Search
Marti 27 Iulie 2021
  • :
  • :

CFA România: Economia crește cu 4,1%, datoria publică urcă spre 52% din PIB

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a rămas în februarie 2021 constant comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 55,7 puncte. Față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte.

Respondenții la sondaj estimează un avans al economiei pe anul în curs, dar și o majorare a datoriei publice în următoarele 12 luni, aceasta urmând să depășească pragul de 50%, față de 48%, cât indică datele Ministerului Finanțelor la finele lui ianuarie.

Evoluția celor două componente ale Indicatorului a fost divergentă. Astfel, indicatorul condițiilor curente a crescut cu 3,5 puncte față de luna anterioară, la valoarea de 38,3, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 1,7 puncte, la valoarea de 64,4.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2022/martie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,29%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro. Este de remarcat faptul că 69% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației.

În concordanță cu datele statistice care arată un început de an mai lent al economiei, Indicatorul de încredere a rămas constant în luna martie. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie cu evoluțiile globale, a anticipațiilor de majorare a ratei inflației.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna februarie 2021 relevă:

  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 56%) anticipează ca acesta se va resimti până în trimestrul II al anului 2022;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7,4%;
  • Evolutia, în termeni reali a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +4,1%;
  • Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%;
  • Anticipațiile respondenților sunt de adoptare a euro de către România peste aproximativ 8 ani.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de aproape 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *