Search
Miercuri 24 Aprilie 2019
  • :
  • :

Planul anual de regenerare a pădurilor a fost depășit

Ținta de regenerare a pădurilor din fondul forestier de stat a fost depășită în 2015, fiind acoperite 16.732 de hectare pentru care s-au investit 109.6 milioane lei, precizează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă.

În urma articolelor recente din presă referitoare la Raportul Curții de Conturi privind activitatea Regiei Naționale a Pădurilor pe anul 2015, facem următoarele precizări. Prin Raportul de Control nr. 4719 și Decizia 13/2016, Curtea de Conturi a recomandat efectuarea demersurilor legale, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, pentru identificarea, delimitarea și constituirea unor perimetre de regenerare a terenurilor parcurse cu tăieri unice sau definitive, în pădurile proprietate privată pentru <<circa 500.000 de hectare de pădure neadministrată forestier>>.

Având în vedere că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este administratorul fondului forestier de stat, nu are atribuții în derularea acestei activități și nu deține informații despre suprafețele aflate în altă formă de proprietate decât cea a statului român și neadministrate forestier, s-a adresat autorității publice centrale care răspunde de silvicultură pentru obținerea acestor date și stabilirea unei modalități de aplicare a măsurilor recomandate de auditorii Curții de Conturi a României.

Până în prezent, solicitarea transmisă de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva anul trecut nu a fost soluționată”, se arată în comunicatul citat.

Romsilva menționează faptul că își îndeplinește toate obligațiile legale privind regenerările pădurilor din fondul forestier de stat, “numai în anul 2015, la care face referire Curtea de Conturi, depășindu-și ținta de împădurire, pentru suprafața forestieră administrată, planul anual de regenerare fiind realizat în proporție de 110,6%, adică 16.732 de hectare prin regenerări naturale și artificiale, pentru care s-au investit 109,6 milioane de lei”.

Potrivit sursei citate, Regia nu a înregistrat și nu înregistrează restanțe la Bugetul de Stat, Fondul de Conservare și la Fondul de Mediu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *