Search
Duminica 1 Decembrie 2024
  • :
  • :

Nu putem vorbi despre un mediu fiscal predictibil în România

Otilia-NourescuInterviu cu Otilia Nourescu, Partner, KCG Consulting & Advisory

KCG este una dintre cele mai dinamice companii de consultantă fiscală si audit din România. Cum a evoluat societatea în ultimul an?

KCG a evoluat semnificativ datorită abordării diferențiate orientate asupra fiecărui client în parte. Compania noastră și-a propus să acopere nevoile clienților săi într-o manieră complexă, fiind preocupată de aducerea acelui plus de valoare atât de necesar în perioada pe care o traversăm. Robustețea lucrărilor de consultanță, audit și contabilitate prestate se reflectă în creșterea masivă a portofoliului de clienți în perioada curentă, marea pondere a acestora fiind reprezentată de companii importante pe piața locală, lideri în domeniul construcțiilor și producției de materiale de construcție, dezvoltatori imobiliari sau instituții financiare, dar și giganți de pe piața internațională, activând în industria farmaceutică, IT&C și publicitate.

Care sunt atuurile echipei dumneavoastră?

Aș putea enumera profesionalismul, performanța și pasiunea. Echipa noastră este formată din profesioniști dinamici și entuziaști cu o bogată experiență în consultanță fiscală, audit și contabilitate. Prin acțiuni convergente, obiective și priorități clar stabilite, comunicare consecventă și rapidă, încercăm să imprimăm un anume comportament organizațional caracterizat de performanță. Întâmpinăm provocări noi în fiecare zi, iar pasiunea pentru ceea ce facem este liantul tuturor celorlalți factori care ne inspiră creativitatea și ne dă forța necesară pentru a merge mai departe și a îndeplini adecvat obiectivele asumate.

Accesul permanent la cele mai noi informații legislative, competențele extinse și gândirea inovatoare ale echipei KCG, disponibilitatea de a fi alături de client în orice moment și confidențialitatea absolută au făcut din compania noastră partenerul preferat al clienților noștri în ceea ce privește serviciile financiare.

Cum percepeți atitudinea clienților vis-a-vis de modificările dese ale Codului Fiscal?

Desele modificări aduse Codului Fiscal nu au făcut decât să accentueze incertitudinea în rândul clienților noștri și în general a investitorilor străini. În ciuda faptului că multe dintre aceste schimbări au fost intenționate să încurajeze afacerile, nu putem vorbi despre un mediu fiscal predictibil în România, atât de necesar pentru stabilitatea economică și pentru stimularea investițiilor.

Continua schimbare a legislației fiscale este rezultatul necesității armonizării cu directivele și reglementările Uniunii Europene, dar în același timp și a încercărilor executivului pe de o parte de a suplimenta încasările din impozite și taxe, iar pe de altă parte de a diminua evaziunea fiscală. Pentru cei care aplică însă legea fiscală, desele schimbări sunt o adevărată povară. De aceea, înțelegem cu toții importanța consultantului fiscal nu doar în interpretarea legilor cât și în planificarea și optimizarea fiscală.

Care sunt principalele avantaje de natură fiscală pe care le oferă România investitorilor străini?

În prezent, legislația română prevede o serie de facilități fiscale precum: reportarea pierderii fiscale pe o perioada de 7 ani, amortizarea accelerată, facilități oferite de autoritățile locale, stimularea ocupării forței de muncă și perfectionării profesionale. Alte avantaje fiscale au fost prevăzute pentru stimularea activităților de cercetare-dezvoltare, prin acordarea unor deduceri suplimentare la calculul profitului impozabil în proporție de 20% a cheltuielilor eligibile, cota redusă de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale.

Totuși, clienții noștri nerezidenți sunt contrariați de faptul că deși avem în continuare o forță de muncă ieftină, România este unul dintre statele cu cea mai ridicată fiscalitate în acest domeniu.

Cât de necesară este Legea Holdingului?

Consider deosebit de utilă reglementarea aspectelor de taxare a companiilor de tip holding. Deși părerile colegilor sunt diferite în ceea ce privește necesitatea unei legi care să se adreseze exclusiv holdingului, considerănd că simpla introducere în Codul Fiscal a unor prevederi destinate acestui subiect este suficientă, cu toții suntem de acord asupra oportunității implementării cât mai rapide a unor prevederi clare, orientate către aducerea și păstrarea capitalului în România.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *