Search
Marti 26 Mai 2020
  • :
  • :

Încep lucrările la noua unitate de poli-combustibili din rafinăria Petrobrazi

  • În primă fază vor fi turnate fundațiile;
  • Investiții de aproximativ 60 de milioane de euro pentru construirea noii unități de policombustibili.

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a demarat lucrările pentru noua unitate de poli-combustibili din cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Noua unitate va permite conversia componentelor GPL în benzină și distilate medii, folosind un proces catalitic. În această primă fază, vor fi turnate fundațiile; pentru acestea, vor fi folosiți circa 3.000 de metri cubi de beton și 335 de tone de fier-beton.

”Noua unitate de poli-combustibili este un proiect ambițios, prin care tehnologii de ultima generație pentru industria de rafinare și petrochimică vor fi disponibile și în România.

Proiectul decurge conform planului și sperăm ca la începutul anului 2019, noua unitate să fie funcțională”, declară Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

Unitatea poli-combustibili va permite ca o parte din producția de componente GPL a rafinăriei, de până la 50.000 de tone, să fie convertită în benzină și distilate medii. Proiectul implică construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane și pompe. Bugetul de investiții pentru acest proiect este de aproximativ 60 de milioane de euro.

Despre Petrobrazi

După privatizare (2005-2016), investiţiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfășurat în perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 mil. tone anual, Petrobrazi poate procesa intreaga producție de țiței a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are în prezent un Indice Nelson1 de 11,5, cel mai mare din regiune, fiind capabilă să proceseze o gama variată de țiței.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârșitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrânduse pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *