Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

20 de case din centrul istoric al Roșiei Montane au fost restaurate

Primaria-Veche-Rosia-MontanPrimele 20 de case din centrul istoric al comunei Roșia Montană au fost restaurate de Roșia Montană Gold Corporation, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local – printre ele, clădirea vechii primării, cu o istorie de peste 100 de ani.

“Unul din obiectivele noastre importante, în contextul unui proiect minier responsabil, la standarde mondiale, este să contribuim la transformarea Roșiei Montane într-o reală atracție turistică, prin amenajări gândite în acest scop, în parteneriat cu autoritățile locale”, declară Adrian Gligor, Vicepreședinte Patrimoniu și Dezvoltare Durabilă, RMGC. “ Avem exemple extraordinare în Europa și în lume, din care ne inspirăm – localități miniere care au devenit adevărate atracții turistice, cum ar fi Erzberg (Austria), Lewarde (Franța), Waihi (Noua Zeelandă), localități miniere care au zeci de mii de turiști pe an, datorită investițiilor private, din proiecte miniere. Dorim ca și Roșia Montană să se alăture acestui grup de localități de elită și am demonstrat, prin ceea ce am făcut și facem, că ne respectăm angajamentele”, adaugă Adrian Gligor. În ultimii ani, 20 de clădiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 clădiri s-au finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania minieră a efectuat lucrări de mentenanță și intervenții de urgență la peste 160 de case. Prima clădire complet restaurată din Roșia Montană a fost inaugurată în februarie 2010. Casa de la numărul 325 din Piața Veche găzduiește acum expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, unde turiștii pot afla informații despre istoria de 2.000 de ani a localității și pot înțelege ce înseamnă mineritul modern.

Lucrările la primărie au început în 2011

În cursul anului 2011, RMGC a demarat lucrările de restaurare pentru două clădiri emblematice din Roșia Montană, vechea școală și vechea primărie, investiții realizate în parteneriat cu Primăria Roșia Montană, care vor contribui la susținerea turismului local. Lucrările la vechea primărie au început în iulie 2011 și au fost recent finalizate: clădirea a fost reabilitată și mansardată, grupurile sanitare au fost echipate, iar terenul din jurul imobilului a fost amenajat. Edificiul, construit în 1899 și aflat în stare avansată de degradare în momentul începerii procesului de restaurare demarat de RMGC, va fi redat circuitului public, urmând să găzduiască un hotel.

Viitorul hotel își va putea deschide porțile în curând, la finalul unei investiții suplimentare în mobilarea și dotarea spațiului. La rândul său, vechea școală a comunei – care a funcționat între 1905 și 2005 – a intrat în proces de reabilitare în noiembrie 2011, interval în care structura clădirii a fost in totalitate consolidată, iar acoperișul și interioarele au fost refăcute în întregime. Lucrările vor continua cu finisajele exterioare și reabilitarea tâmplăriei existente. De asemenea, vor urma lucrări de compartimentare, de montare a instalațiilor, tâmplăriei interioare, lucrări de finisaj interior/exterior, echipare, mobilare, precum și lucrări de amenajare exterioară a parcelei. Odată restaurată, clădirea va fi redată circuitului public ca hotel. „Startul proiectului minier va permite continuarea investițiilor în reabilitarea centrului istoric și în construirea infrastructurii turistice.

În total, peste 300 clădiri urmează să intre în programul de restaurare. Aceasta va fi atât o bază de dezvoltare a economiei locale, cât și un semn de prețuire pentru patrimoniul cultural al Roșiei Montane, strâns legat de activitatea minieră”, precizează Vicepreședintele de Patrimoniu și Dezvoltare Durabilă al RMGC. Până în prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea și restaurarea patrimoniului local și va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a patrimoniului din Roșia Montană.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *