Search
Sambata 21 Mai 2022
  • :
  • :

Spălarea banilor: Simplificări la raportarea tranzacțiilor suspecte

O inițiativă comună a mediului de afaceri și Guvernului are ca scop creșterea transparenței în ce privește prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și simplificarea obligațiilor pentru raportorii tranzacțiilor suspecte.

Reprezentanții Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR) au susținut recent o întâlnire cu oficialii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Gheorghe Ialomițianu, președinte ULPR

În cadrul evenimentului, Valentina Saygo, secretar de stat, Gheorghe Ialomițianu, președinte al UPLR, reprezentanți ai profesiilor liberale, ai sistemului bancar și ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-au reunit pentru a pune la punct elementele esenţiale pentru stabilirea colaborării în sprijinul aplicării Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

“Astfel, în cadrul întâlnirii  a fost decisă constituirea unui grup de lucru operațional pentru simplificarea obligațiilor care le revin profesioniștilor liberali, în calitate de raportori ai tranzacțiilor suspecte”, informează un comunicat transmis de UPLR.

În acest sens, discuțiile au relevat faptul că este absolut necesară transparența din partea ambelor părți, atât  a mediului de afaceri cât și a administrației publice pentru implementarea programului național de digitalizare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, instituțiile ar trebui să colaboreze cu mediul privat prin punerea la dispoziția operatorilor economici a tuturor informațiilor în format digital. Astfel, ar facilita întocmirea situațiilor financiare în baza informațiilor pe care le dețin instituțiile publice.

De asemenea, la sugestia lui Gheorghe Ialomițianu, au fost stabilite întâlniri lunare ale reprezentanților Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului  cu cei ai profesiilor liberale, a căror expertiză poate susţine activitatea guvernului pentru implementarea de politici financiare în economie şi pentru reducerea birocraţiei în administraţia publică.

Legea 129/2019 instituie cadrul naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului, care include, fără a se limita la acestea, următoarele categorii de autorităţi şi instituţii:

* organele de urmărire penală;

* autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii de reglementare, informare şi control în domeniu, precum unitatea de informaţii financiare a României, autorităţi cu atribuţii de control financiar/fiscal sau autorităţi cu atribuţii de control fiscal, autoritatea vamală;

* organe de stat specializate în activitatea de informaţii;

* autorităţi administrative autonome şi instituţii cu rol de reglementare şi supraveghere sectorială şi control al entităţilor raportoare, precum Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *