Search
Miercuri 10 August 2022
  • :
  • :

Cristina Timiș, Fondator, Clinica Eliade: Clinica noastră este un adevărat spa medical

Interviu cu doamna Cristina Timiș, Fondator, Clinica Eliade

 Clinica noastră este un adevărat spa medical

 

 Ce v-a determinat să fondați Clinica Eliade, dedicată promovării celor mai naturale și non-invazive metode de prevenție, de evaluare, diagnosticare precoce a oricăror tipuri de probleme de sănătate, toate bazate pe medicina holistică, personalizată?

Viața a mea a fost și este o epoee. Sunt recunoscătoare pentru toate situațiile și experiențele cu care m-am confruntat și au făcut din mine un om mai bun, mai complex și o trăitoare plenară a vieții.

Propria-mi nevoie și experiențele dureroase  au fost cei mai buni educatori pentru mine, apoi calitatea de a fi foarte curioasă, calitate care m-a făcut să caut totdeauna alte soluții atunci când ceva nu mergea.

Astfel, ritmul meu de viață superîncărcat și superaglomerat, dar mai ales starea de mamă a patru copii, patru băieți, mi-au adus nu numai provocări, ci și momente extreme de viață, atât pe linie educațională, cât și relațională, dar mai ales pe segmentul sănătății, atât în ceea ce mă privea – oboseală și epuizare maximă, cât și în ceea ce îi privea pe copiii mei.

Copleșită de tratamente alopate fără rezultate, de situații multiple în care uneori toți cei patru copii ai mei aveau probleme de sănătate în același timp, am decis să caut și să mă îndrept spre o altă cale și să descopăr cum pot să le fiu de ajutor real și profund.

Căutările mele au început cu homeopatia, fitoterapia, remediile florale bach, uleiurile esențiale, care mi-au deschis mintea și inima spre un univers cu totul aparte – cel al medicinii tradiționale străvechi și al terapiilor alternative, care sunt o lume aparte și fără limite.  Toate acestea m-au învățat lucruri de excepție despre dimensiunile umane și astfel a început educația mea în această direcție.

Am trecut prin extreme, crezând că terapiile alternative pot rezolva orice, și chiar o fac atunci când sunt folosite preventiv și de susținere, dar mai ales atunci când organismul încă are rezerve importante.

Însă în situații acute grave, medicina alopată rămâne prima soluție, completată de proceduri din medicina alternative, care pun în mișcare energia vitală și susțin organismul așa cum nimic nu poate să o facă.

Entuziasmată de tot ce întâlneam nou și de beneficiile aduse sănătății, dar și din dorința de a inspira lumea, am reunit în anul 2002 tot ce știam deja la acea vreme, într-o clinică de terapii alternative, “Timpul Armoniei”.

Imaginați-vă, dacă în anul 2018 încă vorbim de câtă informare și educație trebuie făcută pentru promovarea acestui tip de medicină, cam cum era în 2002.  Era un “green field” total și am depus o muncă de Sisif. Existau atunci cinci cabinete de terapii unde activau 12 terapeuți, care trebuiau promovate intens. Acesta era un job full time. În acei ani, toți cei patru copii erau mici, lipseam foarte mult pentru un scop în care credeam imens, dar cu care nu puteam atrage încă atenția publicului.

Așa că am hotărât după un an să nu mă lipsesc nici pe mine și nici pe copiii mei de timpul și bucuria de a fi împreună, decizie care a fost cea mai inspirată, pentru că anii care au urmat mi-au adus pe lângă comoara relației creată cu copiii mei și multă autoeducație, cunoaștere și experimentare.

Astfel am reușit să-mi transform visul în realitate și să consolidez în 2014, prin Clinica Eliade, un concept de Spa Medical de excepție, un spațiu de reconectare la puterea personală, cel mai complex sistem de terapii care lucrează sinergic și holistic, pe toate dimensiunile noastre – fizică, mentală, emoțională și energetică.

Este un spațiu multisenzorial, unde am alăturat medici și terapeuți care împărtășesc aceleași valori, pasiuni și viziuni pentru o medicină naturală, blândă, non-invazivă.

Cum este organizată clinica dumneavoastră? Ce personal și ce dotări (echipamente) aveți acum? Care sunt specialitățile medicale ale clinicii Eliade?

 Clinica Eliade este un concept care alătură și înglobează un departament de SPA Medical reprezentat de tratamente și terapii de medicină alternativă și un departament de Chirurgie Estetică.

Secțiunea de Medicină alternativă promovează medicina holistică care se adresează persoanei în integralitatea ei fizică, mentală, emoțională, energetică și totodată unicității fiecăruia, care presupune un tratament personalizat, a cărui esență este abordarea cauzală, blândă, naturală și non-invazivă. Echipa este formată din 14 medici și terapeuți de top, specialiști extrem de bine pregătiți, care se educă și autoeducă continuu.

Dotările și echipamentele medicale de medicină integrativă, din care unele sunt unice în România, oferă avantajul unor metode avansate de testare și diagnosticare precoce și de tratament totodată. Echipa este formată din specialiști cu pregătire internațională multidisciplinară, unii dintre ei chirurgi la bază sau psihoterapeuți, majoritatea cu formări suplimentare ariei de expertiză.

Această secțiune a clinicii este reprezentată printr-un număr de opt cabinete unde oferim o paletă complexă  de servicii – terapia cu ozon, administrată sub toate formele ei, autohemoterapie, administrat injectabil sau prin insuflații și transdermal în saună cu ozon, terapia cu ozon fiind cel mai rapid mijloc de oxigenare celulară, rejuvenare și creștere a imunității.

Oferim terapii manuale și energetice, precum osteopatia completată de reformer rehab, terapia craniosacrală, reflexoterapia, masaje terapeutice și drenaj limfatic, terapia florală Bach, denumită terapia emoțiilor – care identifică și echilibrează emoțiile dăunătoare, o terapie transformatoare,  posturologia – axată pe indentificarea deficitelor posturale printr-o analiză computerizată, care susține regăsirea echilibrului și integrității funcționale, biorezonanța Asyra – tehnologie avansată de evaluare energetică, fiind cel mai avansat software de scanare bioenergetică și singurul din România, terapia prin biofeedback Scenar – tehnologie folosită de astronauți în spațiu pentru a-și menține nivelul energetic, sauna cu raze infraroșii, cu tratamente personalizate, terapia PEMF de reglare a câmpului electromagnetic, terapii cărora le adăugăm cosmetologia, unde avem numai tratamente naturale și pe bază de oxigen, atât faciale cât și corporale.

Ne mândrim cu cel mai vast meniu de terapii și tratamente alternative și complementare existent într-un Spa Medical. Secțiunea de Chirurgie estetică și microchirurgie reparatorie este singura latură a medicinii moderne pe care am ales să o aduc în clinica noastră, pentru că ridic la rang de artă chirurgia în general și chirurgia estetică în special, iar aceasta din urma rimează total cu conceptul nostru holistic, prin aceea că aduce transformare și bucurie triadei corpului, fizic-mental- emoțional, care odată armonizate influențează pe această cale pozitiv și corpul energetic.

Avem o echipă de 30 de medici esteticieni și plasticieni, medici anesteziști, personal medical și infirmiere. Chirurgii care colaborează cu clinica noastră sunt nume de referință în peisajul chirugiei estetice românești.

Secția de chirurgie estetică a fost încă de la început dotată cu echipamente “state of the art”, pentru a oferi standardele cele mai înalte de performanță și siguranță medicală.

Rezervele sunt create special pentru a transmite sentimentul de acasă, cu un grad ridicat de confort și un ambient de excepție.

Acoperim toată paleta de operații de microchirurgie reparatorie și reconstructivă și deasemeni toată paleta de operații estetice și injectologie. Este un departament  Boutique, unde prevalează sentimentul de acasă- atenție, siguranță, confort, intimitate, discreție, stări care de altfel se resimt în întreaga  clinică.

Care sunt principalele provocări ale clinicii pe care o coordonați, acum, la finalul anului 2018?

Cele mai mari provocări sunt reprezentate de resursa umană! Și următoarea sau în egală măsură ca importanță, faptul că aceste terapii și tratamente nu sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar foarte mulți oameni care își doresc și sunt educați în acest sens nu le pot accesa.

Acesta este un mare dezavantaj adus populației, care în loc să fie educată și sprijinită în orientarea spre o medicină preventivă și non-invazivă, este chiar limitată.

Dar referindu-mă la zona medicală alternativă, care este esența Spa-ului medical din clinica noastră, trebuie să subliniez faptul că există foarte puține școli de formare de adevărată valoare. Aceste școli au fost înființate tot de persoane care au plecat de la nevoi personale, care au văzut potențialul infinit pentru sănătate și au consolidat școli formatoare adevărate, unde ajung cei care au descoperit adevărata chemare și menirea lor  adevărată în aceste terapii, le trăiesc, se indentifică cu ele și le practică la un înalt nivel profesional.

Spun un adevăr și nu mă hazardez să spun asta, pentru că piața de profil este invadată de cursuri de weekend, care nu vor scoate niciodată un adevărat profesionist.  În plus, terapeuții formați la astfel de cursuri, pentru că nu pot să le spun școli, din păcate, deteriorează imaginea și rezultatele pe care aceste terapii le aduc pentru sănătate și sporesc neîncrederea publicului, ceea ce ne dezavantajează pe cei care facem o muncă adevărată și de mare valoare.

Ce eforturi depuneți pentru educarea celor care au nevoie de serviciile oferite de clinica dumneavoastră? Cât de mult contează să previi din timp eventualele boli / afecțiuni?

În privinta informării și educării publicului pot spune că am fost conștientă încă de la început și mi-am asumat acest lucru, că va fi nevoie de timp și efort pentru a transmite publicului informația pe care o merită și de fapt este esența și sensul pentru care am fondat această clinică.

Eu am avut imensa șansă de a interacționa cu acest tip de medicină alternativă încă de acum 17 ani. Am putut astfel să mă bucur eu și familia mea de o viață de calitate, de o energie vitală deosebită, care m-au ajutat să susțin ritmul, consumul și supraîncărcarea în care viața mea s-a derulat.

Pot spune că primul an a fost critic și cel mai important din acest punct de vedere, pentru că abordam în clinică terapii care sunt foarte puțin cunoscute de oameni. În acest sens, atât eu cât și doctorii și terapeuții noștri am dus o muncă imensă de conștientizare, de informare, de promovare. Totodată, am dăruit pur și simplu terapii, pentru că știam că odată experimentată terapia și contactul special cu terapeutul și desigur odată cu rezultatul, plus descoperirea unui alt tip de abordare, pacientul va reveni cu siguranță.

Ceea ce s-a și întâmplat. Fiecare revenire și fiecare rezultat au fost pentru mine bucuria și inspirația din fiecare zi, motivația de a merge mai departe.

Din fericire, procedurile de spa medical sunt din ce în ce mai căutate, apreciate și valorizate de public. Clinica noastră este un adevărat spa medical.

În ultimii ani apar destul de multe clinici, dar prin tot ceea ce facem noi, pot spune că ne diferențiem net de orice alt spa medical prin faptul că, în ciuda greutăților financiare, am menținut activitatea bazată numai pe terapii alternative, fără a completa cu specialități din medicina modernă, deși sigur ne-ar fi ajutat financiar, deoarece visul meu a fost să promovez O MEDICINĂ HOLISTICĂ, personalizată, non-invazivă, naturală și cauzală.

În asta cred eu cu adevărat, fără să exclud nimic din medicina modernă, dar alegând să aduc în atenția publicului acea latură care ia în considerare ființa în globalitatea ei fizică, emoțională, mentală și energetică.

Este o muncă în plus de educare și conștientizare, dar cu satisfacții incomensurabile, în care aportul principal este al doctorilor și terapeuților care sunt pregătiți holistic, sunt pasionați și dedicați în ceea ce fac, ei nu se limitează la tratamentul sau terapia pe care o fac, ci au o adevărată relație empatică cu pacientul.

Și pentru că vorbim de holistic, noi ne educăm pacienții despre importanța prevenției și susținerii, de tot ceea ce este legat întregul mod de viață care este influențat atât de mediul intern- tipare de gândire, de comportament și manifestare, obiceiuri personale, cât și de mediul extern – mediul în care lucrăm și trăim, poluarea, stresul electromagnetic și influența pe care acestea o au în viețile noastre.

Avem cursuri în clinică în acest sens și lucrez împreună cu doctorii și terapeuții noștri la un handbook pentru pacient și un întreg program pentru anul următor legat de conștientizarea pacienților.

De asemenea, îi învățăm să continue bunele noi obiceiuri sau starea de bine regăsită și acasa și oriunde merg, îi împuternicim să înțeleagă că puterea de vindecare este în ei, noi doar îi însoțim, susținem și călăuzim pe acest drum.

Ce soluții de tratament aveți? Care sunt cele mai solicitate proceduri / tratamente de către clienți?

Soluțiile de tratament sunt multiple și ceea ce este deosebit este că ele sunt complementare atât cu terapiile alternative, cât și cu orice alt tip de tratament alopat. Ele sunt atât din sfera wellbeing-ului, cât și din sfera terapeutică și ceea ce este foarte important de subliniat, este că toate terapiile și tratamentele din clinică au ambele componente. Deci și dacă alegi să vii în clinica noastră numai pentru relaxare, deși nu suntem încă conștienți de puterea și importanța relaxării depline, oricum vei dobândi implicit prin intermediul oricărui tratament și componenta terapeutică, uneori nebănuită. Și spun asta, pentru că în medicina alopată suntem învățați să luăm o pastilă pentru durere, sau pentru stomac, sau pentru febră, ignorând cauzele acestor simptome, care sunt doar semne și nu problema în sine.

În medicina holistică este indentificată sursa problemei, care poate fi de natură emoțională sau mentală, sau spirituală și ea doar se manifestă în fizic, deci e total neadecvat să înlăturăm doar acel simptom care ne poate spune atât de mult despre adevărata cauză.

Și ca să vă răspund și specific, cele mai căutate terapii au fost întâi cele pe care publicul le cunoștea, toate tipurile de masaj, reflexoterapia, posturologia, unde rezultatele unor sportivi de marcă ne-au recomandat mai repede, cosmetologia, ozonoterapia, apoi au fost accesate terapia craniosacrală, osteopatia, terapia florală bach – terapia emoțiilor și mai târziu terapiile energetice, pe măsură ce demersul nostru de informare și educație a luat amploare, dar mai ales pe măsură ce numărul nostru de pacienți cu rezultate minunate creștea și ne recomandau.

Acum, după patru ani, avem grad de ocupare la toate terapiile în proporție de 95% și putem spune că sunt căutate în egală măsură.

Iar secția de chirurgie, care este un boutique de chirurgie în adevăratul sens, nu doar declarativ, are același grad de ocupare, fiind apreciată în mod deosebit calitatea umană și profesională a medicilor și personalului medical, care dau dovadă de o dedicație aparte, care acordă un timp și o atenție specială pacientului, pe care nu le întâlnim într-o clinică de proporții, iar pe lângă aceasta, oferim sentimentul de acasă, intimitatea și discreția, aspecte atât de importante pentru pacient.

Ce calități trebuie să aibă un antreprenor / un manager din sistemul privat de sănătate?

Spiritul antreprenorial este un dar care îi inspiră pe ceilalți. Eu cred că un antreprenor este personificarea leadershipului, a curajului, capabilității de a înfrunta riscuri și de a depăși încercări, de a se adapta zilnic la tot ce viața îi servește, de o perseverență fără limite, în pofida tuturor eșecurilor, cu un mindset aparte față de eșec și reușită, care te ridică sau te coboară, de o responsabilitate imensă. Inspirați, creatori și vizionari, sunt cei care indentifică nevoi sau le crează și le aduc la viață, dăruiți din toată ființa crezului lor, dar mai ales talentați în a fi de echipă, în a crea și a împuternici echipe.

Acestea toate îi unesc pe antreprenori, iar ce-i diferențiază și crează propria identitate este Scopul – Pentru ce fac ceea ce fac?; Ce împlinire le dă și cum influențează viețile celorlalți prin ceea ce fac?; Ce plus-valoare aduc prin modelul lor și prin valorile care îi însuflețesc și îi călăuzesc în atingerea scopului?

Calitățile antreprenorului sunt intrinseci, nu se învață la școală, dar se cultivă în fiecare zi, prin alegerile pe care le facem. La bază sta verbul “A Vrea”, însoțit neapărat de acțiune.

Eu cred că un antreprenor care are aceste calități și abilități le exprimă în orice sistem s-ar manifesta, deci din acest punct de vedere cred- ceea ce ești -face diferența, duci cu tine și te reprezintă în tot ceea ce vrei să determini, indiferent de domeniul de activitate.

Sigur că antreprenorul poate fi doar un investitor iscusit sau un oportunist, dar nu aceasta este generația de antreprenori post-revoluție, în care eu am crescut, ci o generație care are toate calitățile enumerate mai devreme și datorită condițiilor grele în care am început, cred că noi toți suntem antreprenori holistici.

Eu am început antreprenoriatul alături de soțul meu, în 1990, când nici nu existau în vocabularul nostru, sau cel puțin al meu, cuvintele antreprenor, manager, business, organizație etc., și cu toate acestea, fără să avem niciun fel de cunoștințe, de nevoie am fost de toate – de la șofer, achizitor, manipulant marfă, vânzător, noaptea contabil, manager, etc.

Acesta a fost un mare avantaj, pentru că înțelegi întreg sistemul prin care se clădește ceva prin propria experiență. Asta te ajută să înțelegi oamenii și munca lor, și în egală măsură să știi ce trebuie să le ceri.

Clinica Eliade a sprijinit și sprijină o serie de programe sociale (CSR). Vă rugăm să amintiți câteva proiecte de suflet.

Implicarea Clinicii Eliade în proiecte sociale a fost un pas natural, o dorință de a fi acolo pentru cei cu pasiuni, idei inovatoare, energii pozitive și multă dăruire.

Leadership-ul este și despre a inspira și a-i ajuta pe cei din jurul tău să devină mai buni, să își formuleze ideile cu încredere, știind că există de cele mai multe ori cineva care să îi susțină atât cât au nevoie pentru a duce la bun sfârșit o acțiune.

Ne-am identificat foarte ușor cu proiectul de educație nonconvențională promovată de Cercetășia cu specific catholic, prin “Câmpul jubiliar” din 2016, din Adjudeni, județul Neamț.

Sponsorizarea oferită de Clinica Eliade pentru acest proiect a fost îndreptată către construirea unui cadru prielnic și armonios în care cei 600 de tineri care au fost prezenți la Adjudeni să traiască experiența acestui câmp cercetășeșc. Totodată, această contribuție a ajutat și câțiva copii din mediul rural să participe într-un câmp cercetășeșc, a ajutat tineri să-și descopere talentele și a arătat adolescenților că părerea lor contează.

Sensibili la nevoile și schimbările mediului înconjurător, am fost alături de cei doi mari atleți, Andrei Roșu și Vlad Tănase, în participarea la cursa de mare anduranță de la Cercul Polar la Ultra-maratonul LIKEYS 6633 ARCTIC ULTRA. Pentru că, dincolo de tot ce înseamnă participarea la o cursă de asemenea anvergură, pregătirea și efortul lor impresionabil, dincolo de logistică și antrenamente, frig sau distanță, există un scop: împădurirea României. Așa s-a născut Aleg să împăduresc, o campanie ViitorPlus din cadrul proiectului Pădurea Copiilor – proiect pe care Vlad și Andrei l-au susținut cu implicare.

Clinica Eliade este cea care le-a oferit suport material, suportul terapeutic și de susținere în pregătirea pentru această Ultra-provocare pe care au ales să o trăiască și pe ei  am decis să-i susținem în continuare. Pe alpinistul Daniel Cinghea ne-am hotărât să îl sprijinim în “Expediția America de Sud …pe bicicletă” pentru că ne-au impresionat curajul, determinarea, dragostea lui pentru natură și bineînțeles, frumusețea proiectului. El și-a propus atunci să cucerească vulcanii din America de Sud, deplasându-se pe bicicletă dintr-un oraș în altul. Sunt câteva din cele pe care le susținem, dar în fiecare zi, într-un fel sau altul, clinica noastră este alături de oameni și de visele lor.

Ce hobby-uri aveți? Cum vă relaxați după o săptămână intensă de lucru?

Iubesc să citesc și orice timp am îl folosesc în acest sens, să merg mult pe jos – ceea ce mă și încarcă, mă și destinde, și totdeauna în natură, indiferent de vreme.

Am un atelier de creație vestimentară care îmi bucură inima și mă ocup de design interior – una dintre marile mele pasiuni pe tot ce înseamnă proiecte personale. De altfel, decorarea clinicii este proiectul meu de suflet, de care m-am ocupat personal, de la început la final.

Am ritualuri la care țin foarte mult, împreună cu soțul meu, începând de la servirea cafeluței împreună dimineața, acompaniată de glume și începerea zilei în bucurie, la toate formele de mișcare pe care le facem împreună, în funcție de anotimp – înot, stretching, yoga, ski. De asemenea, ne place și ne relaxează să vedem filme împreună și nu în ultimul rând călătoriile împreună, care trebuie neapărat să fie cu multă natură și drumeții, și cele la care îl trag după mine la tot felul de târguri și expoziții, atât pentru business cât și pentru nevoi personale, pentru că îmi place la nebunie să văd tot ce este nou pe lumea asta.

Trebuie să vă spun că sunt antreprenor din anul 1990.

Pentru mine săptămânile intense de lucru nu s-au limitat niciodata la 5 zile și asta a fost o normalitate în viața mea.

În afară de aceasta, prin viața pe care am avut-o într-o familie așa de numeroasă și activă, care pe lângă bogăția de frumusețe și iubire pe care am împărtășit-o împreună, am trăit multă oboseală, stres, timp personal puțin, a trebuit sa-mi găsesc soluții să mă relaxez printre picături sau să mă relaxez activ, prin mișcare, astfel încât să mă bucur și de prezența copiilor mei și să-mi ofer și mie această zonă de wellness.

Pentru aceasta am creat un mediu ambiental plin de armonie în propria-mi casă, am căutat să am toate facilitățile sportive și terapeutice acasă, pentru a câștiga timp, dar în același timp să pot beneficia de delectări terapeutice,  deci m-am adaptat continuu și mi-am adaptat mediul ambiant astfel încât să pot avea momente de refacere foarte la îndemână.

Mărturisesc că datorită faptului că răspund de activitatea din câteva companii, ajung la clinică mai mult pentru aspecte manageriale, și mai puțin pentru terapii. De altfel, nici nu mai am loc și sunt în situația să rog terapeuții să vină acasă, iar pentru terapia PEMF (Pulsed Electromagnetic Field Therapy) și terapia Scenar, care e soluția rapidă pentru orice fel de probleme, mi-am format un om din casă, ca să mă pot bucura oricând.

Am învățat să trăiesc în flux și să iau lucrurile așa cum vin. Definesc problemele ca situații, dau răspunsuri și nu reacții, ceea ce mi-a schimbat complet întreaga stare în raport cu tot ce vine către mine. Și când sunt depășită și parcă nimic nu mai merge, remediul Rescue și terapia florală Bach sunt o soluție fără seamăn și care totdeaună funcționează.
Deci toate momentele mele de liniște se leagă de căminul nostru, iar pentru mine familia este miezul și esența vieții și a fost permanent oaza mea de energie și hrana sufletească.
De câțiva ani, doi dintre băieții noștri s-au mutat de acasă și mă bucur din ce în ce mai mult în acest anotimp al vieții, de timp și pasiuni comune, împreună cu soțul și iubitul meu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *