Search
Vineri 24 Septembrie 2021
  • :
  • :

Ping pong cu demolarea Cathedral Plaza

Cathedral Plaza trebuie demolată în interes public și pentru protecția Catedralei Sf. Iosif, potrivit deciziei din 23 ianuarie a Curții de Apel Ploiești, care a confirmat sentința civilă ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia, a afirmat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.
“Construcția fără autorizație valabilă îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public – protecția mediului, planurilor urbanistice, ori edificarea imobilului de birouri în imediata vecinătate a celor două monumente istorice de valoare națională și universală afectează protecția acestor lăcașuri de cult”, a spus înaltul prelat romano-catolic, într-o conferință de presă, citând din hotărârea instanței.
El a infirmat declarațiile reprezentanților Building Development potrivit cărora demolarea ar pune în pericol Catedrala Sf. Iosif și a reiterat sprijinul Nunțiului Apostolic în România, Francisco Javier Lozano, al Academiei Române, prin președintele Ionel Haiduc, ca și al Bisericii Ortodoxe Române în demersurile pentru demolarea turnului amintit.
Avocații Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Mugur Popescu și Ofelia Bârsan, au afirmat că orice demersuri ale Millennium Building Development, care ar putea fi făcute inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), vor fi lipsite de succes, chiar CEDO respingând o precedentă solicitare a proprietarilor clădirii.

Demolarea ar costa 5 milioane de euro și ar dura 18 luni

“Demolarea, care ar costa 5.000.000 de euro, ar putea fi făcută într-o perioadă de 12 – 18 luni, estimează proiectantul de structură al clădirii ing. Dragoș Marcu”, a subliniat avocatul Mugur Popescu.
ÎPS Ioan Robu a mai spus că Arhiepiscopia nu va suporta aceste cheltuieli, care trebuie să fie făcute de Millennium Building Development.
“Noi nu pornim astăzi de la ideea că nu ar acționa, ci, dimpotrivă, avem încredere în domnul Sorin Oprescu”, a subliniat arhiepiscopul mitropolit.
Potrivit avocatului Ofelia Bârsan, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi obligat să emită decizia de desființare a Cathedral Plaza și să readucă terenul la destinația anterioară, conform hotărârii instanței.
“Primarul Oprescu, fiind cunoscut ca un om de cuvânt, nu cred că va tergiversa demolarea, cu atât mai mult cu cât a mai cerut, anul trecut, Millennium Building, printr-o înștiințare, să înceapă de bună voie demolarea”, a spus Mugur Popescu.
Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme, și a fost soluționat în favoarea ARCB de Tribunalul Dâmbovița, iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploiești.
Prin decizia irevocabilă din 3 noiembrie 2010 a Curții de Apel Suceava, lucrările la Cathedral Plaza au fost declarate ilegale.
Ulterior, investitorii de la Millenium Building Development au declarat însă că turnul de birouri nu va fi demolat pentru că lucrările au fost definitivate, au deja primii chiriași și clădirea a intrat în circuitul civil.
În ianuarie 2012, Compania Millennium Building a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul deciziei Curții de Apel Suceava care a avut ca efect anularea autorizației de construcție a Cathedral Plaza.
Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunțat în 14 septembrie 2012 în dosarul nr. 42201- 299- 2010, respingând “ca neîntemeiată” acțiunea formulată de reprezentanții lăcașului de cult din vecinătatea Cathedral Plaza împotriva Millennium Building Development. În plus, instanța a obligat reclamanta să plătească pârâtei suma de 10.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Dezvoltatorul susține că turnul nu poate fi demolat

Cathedral Plaza nu poate fi demolată, deoarece decizia pronunțată de către instanța din Târgoviște nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra Cathedral Plaza, întrucât Millennium Building Development nu a fost citată și nu a fost parte în acest proces, susține firma amintită într-un comunicat.
Potrivit comunicatului, reprezentații Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, au confirmat că situația juridică a clădirii rămâne neschimbată, aceasta deținând toate avizele și autorizațiile necesare, fapt ce nu permite inițierea unor acțiuni de demolare.
“Hotărârea instanței din Târgoviște nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să inițieze o procedură de desființare” menționează Millennium Building Development, subliniind că “astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetența Primarului General de a emite astfel de acte”.
Mai mult, decizia pronunțată la Târgoviște nu ar putea produce efecte, în condițiile în care proprietarul clădirii Cathedral Plaza nu a luat parte la judecată.
Potrivit avocatului Robert Roșu de la Țuca, Zbârcea & Asociații, apărătorul Millennium Building Development, “principiul relativității nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entități care nu au luat parte la judecată și nu s-au putut apăra – așa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii”.
Avocatul a amintit că practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat constant instanțele naționale care au dispus măsuri cu privire la un bun fără citarea în instanță a proprietarului bunului și deci o astfel de hotărâre ar reprezenta o vătămare gravă a dreptului la apărare al Millenninium Building Development, în calitate de proprietar.
Reprezentanții Millennium Building Development reamintesc că toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse până în prezent de către instanțele de judecată, firma declarându-se “deschisă unui dialog transparent, respingând orice tentative de inducere în eroare a presei și opiniei publice”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *