Search
Duminica 15 Septembrie 2019
  • :
  • :

Suntem alternativa la plățile statului pentru punctele ANRP, nu substitutul lor

Interviu cu Ovidiu Fer, Reprezentant Alpha Quest

Statul va face în acest an primele plăţi în baza punctelor de despăgubire emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăţilor. O tranşă anuală  este în limita a 20% din valoarea totală a punctelor deţinute. Despăgubirea eşalonată într-o perioadă  lungă de timp îndreaptă unii deţinători către vânzarea anticipată a punctelor, care are avantajul unei plăţi pe loc.

Despre evoluţia pieţei am discutat cu Ovidiu Fer, reprezentanul Alpha Quest, cel mai activ cumpărător instituțional de puncte.

De la început aţi ţinut să vă diferenţiaţi de ceilalţi jucători din piaţa punctelor de despăgubire, de intermediari.

Nu încercăm să fim diferiţi, suntem diferiţi. Suntem exclusiv cumpărători, nu intermediem; nu avem intenţia de a vinde, toate achiziţiile sunt făcute ca investiţie pe termen lung, nu pentru a marca un profit rapid. Structura organizatorică a Alpha Quest, experienţa reprezentanţilor săi, capacitatea financiară a fondului, toate acestea ne plasează într-o categorie diferită. Suntem un fond de investiţii care acţionează  după reguli bine definite.

Cine sunt investitorii din Alpha Quest și care este orizontul investițional?  

Fondul Alpha Quest este un SICAV maltez, condus și administrat de persoane cu o mare experiență în piețele finaciare. Investitorii sunt atât persoane fizice, cât și instituții, care au o bogată experiență în a investi în regiune și mă bucur că am reușit să atragem o bună parte din bani în economia românească. Punctele sunt doar una din investiții însă au fost si vor mai fi și multe altele în special pe zona pieței de capital dar și de tip Private equity/Venture Capital.

Cât de vastă este această experiență?

Eu personal am lucrat șase ani pentru Wood& Company, cea mai mare bancă de investiții din Europa Centrală și de Est si unul dintre principalii brokeri din Romania, unde am acoperit mai multe sectoare:bancar, utilităţi, farmaceutic. Experiența unui MBA la Insead  (votat cel mai bun din lume de către Financial Times în 2016 şi 2017) m-a ajutat să îmi dezvolt latura antreprenorială.

În cadrul Wood&Co am structurat și listat la Viena un produs warrant cu suport în acțiuni Fondul Proprietatea, care a dus la transparentizarea și accelerea tranzacționarii la Bursa de Valori București.

Consultanța Alpha Quest este asigurată de Vlad Neacșu, care și câștigat experiența pe piața de capital la Raiffeisen Capital& Investment, unul dintre cei mai mari brokeri din acţiuni din România. A făcut parte din Consiliile de Administraţie ale mai multor companii importante, precum Transgaz, Impact sau Primcom.

În zona de gestionare a investiţiilor  trebuie menţionaţi cei şase ani petrecuţi de Vlad la Allianz Ţiriac Pensii Private, în poziţia de manager de portofoliu. Experiența investitorilor este însă la fel de prețioasă pentru ca au trecut prin procese similare de restituire în anii ’90.

Oferta publică Alpha Quest a expirat la sfârșitul lunii aprilie. Este finalul achiziţiei de puncte ANRP?

În niciun caz. Oferta a avut rostul de a a arăta deținătorilor de puncte că există investitori instituționali  care acționează în mod transparent, cu un preț  anunțat, nenegociabil. Și noi credem că și-a atins scopul. În continuare vom face achiziții. Chiar și dimensiunea ofertei noastre, de 200 de milioane de lei, arată ca investim pe termen lung. Anterior ofertei am preluat 150 de milioane de puncte, vom cumpăra și în anii următori pentru că procesul de restituire din România va mai dura câțiva ani iar noi vom fi in piata pe intreg acest parcurs.

Din acest an punctele  pot fi covertite în numerar solicitat statului, în tranșe de cel mult 20% pe an. Deja au fost emise câteva sute de titluri de către ANRP. Nu se reduce baza de clienți potențiali pentru dumneavoastră?

Deloc. Chiar și deținătorii care au obținut un titlu de plată pentru 20% din puncte, își pot valorifica în continuare portofoliul. Trebuie să solicite un nou certificat care să ateste noul număr de puncte rămase și acestea se pot tranzacționa în același mod simplu.

Prin urmare, conversia parțială nu schimbă cu absolut nimic situația și chiar putem spune că baza de potențiali clienți nu  scade, ci se lărgește, deoarece ANRP emite în continuare puncte în ritm accelerat.  Echipa actuală a autorității face mari eforturi pentru a repara greșelile trecutului și e de apreciat munca depusă. 

Deținătorii de puncte trebuie însă să fie și ei activi, să aleagă o opțiune de valorificare: cer statului o tranşă sau acceptă o ofertă precum a noastră. Nu trebuie să aştepte.

Poate aşteaptă licitaţiile pentru imobile şi terenuri (…) Legea prevede această variantă, ba chiar era cea încurajată atunci când actul normativ a fost elaborat.

Dați-mi voie să mă declar pesimist când vine vorba de licitații. Trebuiau organizate de la începutul anului trecut; mai multe termene au fost prorogate, iar multe proceduri preliminare sunt încă departe de a fi finalizate. Avem toate ingredientele unui  potențial eșec și personal cred că într-acolo ne îndreptăm cu licitațiile. Pentru noi, licitațiile pentru active imobiliare ale statului nu au fost o opțiune în niciun moment, dar au fost deținători care le așteptau. Ar trebui să se reorienteze. Și să o facă repede.

În această situație întreaga sarcină pentru despăgubirea prin puncte va pica asupra bugetului.  Poate duce o asemenea sarcină?

Trebuie. Punctele sunt o creanță asupra statului român și reprezintă plăți asumate.  Orizontul de timp în care statul se va achita de aceste obligații este o necunoscută si nu sunt excluse probleme în viitor. Dar în final statul se va achita de datorie. Desigur, o evoluție de acest fel poate să dea peste cap planurile unor oameni. Și acestora noi le oferim posibilitatea de a-și valorifica punctele. Noi suntem alternativa la plățile stat, nu ne substituim statului.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *