Search
Sambata 19 Septembrie 2020
  • :
  • :

Anuța Stan, Director General, FairValue Consulting: În activitatea de evaluare contează foarte mult raționamentul profesional, care nu poate fi generat de un computer

Interviu cu Anuța Stan, Director General, FairValue Consulting

În activitatea de evaluare contează foarte mult raționamentul profesional,

care nu poate fi generat de un computer

În curând veți aniversa 15 ani de la înființarea companiei dumneavostră, una dintre cele mai mari de pe piața evaluării din România. Care sunt principalele repere în activitatea dumneavoastră? Ce înseamnă echipa FairValue şi care sunt principalele arii de expertiză pe care le acoperiți?

Reperele noastre au fost și sunt în continuare pregătirea profesională temeinică a membrilor echipei și menținerea unei calități ridicate a serviciilor de evaluare prestate. Clienții noștri sunt conștienți de faptul că o evaluare realizată corect îi ajută în activitatea curentă a companiei și le oferă siguranța unor situații financiare corelate cu realitatea economică.

Echipa FairValue este formată din peste 60 de evaluatori, majoritatea cu experiență de peste 10 ani în profesia de evaluare. 11 dintre evaluatori au calitatea de Membru Acreditat ANEVAR, o recunoaștere a nivelului avansat de pregătire profesională, obținută în urma unui examen complex. De asemenea, cei 11 evaluatori seniori sunt specializați în verificarea rapoartelor de evaluare realizate de alți colegi evaluatori autorizați.

Evaluatorii FairValue realizează rapoarte de evaluare pentru proprietăți imobiliare, mașini și echipamente tehnologice, acțiuni ale întreprinderilor cotate și necotate la bursă, precum și rapoarte de verificare a evaluărilor.

 

Ce a stat la baza performanțelor FairValue Consulting?

Compania noastră a performat constant în primul rând datorită membrilor echipei, evaluatori cu experiență și, nu în ultimul rând, oameni cu caracter, profesioniști desăvârșiți. Astfel, clienții au încredere în serviciile noastre și acum, după aproape 15 ani de la fondarea FairValue.

De asemenea, a contat foarte mult și obiectivitatea care a caracterizat activitatea noastră, pentru că evaluarea își atinge scopul doar dacă avem un raționament nepărtinitor și dacă suntem independenți față de părțile implicate într-o misiune de evaluare.

Contează foarte mult și faptul că suntem o echipă adevărată, de peste 60 de evaluatori, care lucrează împreună pentru a asigura servicii de calitate clienților din întreaga țară.

 

Cum a modificat tehnologia modul de lucru al evaluatorilor români?

Tehnologia a avut și are un impact important asupra activității evaluatorilor. La începuturile profesiei nu existau așa multe instrumente de lucru ca în prezent. Am văzut chiar rapoarte de evaluare redactate la mașina de scris, cu fotografii developate și lipite pe hârtie. Astăzi avem software de editare și de calcul, aparate foto digitale, posibilitatea de a identifica și vizualiza o proprietate cu ajutorul sateliților și a hărților online și multe alte instrumente digitale utile evaluatorilor. FairValue a implementat un sistem informatic performant care poate genera automat un raport de evaluare pe baza informațiilor despre proprietate colectate de către evaluatori cu ajutorul unei aplicații mobile instalate pe o tabletă, reducând foarte mult efortul depus pentru realizarea unui raport de evaluare.

Tehnologia ne poate fi foarte utilă, însă este foarte important să știm să profităm de instrumentele acesteia. Trebuie să ne folosim de tehnologie, nu să ne lăsăm acaparați și înlocuiți de aceasta, pentru că în activitatea de evaluare contează foarte mult raționamentul profesional, care nu poate fi generat de un computer.

 

Care sunt sectoarele (bancar, industrial, sectorul imobiliar, evaluarea în vederea impozitării, afaceri – pentru M&A, etc.) cu cel mai mare potential de creștere pentru evaluatori, ținând cont de experiența statelor dezvoltate?

Evaluarea pentru garantarea creditelor ocupă un loc important în activitatea evaluatorilor și, după părerea mea, va fi și în următorii ani o sursă de venituri deloc de neglijat.

Evaluarea pentru impozitarea clădirilor a avut un impact pozitiv începând cu 2016, odată cu modificarea prevederilor legale. Acest tip de evaluare depinde însă foarte mult de modificările Codului Fiscal și este dificil de previzionat un trend pe termen mediu și lung.

Evaluarea patrimoniului societăților aflate în dificultate este foarte importantă în procedura de insolvență. Rolul important al evaluatorului este deja bine cunoscut în această procedură legală, iar trendul solicitărilor pentru acest tip de evaluare depinde foarte mult de mediul economic, deoarece o situație precară a economiei naționale conduce de regulă la o creștere a numărului societăților care intră în procedura insolvenței.

Există un potențial de creștere în cazul evaluărilor afacerilor, fie acestea de mari sau mici dimensiuni. Antreprenorii din România încep să realizeze că valoarea afacerii lor nu este generată doar de activele fixe de tipul clădirilor și echipamentelor tehnologice, ci și de activele intangibile existente în acea afacere, cum sunt mărcile înregistrate, patentele, brevetele, sistemele informatice sau forța de muncă, active care pot fi evaluate individual sau în urma evaluării întregii afaceri. Evaluarea de business este utilă la vânzarea unui pachet de acțiuni sau părți sociale, la listarea la bursa de valori sau la delistare, precum și la realizarea unui plan de continuitate a afacerii.

Cu o experiență de aproape 15 ani, suntem pregătiți să oferim servicii de consultanță în evaluare pentru toate tipurile de bunuri, iar sloganul “singura evaluare care ajută cu adevărat clientul este evaluarea făcută corect” este călăuza noastră.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *