Search
Vineri 21 Ianuarie 2022
  • :
  • :

Cea mai mare companie de transport public din România, achitată într-un proces de 2 mil. lei

Cea mai mare societate de transport public din România a fost achitată, într-un dosar ce are ca obiect săvârșirea unei infracțiuni din domeniul sănătății și securității în muncă și a unei infracțiuni de ucidere din culpă, informează un comunicat transmis de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP).

„Satisfacția este cu atât mai mare cu cât soluția pronunțată de instanța de apel vine după pronunțarea unei soluții de achitare de către instanța de fond, tezele apărării fiind preluate și de către instanța de apel”, a declarat George Avram, senior associate în cadrul echipei de drept penal a ZRVP.

„Pe lângă pledoariile noastre, au contribuit decisiv întrebările pe care le-am adresat cu ocazia audierii angajaților Inspectoratului Teritorial de Muncă, aceștia confirmând în fața instanțelor de judecată că persoana juridică avea implementate proceduri interne și asigura un instructaj periodic în domeniul sănătății și securității în muncă, iar echipamentele erau în stare optimă de funcționare, demontând astfel acuzațiile procurorilor și susținerile părților civile”, a mai spus George Avram.

Curtea de Apel București a respins apelurile formulate în cauză de procuror și de părțile civile, menținând atât soluția de achitare obținută în primă instanță de echipa de drept penal a ZRVP anul trecut, cât și soluția de respingere a solicitărilor privind acordarea de daune materiale și morale, formulate de părțile civile, acestea ridicându-se la peste 2.000.000 lei.

În ultimii ani s-a intensificat practica organelor de urmărire penală de a dispune trimiterea în judecată a persoanelor juridice cu scopul evident de a se asigura recuperarea daunelor materiale și morale solicitate de părțile civile în cazul unor accidente la locul de muncă ce au condus la decesul angajatului. Această practică conturată la nivelul parchetelor reliefează, pe lângă importanța existenței unor mecanisme interne de prevenție la nivelul persoanei juridice, necesitatea verificării constante a caracterului efectiv al acestor măsuri. Contribuția avocaților specializați în domeniul dreptului penal este esențială pentru stabilirea și implementarea strategiei în domeniul sănătății și securității în muncă la nivelul societății, pentru a se evita atragerea răspunderii penale a persoanei juridice sau a organelor de conducere a acesteia în cazul unor accidente de muncă.

Doru Cosmin Ursu, managing associate la ZRVP

Dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a avocaților penaliști din cadrul ZRVP aflându-se peste 140 de dosare în care avocații reprezintă atât persoane juridice din segmentul large corporate, cât și persoane fizice cu cetățenie română sau străină. Echipa de drept penal s-a implicat și a obținut rezultate favorabile și în spețe referitoare la instituții publice, dosarele fiind instrumentate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) oferă servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 63 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *