Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Coface: România va avea, în acest an, o creștere economică de 2,1%

crestere-economicaEconomia României va crește în acest an cu  2,1%, pe fondul creșterii mai lente a exporturilor, a revenirii ușoare a consumului și a anui an agricol mai puțin bun ca anul trecut apreciază Coface. Cursul valutar mediu va fi de 4,55 lei un euro și va varia într-o marjă mică, dacă nu vor fi derapaje politice sau se va modifica brusc politica monetară a FED. Inflația anuală va fi de 3-3,5%, pentru că va crește din trimestrul II și pe fondul aplicării unor noi accize pe combustibil.

În 2013 creșterea economică a Romaniei  a fost de 2,5%, din care agricultura a contribuit la plus cu un procent. Exporturile au crescut anul trecut cu 12% față de anul precedent, producția industrială cu 6%, iar agricultura cu 25%.

“Anul 2013 confirma tendința de accelerare a creșterii economice. Astfel, aș putea sublinia contribuția importantă a agriculturii în creșterea economică, un aport dificil de estimat în evoluția economica din 2014. Pentru anul curent, apreciem o majorare de 2,1% a PIB, ca urmate a temperării exporturilor și o creștere graduală, dar greoaie, a consumului. Considerăm că provocarile Romaniei in 2014 vor fi legate de sectorul bancar, afectat de o rata a creditelor neperformante în creștere, precum și un număr record de insolvențe în 2013, în rândul companiilor mari și medii, fapt care va afecta și în acest an mediul privat si va impiedica dezvoltarea economică a României la adevaratul potențial”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.
Ratacreditelor neperformante este în urcare și a ajuns la 21,6% în septembrie 2013, cea mai ridicată din regiune, cu excepția Greciei.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *