Search
Vineri 18 Octombrie 2019
  • :
  • :

Criza din Ucraina ar putea crește prețul aurului la 1.600 dolari/uncie

CCO escaladare a conflictului legat de Crimeea ar putea urca prețul aurului la 1.600 dolari/uncie, față de 1.340 de dolari/uncie, nivel în jurul căruia oscila marți, 18 martie, la închiderea sesiunii europene afirmă Claudiu Cazacu (foto), Analist-șef XTB România. Un conflict armat, deși mai puțin probabil în prezent, nu este de neimaginat. Chiar și înfruntări militare strict între forțele rusești și ucrainiene pe teritoriul Ucrainei ar proiecta aurul înspre 1.500 de dolari/uncie. Cu o probabilitate care pare acum mai redusă, intrarea în joc a unor forțe NATO de partea Ucrainei ar zdruncina piețele de capital, impunând scăderi de cel puțin 10% pentru indicii europeni, în timp ce aurul ar avansa către 1.600 de dolari/uncie

Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece metalele prețioase au un rol tradițional de activ de refugiu. Astfel, aurul s-a aflat în topul preferințelor investitorilor, care s-au îndreptat, între altele, și către monede de ”adăpost”, precum yenul japonez.

Piața din Germania, care livrează o treime din exporturile zonei Euro către Rusia, a fost între cele mai afectate, pierzând 6,32% între 6 ale lunii curente și deschiderea zilei de 14 martie. În cele două zile de după referendumul din Crimeea, piețele au recuperat doar jumătate din scădere, în timp ce aurul a câștigat 3,4% de la convocarea referendumului în peninsulă și până pe 14 martie.

De la începutul anului, aurul s-a apreciat, deși Rezerva Federală a redus treptat în ultimele luni sumele noi pe care le oferă sistemului financiar, cu 20 de mld de dolari, la 65 de mld. de dolari pe lună, și e pe cale să încheie cu totul aceste operațiuni în semestrele următoare. De fapt, corelația dintre operațiunile Fed și aur a fost foarte bună în perioada 2009 – 2011, dar a slăbit ulterior. Aurul a coborât de la 1.920 la 1.180 dolari într-o perioadă în care Fed a injectat sute de miliarde de dolari în sistemul financiar, iar, apoi, a recuperat 17,7% de la minimele din 31 decembrie până pe 14 martie, cu toate că Fed a redus injecțiile de lichiditate.

Prețul aurului are șanse să păstreze în 2014 un trend ascendent, ajutat de cererea fizică din Asia, dar obținerea unor randamente importante depinde de stabilitatea percepută a sistemului financiar și politic global.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *