Search
Duminica 25 August 2019
  • :
  • :

Avocat Roxana Diaconu: Văd o evoluție a segmentului de Drept Sportiv

Interviu cu Roxana Diaconu, Avocat titular, Cabinet de Avocat Roxana Diaconu

 Văd o evoluție a segmentului de Drept Sportiv

 

Cum este organizat Cabinetul dumneavoastră de avocatură? Care este strategia de dezvoltare?

Cabinet de Avocat Roxana Diaconu este înființat în martie 2003 de către titularul acestuia, respectiv avocatul Roxana I. Diaconu, păstrându-și această formă de organizare până în prezent.

Cabinetul de Avocat Roxana Diaconu a colaborat și colaborează în continuare, atât cu alte forme de organizare a profesiei de avocat, cât și cu specialiști din diverse alte domenii, în scopul asigurării de servicii juridice de cea mai înaltă calitate și calificare clienților săi.

Cabinetul de Avocat Roxana Diaconu își concentrează activitatea pe identificarea pentru clienții săi a celor mai bune strategii juridice în vederea obținerii unor rezultate și hotărâri favorabile care includ, printre acestea și încercarea de soluționare a diferendelor pe cale amiabilă.

Ca și strategie de dezvoltare mi-am propus încă de la începutul carierei de avocat ca, din activitatea pe care o desfășor, să dezvolt un brand care să aibă la bază respectul reciproc avocat – client, relație care să se bazeze întotdeauna pe încredere si onestitate, aspecte care dacă lipsesc, colaborarea nu poate fi încununată de succes și nici nu poate funcționa.

Strategia de dezvoltare constă în extinderea domeniilor dreptului pentru care se oferă servicii juridice clienților actuali și viitori, dar și perfecționarea continuă în vederea specializării pe anumite domenii de drept.

Cred că succesul unei cauze se datorează nu numai cunoștințelor profesionale dobândite de-a lungul timpului, ci și experienței avocatului în comunicare, strategie și implicarea totală a acestuia în cauza încredințată de către client, aspecte pe care mi le-am însușit, iar rezultatele profesionale mi-au confirmat crezul.

Sunteți specializată în Drept Sportiv.  De ce ați decis să vă specializați în acest sector extrem de dinamic care are un potențial foarte mare în țara noastră?

Specializarea mea pe dreptul sportiv a început în urmă cu aproximativ 5 ani. Ulterior, din anul 2015 am devenit membru al Comisiei de Recurs din cadrul Federației Române de Fotbal, moment de la care am avut posibilitatea să analizez dintr-o altă perspectivă modul de soluționare a unui dosar. Astfel, împreună cu colegii mei avocați din completul de recurs, avem posibilitatea să analizam și să pronunțăm soluții în dosarele având ca obiect litigii sportive, ascultând și analizând argumentele tuturor părților litigante.

Sportul a reprezentat dintotdeauna unul dintre hobby-urile mele, fotbalul fiindu-mi insuflat din familie.

Deși pare neobișnuit pentru o femeie, fotbalul a reprezentând încă din copilărie o pasiune, făcându-mi deosebită plăcere să ascult la radio meciurile care se transmiteau în direct, dar și să fiu prezentă de multe ori în tribune.

Faptul că în prezent îmi desfășor activitatea alături de oameni importanți din lumea fotbalului, nu face altceva decât să-mi confirme că reușita apare doar atunci când îți dorești cu adevărat și ai încredere în propriile forțe.

Cum vedeți evoluția acestui segment al dreptului în țara noastră, ținând cont de activitatea din ultimii ani și de experiența statelor dezvoltate?

Fiecare ramură a sportului are importanța ei, însă fotbalul – la noi, ca și la nivel mondial –  ocupă un loc de top în ceea ce privește interesul și audiența spectatorilor și telespectatorilor.

Dat fiind interesul deosebit de mare față de acest sport, și litigiile izvorâte în legătură cu fotbalul au un impact mediatic deosebit. În plus, aceste diferende sunt din ce în ce mai numeroase și în continuă creștere, astfel că și numărul specialiștilor în drept sportiv implicați în soluționarea acestora ar trebui să fie în creștere.

Din experiența mea, am constatat că nu toți colegii care susțin cauze sportive sunt încă specializați pe această ramură de drept, motiv pentru care apreciez că s-ar impune o mai intensă pregătire în scopul specializării pe acest domeniu al dreptului.

Specializarea pe dreptul sportiv este o necesitate pentru avocatul care reprezintă interesele unei părți într-un litigiu sportiv, însă pregătirea acestuia trebuie să fie temeinică în tot ceea ce înseamnă ramurile de drept principale și indisolubile reprezentării juridice oricărei alte cauze. Consider că unele diferende ar putea fi preîntâmpinate dacă la momentul întocmirii actelor juridice sportive părțile ar apela la specialiști în domeniul sportiv.

În viitor văd o evoluție a acestui segment de drept, cauzele pe care le soluționăm fiind din ce în ce mai numeroase și cu probleme juridice distincte și complexe.

Faceți parte din Comisia de Recurs din cadrul Federației Române de Fotbal. Cât de complicate sunt dosarele soluționate de acest for?

 Părțile nemulțumite de soluțiile pronunțate de comisiile jurisdicționale ale Federației Romane de Fotbal sau comisiile jurisdicționale ale membrilor afiliați au dreptul să se adreseze Comisei de Recurs pentru reanalizarea hotărârilor pronunțate.

Fiecare dosar prezintă particularitățile lui și este analizat riguros de către membrii comisiei de recurs, astfel încât soluția pronunțată în ultima instanță pe plan național să reflecte adevărul juridic.

În ceea ce privește gradul de complexitate al cauzelor deduse judecății Comisiei de Recurs, acestea diferă de la caz la caz în funcție de gravitatea faptelor care sunt reclamate de către părțile litigante, iar sancțiunile aplicabile sunt proporționale cu gravitatea faptelor constatate. Așadar, nu se poate aprecia în concret cu privire la dificultatea anumitor cauze prin raportare la altele, însă fiecare dosar este analizat cu rigurozitate în vederea pronunțării unei soluții temeinice.

 De ce este important pentru un club profesionist sau pentru un sportiv să colaboreze permanent cu un avocat?

Pentru un club profesionist de fotbal este la fel de important ca pentru orice persoană fizică sau juridică să colaboreze în permanență cu un avocat, astfel încât să preîntâmpine pe cât posibil apariția oricăror conflicte care s-ar putea naște în lipsa unei opinii de specialitate conturate în urma analizei amănunțite a regulamentelor, legislației speciale în domeniul sportiv, precum și a altor reglementări incidente.

Este imperios necesar ca avocatul să ofere clientului său încredere și să construiască împreună cu acesta din urmă o relație bazată pe loialitate și transparență deplină, avocatul fiind responsabil să ofere clientului soluții adaptate nevoilor sale particulare.

Cu ajutorul documentelor întocmite de către un specialist în drept sportiv, clubul este din ce în ce mai puțin predispus să aibă litigii cu jucătorii și cu colaboratorii săi, aspecte care pe termen lung scutesc clientul de la suportarea unor cheltuieli pe care le poate direcționa în dezvoltarea activității clubului sportiv respectiv.

 Practicați și în celelalte ramuri ale dreptului – civil, societar, contencios, dreptul muncii, drept administrativ. Cum percepeți ritmul și modul de lucru al avocaților în 2018, comparativ cu anul 2001, când ați intrat în profesie?

Numărul avocaților este în continuă creștere, aceștia fiind organizați sub diverse forme de exercitare a profesiei.

Odată cu evoluția domeniilor economice s-au diversificat litigiile și natura acestora, avocații fiind puși de fiecare dată în postura de a se perfecționa pentru a putea asigura clienților acestora cea mai bună consultanță, existând în acest sens o reală competiție între avocați.

Din 2001 și până în prezent, piața avocaturii s-a extins considerabil, cauzele clienților fiind din ce în ce mai diverse și complexe, multe dintre acestea fiind cauzate și de inconsecvențele legislative, dar și de lipsa de seriozitate a partenerilor de afaceri ale acestora.

Avocații au fost dintotdeauna puși în situația de a se autodepăși și de a se pregăti continuu pentru a putea, pe de o parte, ține ritmul cu schimbările considerabile ale normelor legale, iar pe de altă parte, pentru a putea oferi clienților cele mai bune soluții care să se plieze pe nevoile fiecăruia dintre aceștia.

Ce le sfătuiți pe tinerele doamne care încep o carieră în avocatură?

Consider că cea mai importantă calitate a unei viitoare doamne avocat este dorința de perfecționare în a cunoaște cât mai bine legislația, de a acorda maximă atenție și implicare fiecărui caz în parte, iar fiecare client să fie considerat și tratat ca fiind cel mai important.

Într-o lume a bărbaților, mă bucură faptul că mă regăsesc printre femeile care activează în acest domeniu în care eu, în cei aproape 18 ani de activitate, m-am implicat cu pasiune, devotament și cu perseverență, calități pe care consider că trebuie să le aibă orice tânără care aspiră să devină un avocat de succes.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *