Search
Vineri 19 August 2022
  • :
  • :

Sandoz preia de la GlaxoSmithKline comercializarea antibioticelor Zinnat, Zinacef și Fortum

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin Sandoz AG intenționează să preia de la GlaxoSmithKline (GSK) activitatea de comercializare a antibioticelor pe bază de cefalosporină.

Sandoz AG Elveția este membră a Grupului Novartis și desfășoară activități în domeniul cercetării, dezvoltării, distribuției și comercializării de produse farmaceutice. În România, Grupul Novartis, prin cele trei divizii ale sale – Novartis Pharma, Novartis Oncology și Sandoz – este o companie farmaceutică de top, cu peste 650 de angajați dedicați susținerii sistemului de sănătate din țară.

GSK este o companie farmaceutică internaţională, cu sediul în Marea Britanie, listată la bursa din Londra, cu o listare secundară la bursa din New York, şi este activă în domeniul cercetării, dezvoltării, distribuției și comercializării de produse farmaceutice.

Activitatea de comercializare ce urmează a fi preluată de către Sandoz AG include mărcile Zinnat, Zinacef și Fortum. Aceste medicamente conţin cefuroximă, substanță care aparţine unui grup de antibiotice denumite cefalosporine, utilizate pentru a omorî bacteriile sau „germenii” care determină apariţia infecţiilor.

În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei nr. 21/1996, această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de Concurență va evalua operațiunea în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere, se precizează într-un comunicat publicat de instituție pe site-ul propriu. Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal. În calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei, instituţia pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale, dar şi a celor comunitare de concurenţă. Consiliului Concurenţei îi revine şi rolul de a reprezenta România în relaţiile cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale de profil; de asemenea, este responsabil de relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, potrivit prevederilor relevante din legislaţia europeană, şi cooperează cu alte autorităţi de concurenţă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *