Search
Duminica 20 Septembrie 2020
  • :
  • :

Noi modificări legislative pentru accelerarea ratei de absorbție a fondurilor europene

fonduri_euroGuvernul României a adoptat în ședința de miercuri, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență. Noul act normativ va modifica actualul cadru legislativ pentru a accelera absorbția fondurilor europene.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvernul României vizează aplicarea mecanismului decontării cererilor de plată pentru toți beneficiarii de fonduri europene care nu dispun de resursele necesare pentru a achita facturile aferente serviciilor, bunurilor sau lucrărilor recepționate și acceptate la plată. În prezent mecanismul decontării cererilor de plată se aplică doar în cazul beneficiarilor publici – primării și agenții de dezvoltare intercomunitară -, care au contractat finanțări prin Programul Operațional Regional.

“Am anunțat că vom extinde aplicarea acestui mecanism și pentru beneficiarii privați, care au nevoie de sprijin. Prin această măsură Guvernul României dovedește din nou că schimbă sistemul pentru ca acesta să lucreze în favoarea beneficiarilor. Extinderea mecanismului decontării cererilor de plată pentru toți beneficiarii, indiferent de programul prin care au contractat finanțarea, este o măsură care va avea efecte extraordinare deoarece va permite implementarea proiectelor într-un ritm mai alert și va asigura accelerarea absorbției fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Actul normativ adoptat prevede ca cererile de plată și documentele justificative aferente acestora care urmează să fie depuse de beneficiari la Organismele Intermediare sau la Autoritatea de Management pentru a beneficia de mecanismul decontării să includă și facturile de avans prevăzute în contractele de achiziții publice aferente proiectelor implementate.

Suplimentar, actul normativ adoptat astăzi de Guvernul României reglementează și includerea Metrorex pe lista beneficiarilor eligibili pentru contractarea de fonduri prin intermediul Programului Operațional Sectorial Transport, ca urmare a introducerii pentru finanțare în cadrul programului a magistralelor 4 și 5 ale metroului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *