Search
Duminica 24 Septembrie 2023
  • :
  • :

ING Bank: Întreprinderile mici iau peste jumătate din fondurile alocate prin IMM Invest

ING Bank a primit anul trecut 7.500 de cereri de finanțare prin programul IMM Invest și a aprobat împrumuturi de peste 1 miliard de lei, după ce banca a obținut triplarea plafonului de garantare în luna august, pe fondul volumului ridicat de credite aprobate. Pentru 2021, ING are alocat până acum un plafon de 1,1 miliard de lei, în cadrul programului.

54% din fonduri au fost alocate în 2020 întreprinderilor mici, urmate de microîntreprinderi (29%) și întreprinderi mijlocii (17%). Aproape jumătate dintre companiile finanțate sunt microîntreprinderi (până în nouă salariați), urmate de întreprinderi mici (până în 50 de salariați) și întreprinderile mijlocii (până în 250 de salariați).

În ceea ce privește valoarea medie a finanțărilor acordate pe categoria de companie, microîntreprinderile au solicitat, în medie, aproximativ 370.000 de lei, în timp ce întreprinderile mici au solicitat aproximativ 750.000 de lei, iar întreprinderile mijlocii 1.800.000 de lei. Totodată, pe parcursul ultimelor trei luni din 2020, timpul de aprobare la FNGCIMM s-a îmbunătățit considerabil, ajungând la un timp mediu de sub 10 zile calendaristice.

În urma publicării normelor de implementare ale programului IMM Invest pentru 2021, ING Bank România anunță că va continua să sprijine mediul de afaceri din România, prin acordarea de finanțări în cadrul programului, indiferent dacă firmele sunt clienți ING sau nu la momentul depunerii cererii.

Conform datelor companiilor finanțate de către ING Bank România în cadrul IMM Invest în 2020, județele cu cea mai mare absorbție de fonduri sunt București, Argeș și Sibiu. Acestea împreună echivalează cu aproximativ 30% din valoarea totală a creditelor acordate. În ceea ce privește domeniile în care activează antreprenorii finanțați, comerțul, industria prelucrătoare și construcțiile s-au plasat pe primele trei locuri.

IMM Invest este un exemplu de bună practică atunci când vorbim de parteneriatul privat-public și nevoia de a lucra împreună într-un context economic incert. Credem că prin rezultatele obținute, și anume că majoritatea companiilor sprijinite sunt micro sau mici, scopul programului a fost atins. Deoarece am finanțat companiile care au avut cu adevărat nevoie de sprijin, cu putere de negociere comercială redusă și  cu acces limitat la resurse financiare. Salutăm decizia Guvernului de a relua programul și suntem pregătiți să oferim sprijin în continuare mediului de afaceri din România. Începând chiar cu cei aproape 500 de antreprenori care deja ne-au trimis cereri de la începutul anului.

Mihaela Oțel, Head of Financing products, Business Banking, ING Bank România

Pașii necesari pentru obținerea unui credit prin IMM Invest și condițiile de acceptare rămân aceleași ca și anul trecut. În schimb, se modifică perioada de timp pentru verificările necesare și intră noi categorii de companii și industrii. Astfel, programul se adresează acum și întreprinderilor mici, cu capitalizare de piață medie: 250-500 angajați și cifră de afaceri mai mică de 100 de milioane de euro sau un bilanț anual care nu depășește 86 de milioane de euro.  Valoarea cumulată a creditelor acordate unei astfel de întreprinderi nu poate depăși 10 milioane de lei, din care pentru capital de lucru se acordă maximum cinci milioane de lei și pentru investiții maximum 10 milioane de lei. De asemenea, au fost adăugate noi industrii pe lista celor eligibile pentru finanțare în program, de exemplu producția de băuturi alcoolice.

Pentru anul 2021, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul programului IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *