Search
Duminica 25 August 2019
  • :
  • :

Interviu cu Lelia Grigore, Senior Tax Lawyer, Dobrinescu Dobrev: Am văzut în ultima perioadă multe exemple de „așa da”, funcționari ai ANAF foarte bine intenționați

Interviu cu Lelia Grigore, Senior Tax Lawyer, Dobrinescu Dobrev:

Am văzut în ultima perioadă multe exemple de „așa da”, funcționari ai ANAF foarte bine intenționați

 

Ce v-a determinat să deveniți avocat? Care sunt principalele provocări ale acestei profesii pentru dumneavoastră?

Cred că în mod intuitiv am ales o profesie orientată către oameni. De la o vârstă fragedă mi-am dorit sa fac avocatură și decizia a rămas de-a lungul anilor neschimbată. Spun că a fost o alegere bazată pe intuiție, pe ceea ce am simțit, pentru că nu am avut la bază criterii pragmatice.

M-am regăsit dintotdeauna în ipostaza celui care dorește să apere drepturile celoralți, mi-au plăcut dezbaterile, găsirea argumentelor etc. Cred că este o chestiune care ține de structură, funcționez mult mai bine atunci când știu că rezultatul muncii mele nu mă vizează doar pe mine, ci și pe ceilalți.

Principalele provocări sunt reprezentate de echilibrul dintre ritmul alert în care se desfășoară această profesie și dorința de a nu face rabat de la calitatea serviciului, precum și neajunsurile sistemului nostru judiciar, cu care trebuie să ne descurcăm, astfel încât să nu afecteze rezultatul dorit.

 Care sunt principiile și valorile după care vă ghidați, în activitatea de zi cu zi?

Cred că cele mai importante principii sunt cele care țin de corectitudine, de onestitate, atât față de client, față de profesie, cât și față de tine, ca profesionist.

Încerc să fac lucrurile cât mai bine, să nu mă plafonez și să nu mă abat de la principiile profesiei. Poate că ultima parte sună idealist, însă cred că această profesie, cea de avocat, nu poate avea sens fără a ne raporta permanent la rolurile pe care le avem, de a apăra drepturile și interesele clienților noștri, de a contribui la efectuarea actului de justiție și, sper eu, de a ajuta la îndreptarea lipsurilor sistemului de drept, la perfecționare, inclusiv prin a respecta și a veghea permenent la respectarea principiilor dreptului.

De ce ați ales specializatea drept fiscal? Prin ce se distinge această arie de practică?

Dreptul fiscal – prea puțin explorat, în timpul facultății, dar interesant încă de atunci, a început să-mi placă foarte mult încă de la primele dosare pe care le-am primit în „grijă”  la primul loc de muncă, acolo unde aveam litigii de toate tipurile. Cred că m-a atras formula unică a acestuia: drept, economie, raționamente logice, puțină matematică. Poate părea un domeniu arid – nu, nu e, dimpotrivă. Domeniul dreptului fiscal și, în special, cel al litigiilor fiscale este unul de care nu te poți plictisi, pentru că te provoacă permanent să găsești o logică, întemeiată atât pe principii juridice, dar și pe principii economice, acolo unde există la început doar o întrebare, o „speță”. Momentele căutării soluției, ale examinării ipotezelor, ale jurispudenței C.J.U.E. relevante, urmate de momentul formulării argumentației juridice, care să „curgă” frumos, să aibă sens și substanță, sunt fascinante.

Ce pasiuni aveți în afara profesiei?

O provocare aparte este abilitatea de a găsi un echibru între timpul dedicat profesiei și timpul dedicat „vieții private”. Recunosc, pasiunea mă face să mă gândesc la aspectele profesionale chiar și în timpul liber, mai ales că inspirația vine exact când nu te aștepți. Sunt genul de avocat care își scrie noaptea concluziile scrise pentru dosarele grele însă, pe de altă parte, am realizat că este foarte important să ai o viața personală împlinită – iar pasiunile au un rol important.

Pasiunile sunt cele care îți lărgesc orizonul, dau restart minții și îți oferă claritate în gândire. Timpul petrecut cu familia, de la momentul în care ajung acasă până la micul-dejun înainte de serviciu, weekend-urile, plimbările, vacanțele, o mâncare bună și niște bere rece, toate acestea mă încarcă cu energie. În rest, alerg, fac drumeții și alergări montane, sunt membru al unei asociații care se ocupă cu promovarea sportului și a educației non-formale, Asociația MRMO, merg cu motocicleta (în calitate de pasager) și citesc.

Dobrinescu Dobrev este una dintre cele mai apreciate societăți de avocatură în sectorul litigiilor fiscale. Cum apreciați activitatea ANAF în ultimii ani? Se simte o evoluție în relația cu contribuabilii?

Eu cred că este foarte important modul de abordare, din ambele părți. Poate exista dialog și am văzut în ultima perioadă multe exemple de „așa da”, funcționari ai ANAF foarte bine intenționați. Din ambele părți cred că este esențial să existe bună-credință și deschidere, cu alte cuvinte, să nu scoatem săbiile pentru luptă, când nu este cazul de război.

Nu neg că există și situații în care, cu toată deschiderea din partea noastră, nu găsim calea spre dialog; în astfel de situații adoptăm o atitudine echilibrată și ne prezentăm nemulțumirile în fața instanței de judecată, arbitrul care poate acorda cartonașe roșii, dacă este cazul.

Care sunt cele mai des invocate încalcări ale legislației? De ce sunt amendate/ penalizate companiile de către ANAF?

Aș vorbi, mai degrabă, de partea referitoare la procedura fiscală, respectiv lipsurile pe care le întâlnim foarte des în materia actelor de inspecție fiscală. Cel mai des ne lovim de acte slab motivate, prin utilizarea unor formulări generice de tipul „nu a prezentat suficiente documente justificative”, inexistența unor referiri concrete la motivele pentru care probele prezentate de contribuabil sunt înlăturate. Sunt rare situațiile în care raționamentul fiscal este unul complet: expunere a situației de fapt, prevederi legislative aplicabile, probe obiective, contra-argumente față de susținerile contribuabilului. Întâlnim însă multe acte de inspecție întemeiate pe prezumții simple și presupuneri.

Cred că este un tărâm în care se simte nevoia de mult mai multă coerență în argumentație, cu atât mai mult cu cât consecințele produse de astfel de acte sunt de o importanță majoră.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *