Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Directorii generali ai companiilor din România sunt optimiști

Directorii generali din România sunt optimiști cu privire la perspectivele de creștere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre aceștia declarându-se încrezători în creșterea acestora în următoarele 12 luni, iar dintre aceștia 39% sunt foarte încrezători. Pe termen mai lung, 96% dintre directorii generali participanți la sondaj cred în majorarea veniturilor companiilor lor în următorii 3 ani, iar 49% sunt foarte încrezători. Aceste tendințe sunt similare celor înregistrate la nivel global.

La nivel global, de două ori mai mulți directori generali decât anul trecut mizează pe o îmbunătățire a situației economiei mondiale în următoarele 12 luni, iar 39% dintre aceștia declară că sunt foarte încrezători în creșterea veniturilor companiilor lor în 2014, potrivit concluziilor celei de-a 17 ediții a raportului PwC Global CEO Survey.

Procentul directorilor generali care mizează pe o îmbunătățire a situației economiei globale în următoarele 12 luni a crescut la 44%, față de doar 18% anul trecut. De asemenea, numai 7% dintre respondenți văd o deteriorare a situației economice globale în acest an, față de 28% în 2013.

viugDirectorii generali din Europa Centrală și de Est sunt mai puțin încrezători, doar 26% mizând pe îmbunătățirea situației economice globale. Directorii generali din România fac însă excepție de la tendințele regionale, 45% dintre aceștia cred că situația economiei globale se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, în comparație cu 13% anul trecut.

„Sondajele care măsoară așteptările jucătorilor din piață sunt foarte bune semnale ale tendințelor economice. Creșterea semnificativă a numărului directorilor generali încrezători în perspectivele de creștere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea într-un nou ciclu de creștere a economiei globale, care probabil că va dura mai mult timp (de obicei ciclurile de expansiune sunt mai lungi decât cele de recesiune), însă ritmul acestei creșteri ar putea fi unul lent. De exemplu, în Statele Unite, înainte de instalarea recesiunii în decembrie 2007, economia a crescut timp de 16 ani continuu (din 1991), cu singura excepție a două trimestre din 2001, ca urmare a atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că viitorul ciclu de creștere va fi la fel de lung”, a declarat Vasile Iuga (foto), Country Managing Partner, PwC Romania.

În România, 47% dintre directorii generali văd oportunități de creștere venind din inovația în materie de produse și servicii, iar 24% dintre aceștia din extindere pe piețele unde deja activează. Când au fost întrebați în privința piețele externe cele mai importante pentru creșterea companiilor lor în următoarele 12 luni, 27% dintre directorii generali din România s-au referit la Germania, iar 18% la Rusia.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *