor de detenție. Amenzile sunt uriașe, 2 milioane de euro potrivit raportului întocmit anul trecut de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Suntem de acord că persoanele care săvârșesc fapte penale trebuie să răspundă și să fie sancționate pentru infracțiunile comise, dar cu respectarea drepturilor omului. Nimeni nu poate fi supus torturii și nici unui fel de tratament inuman ori degradant. Scopul pedepsei are la bază educația persoanei, formarea unei atitudini noi față de viață și valorile sociale, de îndreptare și de impiedicare a repetării conduitei sociale. Or, în condițiile în care penitenciarele  din România sunt aglomerate și nu sunt condiții decente pentru a executa pedeapsa primită și a se reeduca, iar aceste  persoane condamnate se întorc în societate mai bolnave decât au intrat și mai dezumanizate, trebuie să fim conștienți că suportăm cu toții consecințele acestor condiții din penitenciare. Deoarece, mai devreme sau mai târziu, toți suntem obligați să conviețuim împreună prin reintegrarea acestora în societate. Așa se întâmplă în orice stat european, pedeapsa cu moartea fiind interzisă. În calitate de avocat, consider că deținutul-ființa umană- nu ar trebui să fie umilit, înjosit sau să-i fie cauzate suferințe fizice sau psihice, iar pedeapsa nu ar trebui să fie o răzbunare a noastră, a societății.

La începutul lunii martie a acestui an, în Baroul București erau înscriși 549 de societăți, 6.100 de cabinete individuale, 9.072 de avocați definitivi, 650 de avocați stagiari și 94 de avocați străini. Cum vedeți evoluția cabinetelor individuale, ținând cont de această concurență extraordinară?

Există o concurență foarte mare pe piața avocaturii din România. În opinia mea, atât concurența cât și provocările ne motivează și ne forțează să rămânem competitivi și doar așa cresc standardele și calitatea serviciilor juridice.

În aceste vremuri, societatea în care trăim nu are nevoie de conformare ci de creativitate și contribuție, iar singura protecție pe care o persoană (dar  mai ales o femeie de business) o poate avea în această competiție este curajul.

Problemele sunt diverse și multiple în societatea românească iar persoanele care au nevoie de reprezentare în fața instanțelor de judecată provin din diferite categorii sociale și au așteptări și probleme diferite. Astfel că este loc pentru toți –  societăți de avocatură, cabinete individuale de avocatură, avocați străini.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *