Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Puține femei in top management

indexDacă numărul femeilor angajate în sectorul public se ridică la aproximativ 48% din totalul forței de muncă, doar sub 20% din ele ocupă o poziție de top management în ansamblul țărilor G20 – se arată în cel mai recent raport EY, Worldwide Women Public Sector Leaders Index.

În ediția din acest an a raportului – în cadrul căruia se face o clasificare a executivilor seniori ocupând poziții de top în cadrul structurilor guvernamentale federale sau naționale, precum și în sectorul public – se arată că doar în cinci dintre țările G20 femeile ocupă funcții de conducere în sectorul public în proporție de peste o treime. Astfel, Canada (cu 45,9%), Australia (cu 39,2%), Africa de Sud (cu 38,1%), Marea Britanie (cu 36,2%) și Brazilia (cu 33,8%) – ocupă primele poziții în clasament, în condițiile în care Africa de Sud a avansat o poziție situându-se pe locul trei din top. S.U.A. se situează pe locul al șaselea, cu o proporție de 33% de femei ocupând poziții de conducere în sectorul public.

În 2014, dar și în anii care urmează, guvernele vor avea nevoie de inovație mai mult ca oricând. Pe măsură ce datele demografice pe termen lung se schimbă, diversitatea se dovedește drept cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea inovării și a rezolvării creative a problemelor. Guvernele vor necesita grupuri diverse de persoane pentru a-și concepe și implementa diversele politici. Valorificarea talentului femeilor poate aduce o schimbare pozitivă puternică și poate crește probabilitatea obținerii de rezultate mai bune pentru noi toți.

În pofida unei prezențe limitate a femeilor în posturi de conducere, în general, Indexul 2014 prezintă o imagine încurajatoare. În aproape toate țările incluse în studiu, excepție făcând cinci dintre ele, procentul femeilor în posturi de conducere din sectorul public a crescut. În timp ce numărul femeilor reprezentate în sectorul public la nivel global este, în general, mai mare în piețele dezvoltate, numărul acestora în funcții de conducere variază foarte mult în piețele în curs de dezvoltare și emergente. Această situație se datorează parțial un aflux de politici care încurajează acest tip de acțiuni prezente în piețele dezvoltate.

Canada, clasată pe prima poziție în Index, cu un procent de 45,9% de femei – lideri seniori în guvern, are o lungă istorie de măsuri pozitive pentru promovarea grupurilor sub-reprezentate în serviciile publice. Încă de la începutul anilor 1980, au avut loc programe de voluntariat atât în sectorul public cât și privat. În anii 1990, acestea au fost creditate cu forță legislativă în sectorul public iar, mai târziu, au fost integrate în industriile reglementate de guvernul federal.

În 2011, Comisia Europeană a stabilit o nouă strategie pentru a asigura o mai bună reprezentare a femeilor la nivel înalt. Acest lucru a generat deja rezultate impresionante – proporția femeilor în poziții la vârf a crescut de la 20.5% în 2012, la 27.5% în 2013.

 Corelații cu sectorul privat

Indexul ia în considerare și date cu privire la ponderea persoanelor de sex feminin în conducerea organizațiilor din sectorul privat cât și în parlamentul fiecărei țări. Se evidențiază, astfel, o corelație strânsă: țările poziționate în jumătatea superioară a clasamentului din Worldwide Women Public Sector Leaders Index sunt, de obicei, tot pe primele poziții în clasamentele care măsoară prezența femeilor în poziții de conducere în sectorul privat și parlamentele naționale. E de remarcat faptul că Africa de Sud se situează pe primele locuri la fiecare din cele trei categorii, o dovadă a rezultatelor generate de cadrul solid, acțiunile întreprinse și obiectivele sale ferme în domeniul afirmării drepturilor femeii.

Raportul evidențiază, de asemenea, o creștere a discrepanței prezenței femeilor pe diverse poziții ierarhice. Astfel, în ciuda unei reprezentări mai reduse a femeilor în funcții de conducere în diverse structuri guvernamentale, acestea sunt, prin contrapondere, mai bine reprezentate pe pozițiile de entry level și middle management din cadrul sectoarelor publice din respectivele țări. În multe țări, barierele provin din afara sferei guvernamentale propriu-zise.

Elena Badea, Director de Marketing, EY România consideră: „Pentru a se putea înregistra o creștere a reprezentării femeilor în funcții de conducere, este nevoie de o creștere a numărului de femei în posturi de management – atât în interiorul dar și în afara administrației publice. Fără femei în astfel de roluri, care să fie promovate pe baza competențelor lor ca lideri, chiar și cele mai bine concepute politici pentru egalitatea de gen se vor împotmoli”.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *