Search
Marti 14 Iulie 2020
  • :
  • :

Interviu cu Alina Armeanu, Avocat Partener, „ARMEANU & PARTNERS – Cabinete grupate de avocați” – Arbitrajul este prea puțin utilizat în România”

Interviu cu Alina Armeanu, Avocat Partener, „ARMEANU & PARTNERS – Cabinete grupate de avocați”

Arbitrajul este prea puțin utilizat în România

 

Ați intrat în avocatură în anul 2004, făcând parte din Baroul Constanța. Cât de mult au contat sfaturile unchiului dumneavoastră, domnul avocat Apostol Armeanu, care este unul dintre cei mai buni penaliști din Constanța?

Perioada de stagiatură alături de domnul avocat Apostol Armeanu m-a format ca avocat și nu numai. Am învățat de la acesta care este adevăratul sens al profesiei de avocat, al eticii profesionale și al respectului față de clienți cât și față de toți cei implicați în actul de justiție.

Sunteți Partener Fondator al „ARMEANU & PARTNERS – lawyers HUB”. Cum este organizată această entitate? Care sunt valorile sale?

ARMEANU & PARTNERS – lawyers HUB este o entitate organizată ca și Cabinete grupate de avocați, la acest moment activând în conlucrare profesională trei cabinete partenere. Fiecare dintre avocații parteneri este specializat pe anumite ramuri de drept, acoperind în acest fel o paletă largă de servicii juridice pe care le oferim clienților noștri. Din echipa noastră mai fac parte doi avocați colaboratori și un avocat stagiar.

Relația cu clienții noștri se fundamentează pe încredere, comunicare, acuratețe și profesionalism. Acestea sunt valorile care ne ajută să înțelegem nevoile clienților noștri și să găsim cele mai bune soluții pentru rezolvarea situațiilor juridice în care aceștia sunt implicați. Consider că cea mai bună soluție juridică va fi întotdeauna aceea care este croită pe nevoile clientului.

Totodată, în cei 16 ani de practică a profesiei de avocat, am învățat că munca în echipă și comunicarea sunt doi aliați fundamentali, fără de care clienții noștri nu ar putea să depășească impedimentele pe care le întâmpină. De aceea, atunci când avocatul și clientul fac împreună o echipă întemeiată pe încredere și comunicare, vor fi cu siguranță învingători.

V-ați specializat în litigii și arbitraj. Ați avut prilejul să vedeți cum sunt organizate o serie de instanțe la nivel național și regional. Cum apreciaţi calitatea actului de Justiţie în 2020? 

Consider că orice evoluție, indiferent de domeniu, presupune parcurgerea mai multor etape în care se regăsesc atât părți bune, inovatoare dar și mai puțin bune. În cei 16 ani de practică a profesiei de avocat, am avut ocazia să mă bucur de îmbunătățirea sistemului judiciar pe mai multe planuri, cum ar fi de exemplu facilitarea accesului online atât pentru studiul și verificarea dosarelor cât și pentru depunerea de cereri sau înscrisuri, diminuarea actelor de corupție, ș.a. Pe de altă parte însă, am observat că anumite aspecte au rămas în continuare neschimbate (limitarea răspunderii magistraților, nerespectarea de unii magistrați a codului de etică profesională, întârzierea în redactarea hotărârilor judecătorești, ș.a.).

Anul 2020 a debutat din păcate cu protestul magistraților și a continuat apoi cu perioada stării de urgență, motiv pentru care clienții au avut de suferit întrucât litigiile care nu s-au considerat a fi urgente au fost amânate/suspendate, cauzând astfel prelungirea duratei de soluționare a acestora cu cel puțin 6 luni. Perioada stării de urgență a avut însă și părțile ei bune întrucât am învățat cu toții că soluțiile au fost întotdeauna la îndemâna noastră, fiind nevoie doar de un simplu „click” pentru a le pune în aplicare. Astfel, se evită în acest mod acele aglomerări infernale la prima oră a deschiderii ședințelor de judecată, se câștigă timp prin facilitarea comunicării în mediul online, se descoperă chiar și o latură mai umană a factorilor implicați în actul de justiție.

Sunt multe instanțe care nu stau bine cu echipamentele IT&C și care duc lipsă de personal și de experți judiciari. În ce mod contribuie aceste neajunsuri la finalizarea cu întârziere a proceselor?

Evident că astfel de neajunsuri conduc la întârzierea proceselor. Lipsa de personal coroborat cu numărul foarte mare de dosare pot conduce fie la necunoașterea dosarelor de către magistrați, la imposibilitatea redactării hotărârilor judecătorești în termenul prevăzut de lege și chiar la amânarea inutilă a dosarelor. Numărul limitat al experților judiciari generează implicit amânarea continuă a cauzelor pentru lipsa rapoartelor de expertiză.

Evident că există soluții pentru rezolvarea tuturor acestor situații: o mai bună colaborare și comunicare a magistraților cu avocații ce reprezintă părțile implicate în dosare, o mai bună organizare a ședințelor de judecată cât și a timpului alocat pentru redactarea hotărârilor (unii magistrați solicită depunerea actelor de procedură și în format „word” tocmai pentru a facilita redactarea mai rapidă), desemnarea unor anumiți experți judiciari despre care părțile cunosc că sunt prompți în efectuarea expertizelor sau chiar numirea unor experți din localități limitrofe în funcție de disponibilitatea acestora.

În plus, trebuie să ținem cont de faptul că activitatea instanţelor este finanţată de la bugetul de stat iar Curţile de Apel au ca și atribuție elaborarea proiectelor de buget anual pentru instanţele din circumscripţiile lor. În acest context, este evident că revine în sarcina acestora să introducă în proiectele de buget anual și necesarul de echipamente, personal auxiliar și alte elemente care sunt necesare pentru o bună înfăptuire a actului de justiție. În final, decizia privitoare la numărul maxim de posturi pentru instanţe aparține Guvernului, în baza propunerii ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție și a instanțelor militare, unde sunt implicați și alți factori în luarea deciziilor).

 

Aveți un Master în Arbitraj Internațional. Cum vedeți evoluția acestei metode alternative de soluționare a litigiilor în țara noastră?

Eu personal militez pentru soluționarea litigiilor pe calea arbitrajului (în ramurile de drept în care legea permite desigur o astfel de posibilitate) și îmi îndrum deseori clienții pentru alegerea acestei forme alternative de soluționare a litigiilor, mai ales în raporturile de business cu elemente de extraneitate. Din păcate însă, arbitrajul în România nu a atins încă potențialul său maxim de valorificare întrucât nu este încă atât de cunoscut în mediul afacerilor. Deși reprezintă o alternativă mai avantajoasă a soluționării disputelor (rezolvarea litigiului într-un timp mult mai scurt, posibilitatea de a alege arbitrul dorit, caracterul privat al dezbaterilor, obținerea sentinței arbitrale care are același efect juridic ca și o hotărâre judecătorească), arbitrajul este prea puțin utilizat în România.

Dreptul societar este un alt domeniu unde v-ați profilat. Asistați companii care investesc sau au contracte în România. Totodată, aveți colaborări strânse cu societăți de avocatură din Emiratele Arabe Unite, China și Egipt. Cum este privită România de către investitorii străini și de către avocații acestora?

Am constatat cu mare bucurie faptul că investitorii străini sunt interesați să-și extindă business-ul pe teritoriul României, în diferite domenii de activitate precum imobiliare, gaze și petrol, turism, ș.a. România reprezintă pentru ei o poartă de lansare în Uniunea Europeană. În baza colaborărilor cu firme de avocatură din Emiratele Arabe Unite, China și Egipt,  avocații investitorilor ne solicită informații privind aspecte de ordin societar, financiar/fiscal sau bancari astfel încât aceștia din urmă să poată lua deciziile cele mai profitabile asupra investițiilor viitoare. Desigur că România, ca orice altă țară, prezintă avantaje și dezavantaje în mediul afacerilor. Însă, câtă vreme pe plan local s-a observat o creștere a investițiilor în ultimii ani, investitorii străini sunt atrași de acest potențial. Important pentru ei este să fie informați corect și să aibă o viziune de ansamblu asupra pieței pe care urmează să activeze investiția lor viitoare.

Cum percepeţi apetitul investiţional al clienţilor dumneavoastră în aceste vremuri tumultoase, marcate de pandemie?

În această perioadă, din păcate, potențialul investițiilor străine a scăzut. Deși în domeniul imobiliar de exemplu șantierele nu au fost oprite, ceea ce a permis continuarea lucrărilor de execuție de către dezvoltatorii imobiliari, investitorii străini care au fost interesați să dezvolte proiecte imobiliare au oprit aceste demersuri până la rezolvarea situației pandemiei. Pe de altă parte, în domeniul sănătății, au existat potențiali investitori străini care au încercat să intre pe piața din România însă s-au lovit de anumite piedici la nivel de birocrație.

Un alt domeniu în care sunteți specializată este Drept imobiliar și Construcții. Care au fost principalele provocări întâlnite în această arie de practică, în ultima perioadă?

Principalele provocări au fost generate de mai multe modificări legislative apărute în ultima perioadă în acest domeniu, pentru care nu s-au elaborat încă normele de aplicare. În acest context, rezolvarea anumitor situații cărora li se aplică noile reglementări vor suferi amânări care conduc implicit la prejudicierea dezvoltatorilor imobiliari. Pe de altă parte, pe fondul acestor instabilități legislative cât și a evenimentelor din ultima perioadă, au luat naștere numeroase dispute între dezvoltatorii imobiliari și cumpărătorii/beneficiarii finali generate fie de nerespectarea termenelor de execuție, fie de executarea necorespunzătoare a lucrărilor.

Cum apreciază dezvoltatorii imobiliari termenele în care se eliberează documentațiile de urbanism în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor?

Având în vedere că întârzierile în obținerea avizelor și mai ales a autorizațiilor de construire sunt de notorietate pentru anumite autorități/instituții, dezvoltatorii imobiliari își calculează încă de la început riscurile financiare. Astfel, încă de la momentul achiziției terenului pe care urmează să dezvolte proiectul imobiliar, dezvoltatorii cunosc faptul că vor trebui să-și asume pierderile generate de timpul alocat pentru obținerea avizelor și autorizațiilor. Desigur că această situație nu ajută nicicum economia țării însă, prin comparație cu timpul pierdut pentru eliberarea acestor acte administrative, timpul alocat unui litigiu în contradictoriu cu autoritățile/instituțiile implicate este cu mult mai mare și conduce la nașterea unor pierderi financiare importante.

Sunteți promotorul GBBC (Global Business to Business Concept). Ce reprezintă acesta?

GBBC (Global Business to Business Concept) este un concept nou și unic pe piața investițiilor imobiliare din România. Acest concept este unic pentru că investitorul și orice alt beneficiar are avantajul că găsește în același loc toate serviciile necesare dezvoltării de la A la Z a proiectului său (consultant, arhitect, designer, inginer, avocat, constructor, sistem smart home, IT și marketing, vânzări).

În acest mod, beneficiarul se așează de la început la o singură masă de discuții și negocieri cu toți acești specialiști. Astfel, le eficientizăm activitatea clienților și le economisim timpul și energia.

Implicarea avocatului în astfel de proiecte este fundamentală. Astfel, pentru evitarea oricăror riscuri, asistența juridică începe încă din prima fază, de la momentul verificării actelor terenului pe care se va dezvolta proiectul imobiliar, continuând apoi cu asistarea clientului la încheierea contractului de vânzare-cumpărare,  cât şi ulterior, în faza de execuție a lucrărilor și pe tot parcursul dezvoltării proiectului, până la momentul predării finale, promovării și vânzării acestuia.

Ați dezvoltat conceptul LEGAL CAFE. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Am creat această pagină de facebook pentru a veni în ajutorul clienților noștri cât și a oricăror alte persoane interesate cu informații despre noutăți legislative, știri juridice, decizii de referință pronunțate de instanțele de judecată și orice alte informații de interes în domeniul juridic.

Conceptul de LEGAL CAFE s-a născut din nevoia de a transmite oamenilor toate aceste informații pe înțelesul lor, pentru a-i ajuta pe aceștia să cunoască mai bine drepturile/obligațiile pe care le au în contextul legislativ care este într-o continuă modificare. Astfel, cafeaua de dimineață devine și mai atractivă dacă este însoțită de știri juridice scrise pe înțelesul tuturor.

Vă place foarte mult pictura. Ce vă place să pictați? Pe când o expoziție?

Pictura este una dintre pasiunile mele, pe care am moștenit-o de la bunica mea. Pictura este modalitatea în care îmi pot exprima liber trăirile și opiniile într-un mod plăcut și relaxant. Ilustrul pictor Vincent Van Gogh spunea: „Eu îmi visez picturile iar apoi îmi pictez visele”. Pentru mine, satisfacția supremă pe care mi-o oferă pictura este faptul că pot să-mi exprim propriul vis prin culorile și formele tabloului meu și să mă gândesc că acest vis va deveni într-o zi realitate.

Nu m-am gândit până acum la o expoziție, dar pe viitor mi-aș dori să împărtășesc întregii lumi viziunea mea despre viață și să transmit faptul că orice vis poate deveni realitate.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *