Search
Miercuri 23 Iunie 2021
  • :
  • :

Mai mult de jumătate dintre executivi iau în considerare vânzarea totală a afacerii lor

O treime (33%) dintre companiile de la nivel global intenționează să deruleze o vânzare de active în următorii doi ani, conform raportului anual EY – Global Corporate Divestment Survey, la care au răspuns mai mult de 700 de executivi la nivel global. 80% dintre respondenți se declară deschiși la oferte pentru active de valoare iar o primă de 30% i-ar atrage pe majoritatea executivilor la masa negocierilor.

În ceea ce privește opțiunile, 55% dintre executivii de la nivel global ar putea lua în considerare o vânzare completă a afacerii lor, comparativ cu 34% care ar opta pentru vânzarea unei unități de business din afacere și 14% pentru inițierea unei oferte publice inițiale (IPO).

În cazul celor 80% dintre directorii executivi deschiși la oferte de cumpărare, o primă de 30% la prețul “just” i-ar putea determina pe mai mult de jumătate dintre ei să se așeze la masa negocierilor. Pe de altă parte, restul de 20% dintre executivi au declarat că nu ar vinde un activ valoros pentru nicio primă.

Pop Mihai - EY RomaniaValoarea pieței de M&A se situează la peste 150% comparativ cu cea înregistrată în 2013 și 2012. În ceea ce privește tranzacțiile mai mari de 1 miliard de USD, creșterea este de 400%. Cu 15 tranzacții din segmentul de peste 1 miliard de USD și trei mega-tranzacții de peste 10 miliarde de USD deja anunțate, anul 2014 pare să demareze în forță.

“În contextul recentului raport al EY cu privire la dezinvestire ca opțiune în piața de M&A, se poate conchide că piața s-a maturizat și acest sentiment global este replicat și de către jucătorii prezenți în România. Așadar, există în piața locală subsidiare ale unor transnaționale importante, ce pot fi vândute în cadrul unui proces organizat de M&A sau în urma unei negocieri bilaterale. O parte din aceste active ar putea fi vândute chiar la un discount față de o evaluare de piață, sub motivul regrupării concernelor către piețele considerate țintă. Totuși, trebuie menționat că acest lucru se suprapune cu relativa lipsă a capitalului autohton ce ar putea finanța astfel de preluări, motiv pentru care nu ne așteptăm la un volum semnificativ de astfel de tranzacții la nivelul României în perioada următoare,” spune Mihai Pop (foto), Manager, Asistență în Tranzacții, EY România.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *