Search
Joi 11 August 2022
  • :
  • :

Marea nemulțumire a managerilor: ANAF cere prea multe informații și documente

Volumul de informații și documente solicitate reprezintă cea mai mare nemulțumire a companiilor în relația cu Fiscul, indicată de 59% din respondenții unui sondaj realizat de PwC România și D&B David și Baias, în cadrul unui eveniment online. Pe locul al doilea în clasamentul dificultăților semnalate figurează lipsa de comunicare efectivă cu Agenția Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

”O inspecție fiscală bine pregătită înseamnă să aveți gata și să puteți prezenta în orice moment documentația aferentă, cu atenție maximă la toate detaliile” , a declarat Dan Dascălu (foto), partener și lider al Practicii de Litigii, D&B David și Baias.

”Cum aceasta este întotdeauna extrem de voluminoasă, este recomandabil să vă bazați pe avantajele pe care soluțiile de digitalizare le oferă, mai ales că ANAF va continua să comunice și să verifice documentele de la distanță. Ambiția administrației fiscale este să realizeze 30% din activitatea de control din acest an pe cale de verificare documentară”, a adăugat Baias, adresându-se managerilor prezenți la eveniment.

El consideră că digitalizarea documentației de ambele părți ale ”baricadei” va ajuta la desfășurarea unui asemenea control ”mai ușor, mai rapid și cu potențialul de a obține rezultate cât mai bune”.

Astfel, 70% dintre companiile participante la sondaj indică serviciile intragrup drept cea mai importantă temă vizată de inspecțiile fiscale din cauza volumului mare de documente solicitate și a termenelor scurte de predare. Acestea sunt urmate de controalele privind prețurile de transfer (20%) și de cele care vizează tichetele cadou (10%).

Aproape trei sferturi dintre companii au arătat că nivelul obligațiilor suplimentare impuse în cadrul controlului fiscal au fost mai mici de un milion euro, 17% au menționat sume între 1 și 10  milioane euro și 9% peste 10 milioane euro.

Provocare: inspecțiile aferente tichetelor cadou

Una dintre cele mai mari provocări existente în prezent o reprezintă inspecțiile aferente tichetelor cadou, inițiate la cele mai multe dintre companiile ce au fost supuse controlului DGAF în cadrul Operațiunii ”Pandora”, dar încă nefinalizate, întrucât se pare că există discuții la nivelul ANAF pentru stabilirea unei abordări unitare în aceste demersuri de control ce implică particularități diferite la contribuabilii controlați.

Modificările legislative aduse în această privință de Legea nr.296/2020 au fost, de asemenea, discutate, mai ales că, din păcate, lasă în continuare multe semne de întrebare în planificarea activităților din domeniu pentru viitor.

În cadrul evenimentului online, au fost menționate și ultimele dezvoltări observate în practica inspecțiilor fiscale din perspectiva TVA și a impozitului pe profit, inclusiv constatările din anumite domenii de activitate (precum cele de tip farmaceutic și cele ale procesatorilor din diferite industrii), în care s-a considerat de către ANAF că sunt incidente regulile sediului fix și, respectiv, ale sediului permanent.

Problema deductibilităților la serviciile intra-grup

De asemenea, a fost abordat subiectul  deductibilităților în cazul serviciilor intra-grup nelipsit din toate inspecțiile fiscale din acest domeniu, precum și cele mai recente evoluții ale inspecțiilor de prețuri de transfer, reliefându-se tehnicile noi de inspecție fiscală observate și constatările efectuate, dar și ultimele dezvoltări din domeniul litigiilor fiscale aferente acestui domeniu și, respectiv, ale practicii Autorității Competente române în procedura amiabilă (MAP).

”Pentru cei interesați am reamintit că mai au timp să utilizeze diferitele facilități puse la dispoziție în cadrul pandemiei, precum anularea obligațiilor fiscale accesorii, așa-zisă ”aministie fiscală”, și eșalonarea simplificată, în condițiile în care efectele lor vor înceta la 31 martie 2021, iar Mirela Calugăreanu, președintele ANAF, a menționat, în timpul conferinței noastre de taxe, că nu s-a discutat încă despre o eventuală prelungire a lor, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2020” a arătat în încheiere Dan Dascălu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *